Homeopathie

‘Verbied homeopathische therapie tegen autisme’

Een autistisch kind leert emoties te herkennen. Deze oefening is geen deel van de homeopathische therapie.Beeld Thinkstock

Homeopathische therapieën om autisme te genezen zijn schadelijk voor kinderen, zo stelt onder meer een vijftiental wetenschappers in tv-programma ‘De Monitor’. Kinderartsen willen een verbod.

Kinderartsen willen een verbod op homeopathische therapieën om autisme te genezen. Vijftien wetenschappers en een aantal organisaties scharen zich achter dit verbod, zeggen zij maandag in tv-programma ‘De Monitor’ (KRO-NCRV). De therapie is volgens hen schadelijk voor kinderen.

Uit onderzoek van De Monitor blijkt dat zo’n honderd homeopaten een dergelijke therapie aanbieden. Naar schatting zo’n duizend kinderen ondergaan die per jaar. “Een homeopathische therapie die zegt autisme te genezen, zou verboden moeten worden”, zegt kinderarts Karoly Illy, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK). “Autisme is niet te genezen. Als geclaimd wordt dat dat genezen kan worden, door welke therapie dan ook, dan is dat kwakzalverij.” Illy vindt het aanbieden van een dergelijke therapie schadelijk voor kinderen, omdat hen goede hulpverlening en goede begeleiding wordt onthouden.

Daarom wil Illy dat de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) optreedt. Dat is lastig, omdat mensen het recht hebben zelf voor een bepaalde behandeling te kiezen, ook als er geen wetenschappelijk bewijs is dat zo’n therapie helpt. Het ministerie van volksgezondheid en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen zijn samen met de IGJ wel bezig om te kijken of zij tegen homeopathische therapieën die schadelijk zijn kunnen doen.

Een behandeling die geregeld wordt genoemd als genezende therapie is Cease, wat staat voor complete elimination of autistic spectrum expression. In die behandeling wordt een relatie gelegd tussen autisme en vaccins, wat een fabel is uit de hoek van fanatieke anti-vaxxers.

Lees ook:

CZ schrapt alternatieve therapieën zonder draagvlak

Zorgverzekeraar CZ heeft klanten naar het nut van enkele therapieën gevraagd. Bij een te lage score zijn die geschrapt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden