coronacrisis

Veiligheidsregio’s verdeeld over strengere maatregelen

Veiligheidsregio’s vertrouwen er voorlopig op dat hun inwoners verstandig met de coronaregels omgaan. De urgentie van de groep experts die het kabinet in een brief opriep om direct met extra maatregelen te komen, klinkt bij de regio’s veel minder. Al hangt strengere handhaving op verschillende plekken wel in de lucht, blijkt uit een rondgang.

Zo zegt Noord-Holland-Noord strenger te gaan handhaven zodra ze dat organisatorisch hebben geregeld. Ook Veiligheidsregio Zeeland gaat mogelijk meer handhaven, nadat horeca-ondernemers afgelopen week nog eens in een brief werden opgeroepen de regels te respecteren. Amsterdam gaat extra handhavers inzetten, omdat door de toeristenstroom de anderhalve meter in de binnenstad onhoudbaar is. Daar tegenover staan Veiligheidsregio’s zoals Limburg-Noord en –Zuid, Flevoland en Drenthe, die vooralsnog geen reden zien om strenger op te treden, bijvoorbeeld omdat in hun regio nog geen nieuwe haard is ontstaan.

Ook een regionale mondkapjesplicht lijkt er voorlopig niet te komen. Vrijdag kondigde het kabinet aan dat ze het Outbreak Management Team gaan vragen om een nieuw advies over het verplicht stellen van mondmaskers op meer plekken dan in het ov. Onder meer de burgemeesters van Amsterdam en Rotterdam drongen daarop aan. De meeste Veiligheidsregio’s zeggen dat advies en de beslissing van het kabinet daarover af te wachten. Ze vinden dat een mondkapjesplicht landelijk geregeld moet worden, en niet regionaal.

Lees ook:

Hoe corona te bedwingen? Het gedrag van de burger is doorslaggevend

Is een gedeeltelijke mondkapjesplicht een druppel op een gloeiende plaat, of is met deze en andere maatregelen het vuur definitief te doven?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden