Rutgers-campagne

Veilig feesten, flirten en seksen, hoe moet dat ook alweer?

Dansende bezoekers van een dance event in Ziggo Dome. Tijdens een reeks evenementen onderzoekt Fieldlab hoe grote groepen mensen bijeen kunnen komen in coronatijd.  Beeld ANP
Dansende bezoekers van een dance event in Ziggo Dome. Tijdens een reeks evenementen onderzoekt Fieldlab hoe grote groepen mensen bijeen kunnen komen in coronatijd.Beeld ANP

Jongeren hadden de afgelopen maanden nauwelijks dates en seks. Nu staat niets ze meer in de weg voor een zomer vol liefde, maar hoe moest dat flirten en experimenteren ook alweer? Kenniscentrum Rutgers schiet ze te hulp.

Flirten op een festival, of zoenen in de kroeg. Na lange tijd is het vanaf dit weekend weer mogelijk – mits negatief getest of volledig gevaccineerd. Maar weten jongeren na een jaar lang nauwelijks seksueel contact nog wel hoe ze dat op een veilige en respectvolle manier aanpakken? Om ze te helpen startte Rutgers, samen met Soa Aids Nederland en de GGD's vrijdag een onlinecampagne genaamd ‘Summer of love’, een website met tips voor wat zij noemen ‘een leuke, sexy en veilige zomer’.

“De seksuele ontwikkeling van jongeren heeft nagenoeg stilgelegen”, zegt Luc Lauwers namens het kenniscentrum voor seksualiteit. “Uit onze onderzoeken blijkt dat singles veel minder seks hadden gedurende de coronacrisis dan daarvoor. Ook het daten is enorm afgenomen, en je ziet dat jongeren dat eigenlijk niet of nauwelijks hebben gecompenseerd met online daten en online seks.”

Omdat ook de scholen een tijd lang dicht waren, werd er bovendien minder seksuele voorlichting gegeven. Lauwers: “Een hele groep jongeren is daardoor veel minder bezig geweest met relaties en seksualiteit en heeft zich op dat vlak niet kunnen ontwikkelen.” Volgens Rutgers kan dat in sommige gevallen invloed hebben op de mentale gezondheid van jongeren, of kan het ze kwetsbaarder maken voor seksueel overschrijdend gedrag, omdat ze minder goed hun grenzen en wensen kunnen aangeven.

Welke regels veranderen en welke blijven?

Wat blijft, is de anderhalvemeterregel en het advies vaak de handen te wassen, in de elleboog te niezen en geen handen te schudden. Bij klachten blijft gelden: laat je testen. Wat verandert er zaterdag wel?

* Iedereen mag weer een onbeperkt aantal mensen thuis uitnodigen. Ook buiten zijn er geen beperkingen meer.
* Winkelen mag zonder mondkapje. Op plekken waar anderhalve meter afstand houden onmogelijk is, blijft de mondkapjesplicht gelden. Dus in de bus, trein en tram moet het kapje nog op.
* U mag terug naar de werkplek. In overleg met de werkgever mogen Nederlanders maximaal de helft van de werktijd weer naar kantoor.
* Horeca, bioscoop, musea, poppodia en festivals gaan bijna terug naar normaal. Wel blijft de anderhalvemeterregel gelden, wat neerkomt op minder bezoekers en gasten, tenzij er gebruik wordt gemaakt van het coronatoegangsbewijs. Dan geldt de anderhalve meter niet.
* Publiek is toegestaan bij amateurwedstrijden.
* Zingen mag weer, net als schreeuwen en blaasinstrumenten bespelen.
* Winkels en horeca mogen weer alcohol verkopen na 22.00 uur.

Waar vrouwen opgewonden van raken

Om de jongeren “op een positieve, luchtige en stimulerende manier” op weg te helpen, heeft de stichting een website gemaakt. Daarop vinden jongeren uiteenlopende informatie over flirten, seks en soa’s. Van een test voor als je twijfelt over je seksuele oriëntatie, tot een aflevering van de feministische podcast Damn Honey over waar vrouwen opgewonden van raken.

Hebben jongeren die aanmoediging van Rutgers nodig? “Ik denk dat veel jongeren uit zichzelf zullen feesten, flirten en seksen”, zegt Lauwers. “Wat wij willen aanmoedigen, is dat ze dat ook op een fijne, veilige en respectvolle manier doen. “Veel jongeren zijn natuurlijk ook onzeker. Zeker als ze voor het eerst seks gaan hebben. Ik weet niet of u nog weet hoe dat voor u was, maar dat kan heel spannend zijn.”

Hier is het oké

Behalve met de jongerencampagne start Rutgers vrijdag ook met de actie ‘Hier is het oké’, gericht op uitgaansgelegenheden zoals clubs, kroegen en studentenverenigingen. Zij kunnen bij het kenniscentrum meer informatie krijgen over seksueel grensoverschrijdend gedrag. Hoe herken je dit als het in jouw bar of op jouw festival plaatsvindt? En wat doe je eraan?

“We verwachten niet per se dat seksueel overschrijdend gedrag nu ineens veel vaker voor zal komen dan voor de coronacrisis”, zegt Lauwers daarover. “Maar ook voor de coronacrisis was het een groot probleem. Medewerkers van clubs en bars hebben ruim een jaar lang niet kunnen werken. Ze zijn ruim een jaar lang niet met dit soort situaties geconfronteerd. Dus ook zij kunnen wel wat opfrissing gebruiken.”

Lees ook:

Wat is de staat van de liefde na bijna een jaar corona? ‘Het is intiem om zo op elkaar aangewezen te zijn.’

Zondag is het Valentijnsdag, de dag van de liefde. Hoe is het gesteld met ieders harten, nu partners door thuiswerken voortdurend op elkaars lip zitten, daten lastig is en het ontmoeten van die mooie onbekende in de kroeg niet meer kan?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden