Stikstofuitstoot

Verduurzaming akkerbouw gaat niet snel genoeg, stelt universiteit

Landbouwgif wordt over de uien gespoten.  Beeld Hollandse Hoogte / Sabine Joosten
Landbouwgif wordt over de uien gespoten.Beeld Hollandse Hoogte / Sabine Joosten

De uitstoot van stikstof en fosfaat is sinds 2011 niet verder gedaald, stelt de Wageningen Universiteit.

ANP

Het verduurzamen van de productie van aardappelen, groente en fruit gaat niet snel genoeg om verschillende groene doelstellingen te halen, stellen onderzoekers van de Wageningen Universiteit in een onderzoek in opdracht van het ministerie van landbouw, natuur en voedselkwaliteit. De doelstellingen zijn vaak opgesteld door het bedrijfsleven zelf of de overheid.

De uitstoot van stikstof en fosfaat is tot 2011 afgenomen bij akkerbouwbedrijven, maar sindsdien niet meer. De uitstoot van broeikasgassen in de glastuinbouw nam toe, omdat er meer kassen kwamen.

Bij het verbouwen van aardappelen, groente en fruit worden nog te veel gewasbeschermingsmiddelen gebruikt. Medewerkers krijgen vaak geen voorlichting over de gevaren van het werken met deze gewasbeschermingsmiddelen.

De gewasbeschermingsmiddelen kunnen een oorzaak zijn van de afname in het aantal insecten. Een andere mogelijke oorzaak is de afname van akkerranden met bloemen die voor insecten een voedselbron zijn. Wel zijn bepaalde schadelijke middelen voor deze insecten afgeschaft. Er wordt nog onderzocht wat voor effecten dat precies heeft op bijen, hommels en vlinders.

De monitor van de Wageningen Universiteit zag ook positieve ontwikkelingen. Zo zijn er in drie jaar meer producten met een duurzaam keurmerk bijgekomen en is het leidingwaterverbruik laag bij de productie van aardappelen, groente en fruit. Bovendien is de voedselverspilling gedaald door verkoop van ‘minder mooie’ groente.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden