Asielcrisis

Veiligheidsregio’s vangen per toerbeurt asielzoekers op, Amsterdam, Zeeland, Groningen en Friesland eerst

Vluchtelingen komen aan bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. 
 Beeld Kees van de Veen
Vluchtelingen komen aan bij het aanmeldcentrum in Ter Apel.Beeld Kees van de Veen

De Veiligheidsregio’s komen met een tijdelijke oplossing voor het asielopvangprobleem in Nederland.

Petra Vissers

Om de acute crisis in de asielopvang op te lossen gaan de Veiligheidsregio’s per toerbeurt twee weken lang zeshonderd mensen opvangen. Daarmee zouden er in ieder geval de komende drie maanden geen mensen meer op stoelen hoeven slapen in het aanmeldcentrum in Ter Apel.

Volgens verantwoordelijk staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) zouden deze plekken per woensdag geregeld zijn, maar het Centraal orgaan opvang asielzoekers (Coa) wist dinsdagmiddag nog van niets. Dinsdagavond werd duidelijk dat Amsterdam, Zeeland, Groningen en Friesland als eerste elk 150 plekken gaan verzorgen.

Veel mensen zullen moeten verhuizen

Vorige week spraken de 25 Veiligheidsregio’s af dat zij ieder 150 plekken zouden creëren om Ter Apel te ontlasten. In dat Groningse dorp is het aanmeldcentrum van de IND gevestigd, waardoor alle asielzoekers in eerste instantie daar moeten worden opgevangen.

Dat blijft zo, maar dinsdag zei verantwoordelijk staatssecretaris Van der Burg dat asielzoekers daarna in een ‘estafette’ zullen worden opgevangen in crisisnoodopvanglocaties door het land. Dat betekent weliswaar dat iedereen tot in augustus een bed heeft om op te slapen, maar omdat de asielzoekers maximaal twee weken op één locatie kunnen blijven, betekent het ook dat zij veel zullen moeten verhuizen.

Crisisnoodopvanglocaties zijn veelal sporthallen of andere ruimtes die gemeenten inzetten als er sprake is van een ramp of andere crises. De voorzieningen zijn vaak van zeer tijdelijke aard, en kinderen kunnen er door de vele verhuizingen bijvoorbeeld niet naar school.

Deze week waarschijnlijk nog geen knoop doorgehakt

Hoe de asielopvang uiteindelijk uit de al een jaar durende crisisstand kan komen, blijft vooralsnog onduidelijk. Van der Burg zegt aan een oplossing voor de langere termijn te werken, maar verwacht niet dat er deze week al een knoop kan worden doorgehakt. “Dat lijkt me stug. Het zou fijn zijn, maar ik denk het niet. Ik denk volgende week.”

Meerdere aanmeldcentra

Het Coa zelf vraagt al jaren om een flexibeler opvangsysteem, met kleinere opvanglocaties die snel op- en afgeschaald kunnen worden. De gemeente Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, pleit al lang voor meerdere aanmeldcentra van de IND in het land. Dat laatste wil de staatssecretaris ook, maar vooralsnog is geen enkele gemeente bereid de dienst te verwelkomen.

De asielopvang kampt met grote capaciteitsproblemen, die vooral veroorzaakt worden door de vastgelopen woningmarkt. Doordat statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning) niet weg kunnen uit asielzoekerscentra omdat er voor hen geen woningen zijn, is er geen ruimte voor nieuwe asielzoekers. Op dit moment heeft een op de drie mensen die in een azc wonen een verblijfsvergunning.

Amsterdam, Zeeland, Groningen en Friesland verzorgen crisisnoodopvang voor asielzoekers

Amsterdam-Amstelland, Zeeland, Groningen en Friesland zijn vanaf woensdag als eerste vier veiligheidsregio’s aan de beurt om twee weken lang crisisnoodopvang te verzorgen voor zeshonderd asielzoekers. Dat meldt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) dinsdagavond.

Waar de asielzoekers precies worden opgevangen, is nog niet duidelijk. Wel zijn er volgens de zegsman afspraken gemaakt wat betreft vervoer.

Lees ook:

Waarom Ter Apel altijd de flessenhals is in de asielopvang

Opnieuw is de opvang voor asielzoekers in Ter Apel te vol. Zolang er geen tweede aanmeldcentrum van de IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst) komt in Nederland, zal de Groningse gemeente altijd de flessenhals van de asielopvang blijven.

Inwoners en asielzoekers van Ter Apel voelen zich in de steek gelaten. ‘Dringt het door dat het crisis is?’

Ter Apel en asielzoekers zijn meer dan 25 jaar met elkaar verweven. Maar in de Groningse gemeente lopen de gemoederen op nu het al maanden crisis is in het bekende asielzoekerscentrum. Is er zicht op een oplossing?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden