Update

Verdachten klimaatactie Meisje met de parel blijven nog vastzitten

Klimaatactivisten bij het schilderij ‘Meisje met de parel’ van Johannes Vermeer uit 1665.  Beeld
Klimaatactivisten bij het schilderij ‘Meisje met de parel’ van Johannes Vermeer uit 1665.

In het Mauritshuis in Den Haag is het Meisje met de parel uit 1665 van Johannes Vermeer belaagd door demonstranten. Het schilderij zit achter glas en is niet beschadigd, meldt het museum.

Harmen van Dijk

De drie mannen die donderdag werden opgepakt na een klimaatactie bij het beroemde schilderij Meisje met de parel van Johannes Vermeer in het Haagse Mauritshuis blijven langer vastzitten. Dit heeft het Openbaar Ministerie vrijdag bekendgemaakt. Het drietal wordt verdacht van vernieling en “openlijk geweld tegen goederen”. (ANP)

Een van de mannen plakte zichzelf vast aan het beglaasde kunstwerk, terwijl een andere soep over hem heen gooide.

Op een filmpje op Twitter is te zien hoe twee mannen vlak bij het schilderij gaan staan. Een van hen lijkt zijn kale hoofd aan het schilderij te willen lijmen, in zijn hand houdt hij een tubetje. De andere man gooit een blik tomaten in de kraag van de kale man en lijkt vervolgens zijn hand vast te plakken aan de muur naast het schilderij. Ze dragen beiden T-shirts met de opdruk Just Stop Oil.

Het lijkt te gaan om klimaatactivisten. Eén van hen roept in het Engels: “Hoe voelt het als je iets prachtigs voor je ogen verwoest ziet worden? Hoe voel je je als je ziet dat de aarde verwoest wordt?” Het publiek reageert woedend op de mannen.

Niet beschadigd

Het Mauritshuis heeft al laten weten dat het beroemdste schilderij van Vermeer niet is beschadigd door de actie, het zit altijd veilig achter een glasplaat. “De staat van het schilderij is door onze restauratoren onderzocht. Gelukkig is het meesterwerk niet beschadigd.” Drie Belgische mannen werden meteen na de actie aangehouden bij het museum voor ‘openlijke geweldpleging tegen goederen’, meldt de politie.

De Britse actiegroep Just Stop Oil besmeurde eerder in Londen de Zonnebloemen van Vincent van Gogh. De afgelopen weken zijn in verschillende landen schilderijen van onder anderen Picasso en Monet besmeurd of plakten activisten zich er aan vast. Het ging altijd om werken die achter glas zaten en er is tot nu toe geen werk ernstig beschadigd. Dinsdag lijmde een activist zich vast op de talkshowtafel van het programma Jinek.

Lees ook:

Nederlandse musea willen hun schilderijen tegen klimaatactivisten beschermen, maar ook gastvrij blijven

Nederlandse musea houden de klimaatacties nauwlettend in de gaten. Hoe kunnen zij voorkomen dat hun schilderijen worden besmeurd?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden