Gezondheidsproblemen

Veel mensen slikken pillen te lang door – tijd voor een ‘medicijn-apk’

Huisartsen houden niet per definitie in de gaten of een patiënt een medicijn te lang doorslikt. Beeld Joris van Gennip
Huisartsen houden niet per definitie in de gaten of een patiënt een medicijn te lang doorslikt.Beeld Joris van Gennip

Honderdduizenden Nederlanders slikken medicijnen te lang door zonder daarover met een arts te overleggen. Dat kan ernstige gezondheidsklachten veroorzaken.

Maurice Timmermans

Een op de zes mensen die langer dan een jaar medicijnen slikken, heeft daarover geen contact met de huisarts. Dat blijkt uit onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland onder een kleine negenduizend panelleden van gemiddeld 68 jaar oud. Het gaat vooral om medicatie voor hoge bloeddruk, hartproblemen en chronische pijn.

Te lang doorslikken kan leiden tot gezondheidsproblemen. “Als je maagbeschermers langdurig neemt”, zegt Dianda Veldman, directeur van Patiëntenfederatie Nederland, “kun je daar botontkalking van krijgen. Antidepressiva brengen libidoverlies met zich mee. Ook de combinatie van medicijnen kan schadelijk zijn en in het algemeen is te veel medicatie zwaar voor de nieren.”

Pillen zijn geen snoepjes

Pillen zijn geen snoepjes, zegt Veldman. “Het is goed om met regelmaat de dosering tegen het licht te houden, om te controleren of er inmiddels nieuwe medicatie op de markt is die beter werkt.”

Mensen denken vaak dat de huisarts hun medicijngebruik in de gaten houdt, zegt Veldman, maar daar hebben zij vaak geen tijd voor. Patiëntenfederatie Nederland adviseert om jaarlijks een ‘medicijn-apk’ te plannen. “Het is wat ons betreft de taak van de zorgverlener om die afspraak in te plannen. Dat kan een huisarts zijn, apotheker of specialist.”

Cholesterolverlagers

In vijf van de zes gevallen gaat het wél goed en komt het tot een gesprek met een arts – met duidelijke effecten. Na een of meer checks stopt ruim 20 procent van de mensen met een of meerdere medicijnen, blijkt uit het onderzoek van de belangenvereniging. Bij nog eens een groot deel van de patiënten wordt in het gebruik iets aangepast, soms de dosering, soms een switch naar een ander type.

Ook verspilling is voor de federatie een punt van aandacht, al zijn de pillen die vaak te lang worden doorgeslikt, niet de meest prijzige, volgens Veldman. “Het draait meestal om generieke medicatie als cholesterolverlagers, pijnstillers, reumamedicatie.”

Ongeveer 11 miljoen Nederlanders gebruiken regelmatig medicijnen ­gedurende enige periode. Met name van de personen van 75 jaar en ouder vallen er disproportioneel veel binnen deze groep.

Correctie (1 maart 2023): In een eerdere versie van dit artikel stond dat 1 op de 3 mensen die wél overleg hadden met hun arts over de medicatie vervolgens stoppen met een of meerdere medicijnen. Dat is niet juist: dat geldt voor iets meer dan 1 op de 5 mensen.

Lees ook:

Wordt het Nederlandse medicijnentekort verergerd door schimmige export?

Het woord schimmig keert geregeld terug in gesprekken over de geneesmiddelentekorten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden