Moord bij school

Verdachte: ik was onder invloed en wilde Hümeyra niet doden

Belangstellenden komen donderdag aan bij de rechtbank voorafgaand aan de inhoudelijke behandeling van de moord op de 16-jarige scholiere Hümeyra op een schoolplein in Rotterdam-West. Beeld ANP

Het was toeval dat hij Hümeyra tegenkwam, zegt de verdachte. Daar gelooft het Openbaar Ministerie niets van: hij was van plan haar te doden.

Direct nadat de officier van justitie Bekir E. vraagt of hij zit te liegen om er voordeel uit te halen, klinkt er applaus vanaf de publieke tribune. De familie van Hümeyra, het zestienjarige meisje dat door E. (32) werd gedood, heeft zich daar verzameld voor het strafproces tegen E.

Het verhaal dat E. donderdagochtend aan de rechter vertelt, staat op veel punten haaks op de visie van het Openbaar Ministerie. Niet zozeer over wat er precies gebeurde op 18 december vorig jaar; daar zijn camerabeelden van. Te zien is hoe Hümeyra de fietsenkelder van haar school in rent met haar ex-vriend E. achter zich aan. Hoe ze valt en hoe E. van dichtbij een pistool op haar hoofd richt en meerdere keren schiet. E. belde zelf de politie om zich aan te geven. 

Waar hij het niet mee eens is, is dat het OM hem ook verdenkt van poging tot ontvoering van het meisje. Even-eens ontkent hij dat hij naar haar school ging om haar te vermoorden. Hij kwam haar naar eigen zeggen op 18 december toevallig tegen en wilde haar wat vragen. Toen zij het op een rennen zette, werd hij boos omdat hij haar niet kon inhalen. Over wat er toen gebeurde zegt E. niet de controle te hebben gehad, omdat hij onder invloed was van drugs.

Het lijkt wel of E. telkens excuses buiten zichzelf zoekt voor wat er gebeurd is, merkte de rechter op. Ook heeft hij in de afgelopen maanden telkens verschillende verklaringen afgelegd. Bijvoorbeeld over waarom hij die dag een pistool op zak had.

Hümeyra was doodsbang voor E.

E. heeft mogelijk last van waanideeën, constateerden gedragsdeskundigen bij het Pieter Baan Centrum. Hij heeft ook een gebrekkig geweten, een lage intelligentie en is hij impulsief en agressief. Al eerder werd hij veroordeeld voor bedreiging van een ex-vriendin. Reden voor de officier van justitie om te suggereren dat er sprake is van een patroon: maakt zijn vriendin het uit, dan raakt E. gekrenkt. 

De oudere zus van Hümeyra las tijdens de zitting een slachtofferverklaring voor, ook namens haar ouders. Daarin roept de familie op tot de zwaarst mogelijke straf voor E., om te voorkomen dat er in de toekomst meer Hümeyra’s zullen volgen.

Het meisje deed in de maanden voor haar dood meerdere keren aangifte van stalking. Ze was doodsbang voor E., blijkt uit getuigenverklaringen. Op de fatale dag stond haar vader haar op te wachten bij school, want alleen over straat ging ze niet meer.

Vrijdag gaat de zaak verder en volgt de strafeis van het OM. Ook de advocaat van E. en die van een medeverdachte die bij hem in de auto zat, komen dan aan het woord.

De raadsman heeft al aangekondigd het zeer kritische rapport van de inspectie van vorige maand aan te halen. Daaruit blijkt dat betrokken instanties als politie, justitie en reclassering fouten hebben gemaakt in de stalkingszaak, waardoor het risico dat van E. uitging niet goed werd ingeschat. Volgens de advocaat raakt dat ook zijn cliënt en mogelijk de mate waarin de gebeurtenissen hem zijn toe te rekenen.

Lees ook

Er is ernstig gefaald in de stalkingzaak Hümeyra

Bij de stalking van het vermoorde tienermeisje Hümeyra zijn diverse instanties ernstig tekortgeschoten. Dat concludeert de Inspectie Justitie en Veiligheid, die onderzoek deed naar haar dood.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden