null

Syrië

Verdachte oorlogsmisdaden in Syrië opgepakt in Kerkrade

Redactie Trouw

De politie heeft dinsdag in Kerkrade een 34-jarige man aangehouden op verdenking van oorlogsmisdrijven en misdrijven tegen de menselijkheid gepleegd in Syrië in 2013. De politie meldt dat er niet eerder in Nederland iemand is aangehouden die aan de kant van het Syrische regime zou hebben gestaan en oorlogsmisdaden zou hebben gepleegd.

De verdachte verbleef sinds 2020 in Nederland en had asiel aangevraagd, zegt het Openbaar Ministerie. De Dienst Landelijke Recherche van de politie kreeg eind 2020 tips dat de man lid zou zijn geweest van een prominente Syrische militie die aan de zijde van het regime van president Bashar al-Assad vocht in de Syrische burgeroorlog.
Het ging daarbij om de militie Liwa al-Quds, aldus het OM, die nauw samenwerkt met de Syrische inlichtingendiensten en de Russische krijgsmacht. Liwa al-Quds kan worden aangemerkt als criminele organisatie die tot doel heeft het plegen van internationale misdrijven, stelt justitie. Islamitische Staat werd eerder bestempeld als een dergelijke organisatie.

Volgens het OM heeft onderzoek aanwijzingen tegen de verdachte opgeleverd dat hij in 2013 betrokken was bij de gewelddadige arrestatie van een burger, die later in gevangenschap gemarteld werd. De man wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank Den Haag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden