null

NieuwsZiekteverzuim

Veel mensen melden zich ziek door privéstress

Beeld Trouw

Privéproblemen worden te weinig besproken op de werkvloer. Dat zorgt voor steeds meer verzuim.

Rick van de Lustgraaf

Werk en privé gescheiden houden blijkt moeilijk. Een echtscheiding, het overlijden van dierbaren, financiële problemen of mantelzorg: ruim 80 procent van werkend Nederland heeft weleens met dergelijke privéproblemen te kampen. Bij 60 procent van deze werknemers, is de stress zo hevig dat ze zich ziek melden. Dat blijkt uit onderzoek van arbodienstverlener Zorg van de Zaak.

Deze privésores wordt niet goed besproken met de werkgever en is daardoor een belangrijke oorzaak van het toenemende werkverzuim. Dat ontdekten onderzoekers van Zorg van de Zaak. “Je doorloopt allerlei levensfases met hun eigen problemen. Naast carrière maken moet je bijvoorbeeld ook een gezin runnen of voor anderen zorgen”, legt woordvoerster Petra Hardeman uit. “Dat zorgt voor stress die te weinig besproken wordt op de werkvloer.”

Werkgevers kunnen veel doen om dit verzuim te verlagen, zegt Hardeman. “Door vaker het gesprek aan te gaan. Als een medewerker vreemd gedrag vertoont, kun je vragen: ‘Hoe is het met je?’ Dan komen er oplossingen. Zoals vaker thuiswerken.” Volgens Hardeman is 70 procent van het algehele verzuim niet medisch, maar meer psychisch van aard.

Cao-afspraken

Van de zorg tot de detailhandel en van de advocatuur tot het onderwijs: als het gaat om cao-afspraken over levensloopstress, maakt het niet uit in welke sector je werkzaam bent, stelt Hardeman. “Er zijn wel werkgevers die veel doen aan privéproblemen van het personeel. Maar dat staat los van de cao.”

Ze wijst naar het ziekenhuis Tergooi (met vestigingen in Hilversum, Blaricum en Weesp). Daar kunnen medewerkers een zogeheten ‘fit-gesprek‘ aanvragen, die vanaf een bepaalde leeftijd actief wordt aangeboden. Daarin kan aandacht worden geschonken aan bijvoorbeeld de balans tussen werk en privé, het pensioen en mantelzorg.

Levensloopstress is ook niet per se iets voor de cao. “Vooral bij grote bedrijfstakken zie je dat je dat dit onderwerp, als het in het cao-overleg besproken wordt, leidt tot een onderzoeksteam of commissie waarin veel wordt gepraat, zonder dat er wat gebeurt”, zegt cao-deskundige Henk Strating.

Volgens hem zijn er in kleinere ondernemingen beter afspraken te maken, maar liever blijft hij helemaal weg van afspraken. “Ik vind dat dit soort problemen via de ondernemingsraad besproken moeten worden. Het gaat om individuele gevallen die een individuele aanpak nodig hebben. Een continue dialoog tussen werkgever en werknemer, zoals functioneringsgesprekken dat ook zijn.”

Dat werkgevers actiever moeten zijn in het signaleren van privéstress onder personeel, is volgens Strating zeker het geval. “Maar eigenlijk moet het zo zijn: als werknemer moet je het gevoel hebben alles te kunnen bespreken met de werkgever. Dan volgt de oplossing wel.”

Lees ook:

Nederland blijkt het meest relaxed van de Europese werkvloer

Nederlandse werknemers zijn lang niet zo gestresst als vaak wordt gedacht, zo blijkt uit een recente enquête.

Waarom kunnen we niet voorkomen dat mensen bezwijken onder werkstress?

In tal van sectoren wordt geklaagd over hoge werkdruk. Dat is soms niet erg, maar wanneer wordt werkdruk werkstress? Op zoek naar het kritische omslagpunt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden