Strandmoord

Verdachte bekent te hebben geschoten op Bas van Wijk, veel belangstelling voor stille tocht

Bloemen op de plek waar de 24-jarige Bas van Wijk werd doodgeschoten.Beeld ANP

Een van de verdachten die is opgepakt voor betrokkenheid bij de fatale schietpartij bij een recreatieplas in Amsterdam waarbij Bas van Wijk werd gedood, heeft in een verklaring bekend op hem te hebben geschoten. 

Dat meldt het OM Amsterdam vrijdagmiddag. De vier Amsterdammers (tussen de 18 en 26 jaar) die woensdag werden aangehouden blijven nog zeker twee weken vastzitten, heeft de rechter-commissaris besloten. Allen zitten nog in beperkingen. Ze mogen alleen contact hebben met hun advocaat. Deze week werden vijf mensen opgepakt, gisteren werd één van de vijf vrijgelaten -  Een persoon werd eerder vrijgelaten. 

De 24-jarige Bas van Wijk uit Badhoevedorp werd zaterdag op klaarlichte dag doodgeschoten in het drukbezochte park Oeverlanden, temidden van veel families die met hun kinderen verkoeling zochten in het Nieuwe Meer. Volgens zijn familie gebeurde dat toen hij wilde voorkomen dat een horloge van zijn vriend werd gestolen, volgens verschillende getuigen werd hij door meerdere kogels geraakt. De dood van Van Wijk leidde tot grote verontwaardiging, verschillende politici lieten hun ongenoegen blijken. 

Stille tocht

De stille tocht voor Bas van Wijk is na ongeveer anderhalf uur weer teruggekeerd bij het beginpunt, voetbalvereniging Pancratius in Badhoevedorp. Honderden familieleden, vrienden en belangstellenden deelden hun verdriet over de dood van Bas. Familieleden en vrienden liepen in een indrukwekkende lange stille stoet langs plaatsen in Badhoevedorp die voor Bas van betekenis waren geweest. Belangstellenden vormden een erehaag langs de route.

Familie en vrienden droegen witte shirts met op de voorkant de tekst Onze Held en op de achterkant #AllesisvoorBassie. Veel mensen droegen witte bloemen met zich mee. Bij veel huizen hingen vlaggen halfstok.

Ook burgemeester Femke Halsema van Amsterdam liep mee in de stoet evenals burgemeester Marianne Schuurmans-Wijdeven van de gemeente Haarlemmermeer.

Bijeenkomst en demonstratie

Zondag vindt op het Museumplein in Amsterdam een demonstratie plaats georganiseerd door MoetJeHorenTV. In een persverklaring hebben de organisatoren van de stille tocht van vrijdagavond benadrukt dat de gehouden tocht volledig losstaat van deze demonstratie.

Voor getuigen van de schietpartij organiseert de gemeente Amsterdam volgende week donderdag een bijeenkomst waar ze met elkaar kunnen praten over wat ze hebben meegemaakt. Politie en Slachtofferhulp zijn aanwezig om de getuigen te ondersteunen. Op de nog onbekende locatie in Amsterdam-West is plek voor maximaal honderd mensen.

Maandag opent de gemeente Amsterdam een speciaal telefoonnummer voor getuigen van het incident. Op het moment van de schietpartij was het druk met mensen die aan picknicken of aan het zonnen waren in het park.

Lees ook: 

Hoe de moord op Bas van Wijk in Amsterdam politiek werd

Hoewel veel feiten nog ontbreken, is de verontwaardiging groot over de dood van Bas van Wijk. De moord wordt aangegrepen voor een demonstratie om tegenwicht te bieden tegen eerdere Black Lives Matter-protesten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden