Verdachte Jos B.: ‘Nicky (11) was al dood toen ik hem vond’

Rechtbanktekening van verdachte Jos B. (tweede van links) en diens advocaat Gerald Roethof (L). B. wordt verdacht van het ontvoeren, misbruiken en doden van de 11-jarige Nicky Verstappen in 1998. Beeld ANP
Rechtbanktekening van verdachte Jos B. (tweede van links) en diens advocaat Gerald Roethof (L). B. wordt verdacht van het ontvoeren, misbruiken en doden van de 11-jarige Nicky Verstappen in 1998.Beeld ANP

Ruim twee jaar na zijn arrestatie heeft Jos B., die verdacht wordt van het ontvoeren, misbruiken en doden van Nicky Verstappen in 1998, zijn zwijgen doorbroken. Hij zegt het levenloze lichaam van de jongen tijdens een fietstocht te hebben gevonden. ‘Ik kon niets meer voor hem betekenen.’

Tot nu toe zweeg hij. Maar gisteren, ruim twee jaar na zijn arrestatie in de bossen rondom Barcelona, heeft Jos B. een verklaring afgelegd. “De ouders hebben recht op dit stukje verhaal.” Via een vooraf in de gevangenis opgenomen filmpje ontkende de 57-jarige verdachte ook maar iets te maken te hebben met de ontvoering, het seksuele misbruik en de dood van Nicky Verstappen.

Tijdens de eerste inhoudelijke zitting in de Maastrichtse rechtbank legde B. uit hoe zijn DNA terecht is gekomen op de rode pyjamabroek van Nicky. Het elfjarige jongetje uit het Limburgse Heibloem verdween in augustus 1998 van een jaarlijks zomerkamp op de Brunssummerheide, vlakbij Heerlen. Een dag later werd hij dood gevonden in een veldje met sparren, niet ver van de tentjes vandaan. Zijn broek en onderbroek had hij binnenstebuiten aan.

Kijkend in de camera zei B. dat hij er die prachtige zomer iedere dag op uitging. Die ochtend zette hij zijn fiets aan de bosrand neer voor een kleine boodschap. “De aandacht werd getrokken door iets in de verte”, herinnert hij zich. Toen B. het veld naderde, zag hij iets liggen. Een persoon. “Het was een kind”, ontdekte B. nadat hij over een hek was geklommen.

In paniek

In zijn filmpje, dat hij naar eigen zeggen opnam omdat hij niet makkelijk praat onder spanning, stelde de verdachte dat hij zijn wang naar de neus en mond van Nicky heeft gebracht om te onderzoeken of het jongetje nog ademde. Ook heeft B. de hartslag van het jochie naar eigen zeggen gecheckt, zijn lichaam in een andere houding neergelegd en de pyjamabroek rechtgetrokken.

Het kind was dood. B., die in 1985 bij de politie in beeld was vanwege een zedenzaak in zijn woonplaats Simpelveld, raakte in paniek. “Ik wist niet meer wat ik moest doen. Melden? Naar de politie? Maar wie zou mij geloven? Ik had een verleden.” Nadat B. het gevoel bekroop dat hij werd bekeken, fietste hij snel naar huis. “Ik heb er met niemand over gesproken. Ik heb niks gemeld.”

B. zei later terug naar de hei te zijn gefietst, om zijn gedachten op een rij te krijgen en de politie alsnog op de hoogte te brengen van zijn vondst. Maar het lichaam van Nicky bleek inmiddels al te zijn aangetroffen. “De noodzaak om te melden dat ik het kind ook gevonden had, was er niet meer”, zo verklaarde hij zijn stilte. “Ik heb niets gezegd.”

Zowel de rechters als de officieren van justitie stelden B. na afloop van de videovertoning kritische vragen. Zij wilden meer weten over de details van die zomerdagen in 1998. De vijftiger met grijs stoppelbaardje en Limburgse tongval gaf lang niet alle antwoorden. “Het is vrij wazig allemaal, een grote chaos. Daar schieten we allemaal niks mee op.”

Onduidelijke doodsoorzaak

Hoe hard het bewijs is dat het Openbaar Ministerie heeft verzameld tegen B., werd gisteren nog niet duidelijk. Lastig is dat experts de exacte doodsoorzaak van Nicky niet hebben kunnen vaststellen. Ook is onzeker of het jongetje seksueel is misbruikt voor zijn overlijden. Enkele beschadigingen duiden daarop, maar niets staat onomstotelijk vast.

Vandaag wordt de bespreking van het strafdossier hervat, en geeft het OM een 3D-presentatie over de DNA-sporen die zijn gevonden. De Limburgse rechtbank heeft zeven dagen gereserveerd voor de zaak-Verstappen. Volgende week wordt een tweede video van B. getoond en maken de moeder en zus van Nicky gebruik van hun spreekrecht.

Lees ook:

Jos B.: Een introverte natuurliefhebber met een duister randje

Jos B., een introverte natuurliefhebber die in 1998 bij zijn moeder in Simpelveld woonde, kwam in 2018 in beeld als verdachte in de zaak-Verstappen. Een profiel.

Zwijgen, spreken of liegen. Waar kiest Jos B. voor?

Het DNA van Jos B. is aangetroffen op de onderbroek van de in 1998 dood gevonden Nicky Verstappen (11). Dat schreeuwt om een verklaring van de man, zei misdaadverslaggever Peter R. de Vries, die de familie van de jongen bijstaat, eerder. Maar B. houdt zijn mond over de fatale nacht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden