Coronamaatregelen

Veel middelbare scholen blijven maandag toch nog dicht

Een conciërge zet tafels op de juiste afstand in een klaslokaal.   Beeld ANP
Een conciërge zet tafels op de juiste afstand in een klaslokaal.Beeld ANP

Middelbare scholen kunnen vanaf maandag weer helemaal open, maar voor veel scholen komt dat moment te vroeg. Dat blijkt volgens NU.nl uit een rondgang langs scholengemeenschappen in het land. Sommige koepels twijfelen zelfs of zij voor 7 juni - de datum waarop zij verplicht volledig open moeten - wel klaar zijn.

De volledige heropening werd vorige week aangekondigd. Demissionair onderwijsminister Arie Slob acht de heropening verantwoord door de dalende coronacijfers. Leerlingen en leraren zouden wel twee keer per week een coronazelftest moeten doen om eventuele virusverspreiding tegen te gaan. Alle scholen hebben daarvoor van het ministerie zelftestkits ontvangen.

Daar zit ook direct het heikele punt voor de meeste scholengemeenschappen: directeuren weten niet hoe zij in een week tijd de organisatie van de zelftests moeten optuigen én roosters en klaslokalen moeten omgooien: momenteel krijgen de meeste scholieren nog maar een paar dagen per week fysiek les.

Scholenkoepel Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO) stelt dat het gros van haar 23 scholen pas op 7 juni opengaat. Ook Nuovo, vijftien scholen in Utrecht, zegt dat maandag hooguit één school de deuren opent voor alle leerlingen. Datzelfde geldt voor Sovon in Noord-Holland, terwijl in het noorden van het land ook onzekerheid heerst over de heropening op maandag.

Lees het laatste coronanieuws in ons liveblog.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden