null Beeld
Beeld

Explosieven

Verdwaalde pijlen leiden boogschutters naar handgranaten uit de Tweede Wereldoorlog

Marten van de Wier

Meestal schieten ze op een schietschijf, of op nagemaakte everzwijnen of kalkoenen op hun eigen 3D-parcours. Maar zaterdag had het weinig gescheeld, of de mannen van de Dutch Bowhunting Clan uit Arnhem hadden een flinke collectie handgranaten uit de Tweede Wereldoorlog geraakt.

Het wapentuig kwam in het vizier tijdens een wedstrijd rond kasteel Doorwerth, bij Arnhem. “We waren op zoek naar wat pijlen die over het doel heen gingen”, zei schutter Harry Booltink tegen Omroep Gelderland. “Toen zagen we eerst twee granaten liggen, en daarna nog twee.” De politie lichtte de Explosieven Opruimingsdienst in.

Operatie Market Garden

Toen die kwam kijken, bleek dat er nog veel meer granaten lagen op of vlak onder de grond. Experts vonden er 121. Waarschijnlijk gaat het om geallieerde granaten die in 1944 in het gebied zijn gedropt. Rond Doorwerth is fel gevochten tijdens operatie Market Garden, het offensief waarbij de geallieerden een groot aantal Nederlandse bruggen wilden oversteken, om via Arnhem door te stoten naar Duitsland. Het ambitieuze plan van de Britse maarschalk Montgomery mislukte, waarna de geallieerden zich terugtrokken ten zuiden van de grote rivieren.

Market Garden was vorige maand precies 75 jaar geleden. De beheerder van Doorwerth, Geldersch Landschap & Kasteelen, gaf de afgelopen weken speciale Market-Garden-rondleidingen langs opmerkelijke plekken uit de strijd. De gidsen zijn daarbij gelukkig niet op de granaten gestuit. “We hopen wel dat mensen hier nu niet in de grond gaan zoeken naar wapens. Dat lijkt ons namelijk niet verstandig”, zegt kasteelmanager Carine van Ketwich Verschuur tegen de regionale omroep.

Lees ook:

Historicus Peter Bak werpt nieuw licht op het ultimatum aan Trouw tijdens Tweede Wereldoorlog

Het beruchte, zeer beklemmende, ultimatum aan verzetskrant Trouw tijdens de Tweede Wereldoorlog stond onlangs centraal op een bijeenkomst in het Verzetsmuseum.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden