Elders in Den Haag werd met een vuurwerkshow bij de Hofvijver het jaar 2020 ingeluid.

ReportageOud en Nieuw in Den Haag

Veel vuur, maar geen grote problemen in Duindorp

Elders in Den Haag werd met een vuurwerkshow bij de Hofvijver het jaar 2020 ingeluid.Beeld ANP

Nieuwjaarsnacht is in Duindorp vrij rustig verlopen. De inwoners volgden niet altijd de letter van de wet, maar dat leidde niet tot grote schade of ongelukken.

Thomas Jak

Vier jongeren slalommen joelend door een van de smalle binnenstraten van Duindorp. Af en toe gooien ze achteloos een rotje. Nu en dan klinkt een knal die het aantal toegestane vuurwerkdecibellen ruimschoots overstijgt, waarop de vier schaterlachend en met overslaande stem ‘Oorlog!’ roepen.

In Den Haag is het op Oudejaarsavond lang niet zo mistig als in het noorden van het land, maar ook in Duindorp ziet men soms geen hand voor ogen. Na middernacht laaien tientallen zwart rokende vuurtjes op in de straten rond het centraal gelegen Tesselseplein. Er klinken zware vuurwerkbommen en enkele vuren laaien tot boven de twee meter op, maar er zijn geen rellen, en de stemming onder de Duindorpers is feestelijk.

Vorig jaar veroorzaakten de vreugdevuren op de stranden van Scheveningen en Duindorp een vonkenregen. De situatie was zo onveilig, dat de gemeente Den Haag besloot er geen toestemming meer voor te geven. Dat leidde tot onvrede bij een deel van de Duindorpers. De dag voor Oud en Nieuw bekogelden buurtbewoners agenten met vuurwerk en stenen.

Zeer drukke nacht zonder grote incidenten

Volgens de gemeente Den Haag verliep de jaarwisseling zonder grote incidenten, ook al hadden de hulpdiensten een zeer drukke nacht. De Haagse brandweer is 608 keer uitgerukt. Volgens voorlopige cijfers waren er 33 autobranden, vijf meer dan vorig jaar. De politie registreerde in Den Haag 44 aanhoudingen en 178 meldingen van onder meer vuurwerkoverlast, vandalisme, vernieling en mishandeling.

Op het ergste voorbereid

De autoriteiten zijn deze Oudejaarsavond duidelijk op het ergste voorbereid. Om half tien ’s avonds rijdt een colonne van ongeveer zes politiebusjes, een brandweerauto en enkele busjes van de Mobiele Eenheid (ME) Duindorp in. Met veel vertoon gaan ze door de wijk, schijnbaar vooral om te hoog opgestoken vuren te doven en simpelweg om te laten zien dat ze aanwezig zijn. Toch grijpt de politie lang niet bij elk groot vuur in. Als een brandje in de Tholensestraat geblust is, steken de inwoners gewoon een nieuwe houtstapel aan.

De Duindorpers plagen de ME’ers die de randen van het Tesselseplein met geheven knuppels bewaken. “Willen jullie niet een biertje van ons?”, vragen ze. “Wij willen ook gewoon een gezellig Oud en Nieuw, zonder incidenten”, zegt een lid van de oproerpolitie later.

Incidenten zijn er wel, maar minder ernstig dan vorig jaar. Rond elf uur laten wat jongens prullenbakken ontploffen met knalvuurwerk, in de Pluvierstraat staat na middernacht een fiets of brommer in lichterlaaie, en op drie verschillende plekken zijn lantaarnpalen deels of volledig uit de grond getrokken. Een man maakt glimlachend een foto van twee vrouwen die op een schuin hangende lantaarnpaal klimmen alsof zij een paard bestijgen.

Vroeg op de avond sluit de politie de toegangsweg naar Duindorp. Verkeer en journalisten mogen er dan niet meer in. Daartoe staat een bus van de ME dwars over de straat.

Politieagenten sluiten op Oudejaarsavond Duindorp af voor verkeer en verslaggevers.  Beeld ANP
Politieagenten sluiten op Oudejaarsavond Duindorp af voor verkeer en verslaggevers.Beeld ANP

Veel bewoners blijven binnen

Het is druk in het hart van de wijk. Mensen staan in kleine of grotere groepen naast een vuurton voor de open deuren van hun kleine rijtjeshuizen, en zij lijken over een onbeperkt vuurwerkarsenaal te beschikken. Toch sluit zeker de helft van de bewoners zich juist af van het feest in de buitenlucht. Daar flikkert het licht van de tv door de gesloten gordijnen en gluurt een bewoner bezorgd naar buiten.

Hoewel de politiebusjes voor twaalf uur langzaam rondrijden, zijn er in de binnenstraten van Duindorp geen agenten te bekennen. Vlak voor middernacht staat de politie nog met zes man op het centrale plein ontspannen te praten met buurtbewoners, die soms handen tekort komen om hun vuurwerk aan te slepen. Na twaalf uur maakt de politie plaats en wordt op het plein vooral veel siervuurwerk afgestoken, tot tevredenheid van het publiek.

Aan de rand van de wijk moeten fietsers beter oppassen. Met een pijl in de hand buldert een bewoner: “Oppassen of we schieten!” en hij richt op de versnellende voorbijganger. Hij bedoelt het als grapje, de pijl gaat lang niet ver genoeg.

Lees ook:

Voorbereidingen in Duindorp? Net als andere jaren

Het broeit in Duindorp en Scheveningen, maar de Haagse autoriteiten doen hun best de jaarwisseling niet bijzonder te maken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden