Update Intocht

Veel politie op de been bij rustig verlopen Sinterklaas-intocht Apeldoorn

Sinterklaas tijdens de intocht van Sinterklaas in Apeldoorn. Beeld ANP

De landelijke Sinterklaas-intocht is afgelopen. Er was veel politie op de been, de aankomst van de goedheiligman verliep zonder grote problemen.

Sinterklaas kan dit keer niet zoals gebruikelijk met Pakjesboot 12 aanmeren bij de landelijke intocht in Apeldoorn, aangezien het kanaal daar te klein is. In het Sinterklaasjournaal, dat de aankomst rechtstreeks uitzendt, was afgelopen week te zien dat hij nu per stoomtrein komt.

Het is voor het eerst dat er alleen roetveegpieten meedoen in het tv-programma van de NTR. Dat leidt in Apeldoorn tot protest van twee actiegroepen die Zwarte Piet willen behouden. Pegida-voorman Edwin Wagensveld, die voorstander is van Zwarte Piet, is als Zwarte Piet verkleed gesignaleerd in Apeldoorn. Hij deelde met enkele medestanders pepernoten uit bij de Onze Lieve Vrouwekerk. De gemeente heeft alle toegangswegen naar de binnenstad afgesloten voor verkeer en er zijn poortjes waar de bezoekers doorheen moeten.

De gemoederen liepen de afgelopen tijd weer hoog op in de discussie over Zwarte Piet, die door tegenstanders als een racistische karikatuur wordt gezien. Vorige week werd een bijeenkomst van KOZP ruw verstoord in Den Haag. De actiegroep heeft voor zaterdag de “maximale beveiliging” gevraagd.

Edwin Wagensveld, voorman van Pegida, verkleed als zwarte piet, wordt aangehouden in Apeldoorn tijdens de intocht van Sinterklaas. Beeld ANP

Op andere plekken ook veel politie

Ook in diverse steden is veel politie op de been bij intochten van Sinterklaas, maar er zijn weinig betogers. In Eindhoven waren veel agenten te zien, maar Kick Out Zwarte Piet (tegen Zwarte Piet) zag ervan af hier te demonstreren, en ook Pegida (voor Zwarte Piet) was afgehaakt. De belangstelling voor de intocht lijkt in Eindhoven een stuk lager dan in voorgaande jaren. Sommigen zeggen dat mensen thuisblijven om niet in demonstraties verzeild te raken.

Kick Out Zwarte Piet (KOZP) ging zaterdag in zes steden de straat op “voor een inclusief sinterklaasfeest zonder racisme”. Dat zijn Den Haag, Alkmaar, Groningen, Dordrecht, Leeuwarden en Nijmegen. De demonstraties in Eindhoven en Hoorn gingen niet door omdat deze gemeenten hebben aangegeven in 2020 ‘zwarte piet-vrij’ te zijn. In Dordrecht staan ongeveer twintig KOZP-aanhangers in hun demonstratievak. De teksten op de spandoeken lijken mild gehouden, met onder meer: ‘Feest voor ieder kind’.

In Nijmegen demonstreren ongeveer honderd tegenstanders. Bij het demonstratievak staan mensen van Amnesty International die kijken of het recht op demonstreren wordt gefaciliteerd. Waarnemers zijn ook aanwezig in Dordrecht, Den Haag, Alkmaar, en Groningen. In Leeuwarden staan ongeveer twintig KOZP’ers in hun vak. Dat is inmiddels afgezet en niet meer toegankelijk, kleine groepjes pro-, maar ook tegendemonstranten worden tegengehouden. Het publiek reageert soms hoofdschuddend op de enorme politie-inzet. Het vak staat dichter op de intocht van vorig jaar. In het centrum is redelijk veel beveiliging en politie, ook met ME-busjes. In Groningen staat een handvol mensen in het ‘voor-vak’. Ook hier inmiddels veel politiemensen, ook te paard. Sinterklaas komt hier rond 13.30 uur aan en enkele honderden mensen staan daarop te wachten.

Ook in Den Haag is veel politie op de been. Agenten hebben een aantal motorrijders aangesproken en gecontroleerd die zich hadden verkleed als Zwarte Piet. Ze mochten hun weg vervolgen. KOZP demonstreert om 13.00 uur op de Koekamp, waar rond die tijd enkele honderden mensen staan. Een grote groep van enkele tientallen tegenstanders van Zwarte Piet roept leuzen als: “Nederland schaam je.”

Sympathisanten van actieclub Kick Out Zwarte Piet (KOZP) demonstreren tijdens de intocht van Sinterklaas in Den Haag. Beeld ANP
Een pro-Zwarte Piet poster op een verkeersbord in de haven van Scheveningen. In de nacht van vrijdag op zaterdag hebben aanhangers van Zwarte Piet honderden posters opgehangen in Den Haag. Beeld ANP

In verschillende plaatsen was de sfeer rond de intocht van Sinterklaas even grimmig. Onder meer in Leeuwarden en Groningen liepen de gemoederen op.

In Leeuwarden stond een handvol demonstranten van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) in een speciaal vak, maar daarbuiten stonden veel voorstanders van Zwarte Piet tegen ze te schreeuwen. De politie was in groten getale aanwezig om de rust te bewaren. De politie heeft een aantal mensen tegengehouden die met ‘verkeerde intenties’ naar het plein wilden gaan. Er is niemand gearresteerd.

Eenzelfde beeld was te zien in Groningen. Daar stonden zo’n 200 activisten van KOZP in een vak, met daaromheen honderden hooligans en voorstanders van Zwarte Piet. De twee groepen werden gescheiden door een linie van agenten, ME’ers en acht politiepaarden. Nadat de sint was gepasseerd, verdwenen beide groepen weer snel. Voor zover bekend is ook hier niemand aangehouden.

Pro-pietenposters

In Den Haag en Leeuwarden zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag posters opgehangen met een pro-zwartepietboodschap. In Den Haag stond erop: ‘Den Haag (hartje) Zwarte Piet, niet van zeurpieten’, met een gefotoshopte afbeelding van Kick Out Zwarte Piet-kopstuk Jerry Afriyie in een pietenpak.

De posters in Leeuwarden, ondertekend door ‘de Blokkeerpieten’, toonden een tekening van Sinterklaas met het gezicht van Hitler en een hakenkruis op de mijter, voorzien van de tekst ‘Ús Pyt bliuwt swart, ús mienskip wit. Wy dogge it foar de bern’ (‘Onze Piet blijft zwart, onze gemeenschap wit. We doen het voor de kinderen’).

In Den Haag zijn de posters intussen weggehaald met hulp van winkeliers, inwoners en gemeente. De politie in Leeuwarden meldt dat ze onderzoek doet naar de herkomst van de beledigende pamfletten en vraagt getuigen zich te melden.

Toeschouwers verzamelen zich langs de route voorafgaand aan de intocht van Sinterklaas in Apeldoorn. Beeld ANP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden