LiveblogWateroverlast

Veel geëvacueerden nog niet naar huis, Rutte roemt Limburgse weerbaarheid

Demissionair premier Mark Rutte staat media te woord in Venlo bij de ondergelopen Maaskade. Beeld ANP
Demissionair premier Mark Rutte staat media te woord in Venlo bij de ondergelopen Maaskade.Beeld ANP

In dit liveblog leest u het laatste nieuws over de wateroverlast in Limburg, België en Duitsland.

• Na dagenlange zware regenval zijn Nederland, Duitsland, België en Luxemburg getroffen door overstromingen.

• Het zuiden van Limburg is tot rampgebied verklaard. In de hele provincie zijn langs rivieren tienduizenden mensen geëvacueerd, onder meer in Venlo en Roermond.

• De overstromingen leidde in Duitsland tot de ergste watersnoodramp in bijna zestig jaar, met ruim honderd doden. In België zijn er ruim twintig doden. Honderden mensen worden nog vermist.

Live
 1. 22:58 16-7-2021

  Iedereen vult zandzakken in Velden: 'Straks komen mijn vrienden van de sportschool'

  Honderden meters zandzakken, met de hand gevuld door vrijwilligers, moeten Velden beschermen van de Maas. 'Ik had mijn vakantie anders voorgesteld.' Lees hier de reportage van onze verslaggever Jeroen den Blijker. 

  Jeroen den Blijker - Liselotte Grijsen ('ik moet er niet aan denken dat mijn dansschool onderloopt') plaatst zandzakken langs de Maas bij Velden.
 2. 21:10 16-7-2021

  Geëvacueerde Roermondenaren kunnen voorlopig niet terug

  De duizenden bewoners die donderdag en vrijdag in Roermond geëvacueerd zijn, kunnen vrijdagavond nog niet terug naar huis. De voornaamste reden is volgens de gemeente dat het lang aanhoudende hoogwater dijken en kades kan verzwakken of zelfs doen bezwijken.

  De meeste bewoners werden vrijdag in de vroege ochtend uit hun bed gehaald om zo snel mogelijk hun huizen te verlaten. Aanvankelijk was de planning dat de bewoners van 550 huizen aan de snel zwellende Hambeek voor 11.00 uur eruit moesten. Maar de snelle stijging van Maas, Hambeek en Roer deed de gemeente besluiten hun nachtrust te verstoren. Rond 06.00 uur reden auto’s met megafoons door de straten dat iedereen voor 07.00 uur moest verkassen. Ook ging een NL Alert uit met de oproep de woning te verlaten. Wie daar ook nog doorheen sliep, werd wakker van de sirenes van patrouillewagens van de politie die door de wijk reden.

  Rond 15.00 uur bereikte de Maas in Roermond de hoogste stand, maar sindsdien schommelt dat peil. De Maas zakt niet, kan zelfs nog enigszins stijgen, aldus een woordvoerster van de veiligheidsregio. "De piek houdt lang aan, kan fluctueren", zei ze. "Kan zelfs toenemen. Het zijn immers maar prognoses die we geven. Het gevaar is niet geweken."

  Intussen stijgt ook de Roer tot een ongekend niveau met een nooit eerder bereikte afvoer van 300 kuub per seconde, waar eerdere records rond de 120 kuub zweefden. Zo’n 270 mensen die in buurgemeente Roerdalen aan de Roer wonen, moesten daarom vrijdag ook al weg uit hun huizen. De piek van de Roer blijft naar verwachting 30 tot 48 uur aanhouden, aldus de gemeente. Wat dit betekent voor de omvang voor de overlast in het overloopgebied van de Roer is onduidelijk

  Het Waterschap Limburg heeft vrijdag 17 kwetsbare plekken in de dijken ontdekt en geïnventariseerd waar mogelijk nog evacuaties nodig zijn. De veiligheidsregio geeft op basis van deze inventarisatie adviezen aan gemeenten, die zelfstandig een beslissing nemen. (ANP)


  ANP - 2021-07-16 14:55:18 ROERMOND - Het hoge water van de Maas heeft bezit heeft genomen van de kade in het centrum van Roermond.
 3. 21:09 16-7-2021

  Rutte roemt veerkracht Limburg: visitekaartje voor Nederland

  Demissionair premier Mark Rutte heeft tijdens een bezoek aan Venlo zijn bewondering uitgesproken voor "de veerkracht die Limburg nu laat zien". Hij noemde die tegenover de regionale omroep L1 "een visitekaartje voor heel Nederland".

  De provincie wordt al dagen geteisterd door overstromingen. "Een bizar beeld", aldus Rutte. "Want de zon schijnt en tegelijkertijd is hier een ramp zichtbaar". De premier herhaalde dat het demissionaire kabinet er alles aan zal doen om de Limburgers zo goed mogelijk te helpen.

  "Er komt natuurlijk ook weer een crisis na deze crisis", zei Rutte. "Dit water is een keer weg en dan moet je natuurlijk alles opruimen en de schade gaan opnemen. En dan moeten we elkaar ook helpen."

  Donderdagavond besloot het kabinet tijdens een crisisberaad de watersnood in Limburg formeel als een ramp aan te merken. Daardoor is een wet van toepassing waardoor mensen met schade die niet door de verzekering wordt gedekt, bij de overheid kunnen aankloppen voor een tegemoetkoming. (ANP)


  ANP - Demissionair premier Mark Rutte met gouverneur Johan Remkes en burgemeester Antoin Scholten (l-r) in Venlo bij de ondergelopen Maaskade.
 4. 21:08 16-7-2021

  Veiligheidsregio: omwonenden aangetaste dijk nog niet naar huis

  Omwonenden die waren geëvacueerd in verband met het gat in de dijk van het Julianakanaal bij Bunde en Meerssen, moeten er rekening mee houden dat ze de nacht ergens anders moeten doorbrengen. Pas rond middernacht wordt duidelijk of ze terug naar huis kunnen of niet, zegt de Veiligheidsregio Zuid-Limburg.

  Eerder vrijdag zei het Waterschap Limburg dat het lek voorlopig was gedicht. Maar een woordvoerder van de veiligheidsregio relativeerde direct daarna, dat "gedicht" een groot woord is. De dijk is versterkt en gestut, zei hij, maar het gevaar is nog niet geweken.

  Volgens Rijkswaterstaat is geen sprake van een gat, maar van een 'wel': Maaswater komt onder de dijk door naar boven. Met zandzakken is het opwellend water afgedicht. Dat lijkt vooralsnog te werken.

  Vrijdagmiddag werden Bunde, Voulwames, Brommelen en Geulle ontruimd. Mensen moesten snel naar hoger gelegen gebieden vertrekken. (ANP)


  Hollandse Hoogte / ANP - BROMMELEN - Luchtfoto van het gebied rond Brommelen waar een dijk aan het Julianakanaal is doorgebroken.
 5. 19:01 16-7-2021

  In paar uur al 200.000 euro gedoneerd op 'giro 777' voor Limburg

  Binnen enkele uren nadat het Nationaal Rampenfonds het bankrekeningnummer 777 had opengesteld voor hulp aan Zuid-Limburg, was al ruim 200.000 euro gedoneerd.

  Vooral betrokken burgers hebben tot dusver gedoneerd. "Er zijn al duizenden en duizenden particulieren die bedragen hebben gedoneerd van een tientje of 25 euro voor het door overstromingen getroffen gebied", zegt een woordvoerder. Giften kunnen worden overgemaakt via www.giro777.nl of via elke bank in Nederland op het rekeningnummer 777 (dat wordt dan doorgeleid naar NL28 INGB 0000 000 777), aldus de organisatie.

  Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die schrijnend zijn en niet uit andere bronnen gedekt worden, aldus Nationaal Rampenfondsen. Het gaat "hierbij om steun voor kleinschalige projecten die ertoe dienen dat de samenleving weer op gang komt", zegt voorzitter Clémence Ross-van Dorp van het Nationaal Rampenfonds.

  "Het gaat ons om burgerinitiatieven die - nadat de modder is weggeschept - lokale noden helpen lenigen. Het geld dat hopelijk ruimhartig gegeven zal worden, wordt verdeeld in samenwerking met mensen en organisaties ter plekke. Die weten waar de grootste nood is en kunnen maatwerk leveren." (ANP)

 6. 19:00 16-7-2021

  Binnenvaartschippers gestrand vanwege vaarverbod Maas

  Als gevolg van het vaarverbod op de Maas in Limburg zijn vijftien tot twintig binnenvaartschepen gestrand. Ze zijn er allemaal in geslaagd om ergens aan te meren, meldt Nico Evens, de regiocoördinator voor Zuid-Oost Nederland van de binnenvaartorganisatie BLN-Schuttevaer. 

  Ook vandaag en morgen zullen zo’n vijftien tot twintig schepen moeten wachten tot ze weer over de Maas kunnen varen. Wanneer het verbod wordt opgeheven is nog niet bekend. Het is vooral het ‘drijfvuil’, waaronder boomstammen, takken, hout en zelfs een enkele caravan, dat varen gevaarlijk maakt. Op de Rijn en de Waal gelden geen restricties voor de binnenvaart. In Duitsland bij Koblenz inmiddels wel. (Redactie)


 7. 18:48 16-7-2021

  Rode Kruis opent hulplijn voor mensen in nood rampgebied Limburg

  Het Rode Kruis heeft vrijdag vanaf 16.00 uur een hulplijn opengesteld voor mensen in het rampgebied in Limburg. Iedereen die hand- en spandiensten nodig heeft, kan contact opnemen met het nummer 070-445 888. Vrijwilligers staan klaar om mensen in het overstromingsgebied te helpen, aldus de organisatie.

  Zo wordt er onder meer hulp aangeboden bij opruimwerkzaamheden, het vullen van zandzakken of het bieden van een luisterend oor. Ook andere hulpvragen kunnen worden gedeeld, zoals psychosociale hulp. Maar ook praktische hulp wordt geboden, zoals het inroepen van kennis van elektra als er bijvoorbeeld problemen zijn met de stroomvoorziening of boodschappen doen voor kwetsbaren.

  Voorlopig zal de hulplijn geopend zijn van 09.00 uur tot 21.00 uur. Ook in het weekend. (ANP)

  arie kievit - Een noodopvang wordt ingericht in de sporthal van het Limburgse Baarlo door het Rode Kruis.
 8. 18:35 16-7-2021

  Duitse meteorologische dienst voorspelt beter weer

  De kans op nog meer noodweer in het westen van Duitsland neemt komend weekeinde langzaam maar zeker af. De Duitse meteorologische dienst (DWD) voorspelt dat de stormdepressie Bernd, die de voorbije dagen huishield in vooral de westelijke deelstaten, vrijdagavond en ook zaterdag plaatselijk nog voor overlast kan zorgen met zware buien en onweer. Daarna krijgt een hogedrukgebied de overhand.

  De DWD verwacht geleidelijke verbetering voor de regio's waar de hoge waterstanden voor veel ellende zorgen. Alleen in het zuidwesten van Duitsland kan het overdag nog hard regenen met op sommige plaatsen 20 millimeter of meer.

  Het peil van de Rijn stijgt nog even door. Bij Keulen is volgens Focus Online inmiddels 7,83 meter gemeten, met zaterdag een vermoedelijke piek van 8,10 meter. Woensdag was de waterhoogte bij de stad 5,47. De promenade langs de rivier is vrijdag gesloten. Omdat ter plaatse geen regen van betekenis meer wordt verwacht, zal het Rijn-peil bij Keulen in de loop van zaterdag weer langzaam zakken.

  Lees ook:

  Dodelijkste natuurramp in Duitsland in bijna zestig jaar: 'Er is niks meer'

  De zware regenval van de afgelopen dagen heeft de dodelijkste natuurramp in Duitsland in bijna zestig jaar ontketend. Inwoners van het rampgebied blijven in shock achter. ‘Het was verschrikkelijk, we konden niemand helpen.’

  AFP - Bad Münstereifel in Noordrijn-Westfalen.
 9. 17:45 16-7-2021

  Lek bij dijk Julianakanaal is provisorisch gedicht, gevaar nog niet geweken

  Het gat bij de dijk langs het Julianakanaal in Meerssen is gedicht, laat het lokale waterschap weten. Een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zuid Limburg relativeerde direct daarna, dat "gedicht" een groot woord is. De dijk is versterkt en gestut, zei hij, maar het gevaar is nog niet geweken. Het zou gaan om een gat van 1 bij 1 meter. Momenteel werken brandweerlieden en militairen aan versterking van de dijk. 

  Volgens de woordvoerder van de veiligheidsregio wordt nu eerst vanuit een helikopter met speciale apparatuur bekeken waar de dijk instabiel is en wat precies gerepareerd moet worden. Aan de hand van die analyse kan Rijkswaterstaat aan de slag met herstelwerkzaamheden.

  Mensen in Bunde, Voulwames, Brommelen en Geulle werden eerder vandaag door de veiligheidsregio opgeroepen zo snel mogelijk het gebied te verlaten het gebied zo snel mogelijk verlaten. In de buurt van het lek gingen meerdere sirenes af om mensen te waarschuwen. Omwonenden hebben een NL Alert gekregen met de boodschap om het gebied te verlaten. Het leidde tot chaotische taferelen, met files en mensen die zo snel mogelijk hoger gelegen gebieden probeerden te bereiken. 

 10. 17:40 16-7-2021

  Ook in 1995 kwam het water angstwekkend hoog. ‘Hopelijk gaat de schadeafhandeling nu beter dan toen’

  Het stijgende water brengt herinneringen boven bij inwoners van het Land van Maas en Waal en De Betuwe. In 1995 moesten zij massaal hun biezen pakken, schrijft redacteur Eric Brassem. Meer dan 200.000 mensen in het Land van Maas en Waal, de Ooijpolder en De Betuwe moesten weg.  Lees hier het hele artikel: “Die evacuaties zijn diep ingedaald in de samenleving."

  Hollandse Hoogte / Marcel van den Bergh - In 1995 was Nederland twee weken lang Nederland in gevecht met het water. Uiteindelijk hielden de dijken stand.
 11. 17:27 16-7-2021

  België dinsdag in nationale rouw voor slachtoffers watersnood

  België kondigt voor dinsdag een dag van nationale rouw af voor de slachtoffers van de overstromingen. De nationale feestdag, een dag later, wordt veel soberder dan anders. De watersnood krijgt verder het stempel van nationale ramp, waardoor gedupeerden sommige schade vergoed kunnen krijgen.

  De dag van nationale rouw "zal een moment zijn om stil te staan bij het grote menselijke verlies", zegt premier Alexander De Croo. Er zijn door de watersnood minstens twintig doden gevallen, van wie er negen inmiddels zijn geïdentificeerd, zegt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden. Nog eens twintig mensen worden nog vermist. De gouverneur van Luik sprak eerder al van 23 doden.

  De vlaggen gaan dinsdag in België halfstok en er wordt een minuut stilte in acht genomen, kondigde De Croo aan op een persconferentie over de "ongeziene" overstromingen. De nationale feestdag een dag later wordt niet alleen minder feestelijk omdat veel mensen nog in moeilijkheden verkeren, maar ook omdat veel van het benodigde grote materieel nog in overstromingsgebieden wordt ingezet.

  Om slachtoffers bij te staan wordt alles uit de kast getrokken, aldus de premier. Wat betreft materiële schade ziet het ernaar uit dat mensen bijvoorbeeld meegesleurde auto's vergoed kunnen krijgen. (ANP)


  AP - Een man roeit door de straten van Angleur, in de provincie Luik, België.
 12. 17:19 16-7-2021

  Ruim 10.000 mensen uit ruim 4700 woningen in Venlo geëvacueerd

  Ruim 10.000 mensen worden vrijdagavond geëvacueerd in de gemeente Venlo. Het gaat daarbij volgens een woordvoerder van de gemeente om 10.700 bewoners van 4746 woningen.

  Deze mensen wonen in lager gelegen delen van dorpen langs de Maas, zoals Arcen, Lomm, Velden, een gebied in Venlo zelf, Tegelen, Steyl, Belfeld en Hout-Blerick, zo maakte de gemeente vrijdagmiddag bekend.

  De evacuaties gaan om 18.00 uur beginnen. Dat is eerder dan gepland omdat het water sneller stijgt dan verwacht, en omdat de gemeente niet wil dat mensen ‘s nachts het huis uit moeten.

  Mensen die niet terechtkunnen bij familie of kennissen worden opgevangen in buurtcentra en andere openbare gebouwen. (ANP)

  Lees ook:

  Het is tijd om straten, wijken, buitengebieden klaar te stomen voor extreem weer

  Het oprukkende water overviel Limburg. Net als in 1995, maar nu nog veel heviger. Doet Nederland wel genoeg aan waterveiligheid, nu plensbuien door klimaatverandering zullen toenemen?

  Arie Kievit - Militairen vullen zandzakken om de ingang van het VieCuri-ziekenhuis te beschermen. De zorginstelling wordt versneld geëvacueerd omdat de piek van het hoogwater eerder komt dan verwacht.
 13. 17:11 16-7-2021

  Hulpdiensten uit heel het land schieten Limburg te hulp

  Honderden brandweerlieden uit dertien veiligheidsregio's bieden hulp in het door overstromingen getroffen Limburg. De brandweer heeft in Zeist een speciaal actiecentrum ingericht voor concrete hulpvragen uit Limburg. Die worden verdeeld over de veiligheidsregio's, aldus brancheorganisatie Brandweer Nederland.

  De brandweer heeft naast helpende handen ook al 130.000 zandzakken en duizend dompelpompen met aggregaat naar Limburg gestuurd. Daarnaast kunnen hulpdiensten in Limburg bij het actiecentrum aankloppen voor hulp van specialisten en voor advies.

  Voorzitter Tijs van Lieshout van Brandweer Nederland is heel trots op de slagvaardigheid van de korpsen, zegt hij. "Het is geweldig, maar het moet ook, de problemen zijn groot. Ik wens alle collega's in Limburg, België en Duitsland veel succes."

  Ook waterschappen in het noorden en westen van het land, die zelf niet met hoogwater te maken krijgen, sturen hulp naar Limburg. Waterschap Limburg heeft veel behoefte aan dijkinspecteurs en coördinatoren. Ook technisch personeel reist naar de getroffen gebieden af. De waterschappen sturen verder machines om zandzakken te vullen, noodpompen, boten en gereedschap. (ANP)


  ANP Sem van der Wal - Bewoners verlaten het gebied nadat een dijk langs het Julianakanaal is doorgebroken. Het water heeft een groot gat geslagen in de dijk. 14. 16:28 16-7-2021

  Dodelijkste natuurramp in Duitsland in bijna zestig jaar: 'Er is niks meer'

  Dorpen in kleine Duitse valleien zijn pal op zijarmen van de grote rivieren gebouwd. Daar gingen de investeringen de afgelopen decennia niet heen, met fatale gevolgen, schrijft onze Duitsland-correspondent Kim Deen. 

  EPA - Dronebeelden van de verwoesting in Bad Neuenahr-Ahrweiler, genomen op 16 juli.
 15. 16:10 16-7-2021

  Overstromingen laten Duitsland verwoest achter. ‘Zoveel water heb ik in mijn hele leven nog nooit gezien’

  De zware regenval van de afgelopen dagen heeft de dodelijkste natuuramp in Duitsland in bijna zestig jaar ontketend. Inwoners van het rampgebied blijven in shock achter.  Lees hier het hele artikel van onze redacteur Isabel Bolle: ‘Het was verschrikkelijk, we konden niemand helpen.’ 

  Reuters - De verwoesting in Schuld is gigantisch. Inwoners keren langzaam terug om de schade te inventariseren.
 16. 16:04 16-7-2021

  Waterschap start dijkbewaking langs Maas in Gelderland

  Waterschap Rivierenland start zaterdag met dijkbewaking in het Land van Maas en Waal en de Bommelerwaard. Vanaf zondag is er ook dijkbewaking in het Land van Altena. Het gaat om de dijken langs de Maas en de Afgedamde Maas. Het waterschap verwacht geen problemen met de dijken langs de grote rivieren Rijn, Waal en Lek.

  Volgens het schap bereikt de Maas in het rivierengebied dit weekeinde de hoogste stand die ooit is gemeten. Bij de Maas loopt het weilandengebied onder water. Het water zal tegen de Maasdijken staan, aldus het schap. Dat betekent dat het dorp Alem en de buurtschap Bern bij Zaltbommel op een eiland komen te liggen. Het schap sluit de hoogwaterwerende deuren in de Maasdijk bij Heerewaarden.

  Ook het land tussen de Afgedamde Maas en de dijken komt onder water te staan. De Kromme Nolkering bij Wijk en Aalburg gaat dicht. Deze keersluis in het Heusdensch Kanaal is gebouwd na het hoogwater van 1995 en in 2001 opgeleverd. Het is volgens het waterschap de eerste keer dat de kering wordt gesloten. (ANP)

  Koen Verheijden - Een vrouw kijkt naar het hoogwater van de Waal in Druten foto.
 17. 15:48 16-7-2021

  Snellere evacuatie ViCurie-ziekenhuis in Venlo, piek hoogwater komt eerder dan verwacht

  De preventieve evacuatie van het ViCurie-ziekenhuis in Venlo is versneld omdat de Maas eerder de piek hoogwater bereikt dan verwacht, laat burgemeester Antoin Scholten weten op een persconferentie, samen met het waterschap en de directie van het ziekenhuis. "De Maas bereikt om 3.00 uur vannacht de piek, dat is zo'n twaalf uur eerder dan we hadden verwacht", aldus Scholten

  "We kunnen niet uitsluiten dat het ziekenhuis in aanraking komt met de Maas", zegt de voorzitter van het lokale waterschap op de persconferentie. Het gaat wel om een "relatief kleine kans, maar het is een risico dat je met zo'n kwetsbaar object niet kan nemen".

  De evacuatie is al gaande, zegt IJsbrand Schouten, voorzitter van de Raad van het Bestuur van het ziekenhuis. Het gaat om zo'n tweehonderd patiënten, onder wie veertig zeer kwetsbare patiënten. "Voor mij en alle andere medewerkers is dit zo'n beetje het ergste wat er kan gebeuren", aldus Schouten. Hij verwacht dat het ziekenhuis in elk geval tot 19 juli niet terug kan gaan naar de normale dienstverlening. 

  "We zien beelden terug zoals we die zagen van 1993, toen verpleegsters met bootjes overgebracht moesten worden naar het ziekenhuis om zorgt te verlenen voor de achtergebleven patiënten, dat scenario wilden we absoluut voorkomen", aldus burgemeester Scholten. 

  Spoedpatiënten worden vanaf 18.00 uur naar omliggende ziekenhuizen geleid. Zwangere vrouwen worden naar andere geboortecentra verwezen.

  Vanaf 18.00 uur gaan ook de huisartsenpost en de ggz-afdeling bij het ziekenhuis dicht. VieCuri zoekt samen met het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding naar geschikte alternatieven voor patiënten.

  Bezoek voor patiënten die in afwachting van evacuatie nog in het ziekenhuis liggen kan wel, met een maximum van één bezoeker per patiënt. (Redactie/ANP)


  Rob Engelaar - Dronefoto van het Medisch Centrum VieCuri in Venlo dat wordt bedreigd door de hoge waterstand in de Maas.
  arie kievit - Militairen vullen zandzakken om het ziekenhuis tegen opkomend water te beschermen.
  arie kievit - Ambulances staan klaar om patiënten uit het ziekenhuis te evacueren.
 18. 15:32 16-7-2021

  De ultieme stresstest voor de Maaswerken: ook als de regen stopt zijn de problemen nog niet voorbij

  De regen mag dan gestopt zijn, ook de komende dagen komen er nog grote hoeveelheden water via de rivieren ons land binnen. Het is de ultieme stresstest voor de Maaswerken en andere versterkende maatregelen is, aldus onze verslaggever Judith Harmsen. 

  ANP - Dronefoto van de hoge waterstand bij het Limburgse gehucht Aasterberg. Door het hoogwater in de Maas is het gebied moeilijk begaanbaar.
 19. 15:17 16-7-2021

  Macron: Frankrijk is solidair met Benelux en Duitsland

  Frankrijk is solidair met Nederland, België, Duitsland en Luxemburg in de "beproeving" die ze doormaken. De Franse president Emmanuel Macron liet dat weten via Twitter. "Mijn gedachten zijn bij de slachtoffers van het noodweer dat Duitsland, België, Luxemburg en Nederland hard heeft getroffen."

  Frankrijk had al aangekondigd veertig militairen te sturen om te helpen in Luik, naast een helikopter en een onderzoeksteam. De Belgische regering had een beroep gedaan op het Europees systeem voor civiele bescherming. Inmiddels zijn meer dan 150 reddingswerkers uit Frankrijk, Italië en Oostenrijk in België.

  De Britse premier Boris Johnson had donderdag al uitgesproken geschokt te zijn door de verwoestende overstromingen in Duitsland en de Benelux-landen. Het Verenigd Koninkrijk staat klaar om hulp te bieden bij reddings- en herstelwerkzaamheden, twitterde hij. (ANP)

 20. 15:04 16-7-2021

  Ook oproep aan inwoners Noord-Limburgse dorpen Aijen en Bergen om te vertrekken

  Inwoners van de dorpen Aijen en Bergen in het noorden van Limburg krijgen het dringende advies om zo snel mogelijk het gebied te verlaten, "uiterlijk voor zonsondergang". De beide dorpen zijn straks misschien niet meer bereikbaar voor hulpdiensten als het peil van de Maas stijgt.

   "Wanneer u besluit om in uw huis te blijven doet u dat voor eigen risico, op eigen verantwoording. Realiseer u dat u dan onbereikbaar voor hulpdiensten", aldus burgemeester Manon Pelzer van de gemeente Bergen, waar de dorpen onder vallen.

  Bewoners kunnen worden opgevangen in recreatiecentrum Den Asseldonk in Nieuw Bergen. De gemeente liet eerder een pendeldienst rijden tussen Bergen en Nieuw Bergen, maar die kan in de loop van de dag waarschijnlijk niet rijden.

  De Veiligheidsregio verwachtte vandaag om 15.00 de piek van het hoogwater in Roermond. In Venlo wordt de piek vanacht om 03.00 uur verwacht. (Redactie/ANP)


  ANP - Jongens staan te kijken naar het hoge water in de Roer in het centrum van Roermond. Het hoge water wordt met name veroorzaakt door enorme regenbuien in het stroomgebied van de Roer in Duitsland en de Maas in Belgie en de Ardennen.
 21. 14:56 16-7-2021

  Militairen helpen gat dichten in dijk Julianakanaal, 'evacuatie verloopt chaotisch'

  De evacuatie rondom de doorgebroken dijk bij het Julianakanaal verloopt chaotisch, melden verslaggevers ter plaatse van persbureau ANP.  Ondertussen snellen militairen naar de dijk om lokale hulpdiensten te ondersteunen bij het dichten van het gat.

  Na het advies van de veiligheidsregio voor mensen in Bunde, Voulwames, Brommelen en Geulle om het gebied te verlaten, ontstond een stroom van verkeerd naar hoger gelegen delen. De politie maande automobilisten die draalden om door te rijden en haast te maken. De weg bij het Julianakanaal is afgezet. Legervoertuigen en voertuigen van andere hulpdiensten reden het gebied in, terwijl bewoners de andere kant op reden over de vaak smalle wegen.

  Het ministerie van Defensie meldt dat militairen gevraagd zijn om de brandweer te ondersteunen bij het dichten van het gat in de dijk, laat het weten op Twitter. In het gebied gaan sirenes af, omwoners hebben een NL Alert ontvangen om hun woonplaats te verlaten.

  Eerder zei de veiligheidsregio Zuid-Limburg dat het te laat was om te evacueren en raadde mensen aan om zich te verschansen op de hoogste verdieping van hun woning. Even later vroeg het mensen alsnog te evacueren. (Redactie/ANP) 22. 14:34 16-7-2021

  Dodental watersnood België loopt op

  Het dodental door de overstromingen in België is opgelopen tot 23, heeft de gouverneur van de provincie Luik Hervé Jamar vrijdag gezegd tegen Belgische media. In zijn provincie kwamen 20 mensen door het noodweer om het leven. Van hen zijn er 6 geïdentificeerd.

  Bij de VRT zei de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden dat er 19 mensen worden vermist. Ze waarschuwde dat het dodenaantal nog kan oplopen. Met helikopters en drones wordt naar mensen gezocht. Verlinden zei dat de situatie in Limburg kritiek blijft. Een aantal dijken van de Maas kan het water nog maar amper aan. Vooral bij Maaseik is de toestand kritiek.

  Alle Maasgemeenten in Limburg kondigden de evacuatie aan van de bewoners van gebieden die worden bedreigd door hoogwater. Door de hevige regenval van de afgelopen dagen staat de Maas historisch hoog.

  In Wallonië zitten meer dan 21.000 mensen zonder elektriciteit als gevolg van de overstromingen. Door het noodweer is het leidingwater in meerdere Waalse gemeenten niet langer drinkbaar.

  Koning Filip en koningin Mathilde brengen vrijdagmiddag een bezoek aan het zwaar getroffen Pepinster. De premiers van België, Vlaanderen en Wallonië en minister Verlinden geven vrijdagmiddag een persconferentie. (ANP) 


  BELGA - Een jongen in Trooz, een gemeente aan de Vesder in de provincie Luik, evacueert samen met zijn vis.
  AFP - Trooz, een zwaargeraakte gemeente aan de Vesder in de provincie Luik.
 23. 13:47 16-7-2021

  Dijk doorgebroken Julianakanaal, inwoners moeten zo snel mogelijk weg

  Een dijk langs het Julianakanaal bij Meerssen is vrijdagmiddag doorgebroken. Het water heeft vooralsnog een gat geslagen van 1 bij 1 meter, maar dat kan snel groter worden, zei een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg.

  De veiligheidsregio riep mensen eerst op deuren en ramen te sluiten en naar een hoge verdieping te gaan, voor evacuatie zou het te laat zijn. Inmiddels roept de veiligheidsregio toch op het gebied zo snel mogelijk te verlaten, gas en elektriciteit af te sluiten. 

  Mensen in Bunde, Voulwames, Brommelen en Geulle moeten het gebied zo snel mogelijk verlaten, aldus de veiligheidsregio. In de buurt van de dijkdoorbraak gaan meerdere sirenes af om mensen te waarschuwen en omwonenden hebben een NL Alert gekregen met de boodschap om het gebied te verlaten. "Dit gebied komt onder water te staan", aldus de woordvoerder. 

  De veiligheidsregio drukt mensen die weg moeten op het hart eerst gas en licht af te sluiten om kortsluiting en brand te voorkomen. Ook moet de hoofdkraan van het water dicht, voordat ze de deur achter zich dichttrekken.

  Na de dringende oproep om weg te gaan en het afgaan van het luchtalarm renden veel mensen naar hun auto’s. Anderen probeerden hun dieren waaronder paarden naar een veilig onderkomen te brengen.

  Er ontstond een stroom van verkeer naar hoger gelegen delen. De weg bij het Julianakanaal is afgezet. De weg bij het Julianakanaal is afgezet. De politie maande automobilisten die draalden om door te rijden en haast te maken. Legervoertuigen en voertuigen van andere hulpdiensten reden het gebied in, terwijl bewoners de andere kant op reden over de vaak smalle wegen. Het geheel maakte volgens verslaggevers ter plaatse een chaotische indruk. (ANP/Redactie)

  Veiligheidsregio Zuid-Limburg - Dijkdoorbraak langs het Julianakanaal. Deze afbeelding is van de website van veiligheidsregio Zuid-Limburg.

  (ANP)

 24. 13:37 16-7-2021

  Ziekenhuis VieCuri Venlo wordt geëvacueerd vanwege het hoge water

  Het ziekenhuis in Venlo wordt volledig geëvacueerd. Op die manier probeert het vlakbij de Maas gelegen ziekenhuis een eventuele overstroming voor te zijn, meldt de Veiligheidsregio Limburg-Noord vrijdagmiddag.

  Vrijdagmiddag worden 140 patiënten overgeplaatst naar andere ziekenhuizen. Spoedpatiënten worden vanaf 18.00 uur naar andere ziekenhuizen omgeleid.

  Joris van Gennip - De Maas op recordhoogte met op de achtergrond de binnenstad van Venlo.
 25. 12:23 16-7-2021

  Meer dan 100 doden in Duitsland, honderden mensen vermist

  In Duitsland zijn inmiddels meer dan honderd doden gevallen door het noodweer. Een onbekend aantal mensen wordt nog vermist. In Erfstadt, ten zuidwesten van Keulen, zijn mensen omgekomen door een modderstroom. 

  De deelstaten Noordrijn-Westfalen, Rijnland-Palts en Saarland worstelen met ernstige wateroverlast en overstromingen. Hierdoor zijn gebouwen ingestort en beschadigd. Een aantal gemeenten is onbereikbaar geworden. Reddingswerkers hebben ook 's nachts mensen in veiligheid gebracht.

  In Bad Neuenahr-Ahrweiler worden ongeveer 1300 mensen vermist. Het is niet duidelijk of zij in nood verkeren. Het mobiele netwerk is er uitgevallen, waardoor veel mensen onbereikbaar zijn. Zo'n 114.000 huishoudens in het westen van Duitsland zitten zonder stroom. Ook zijn er plekken waar mensen geen toegang hebben tot drinkwater.

  (ANP)

 26. 12:03 16-7-2021

  Militaire noodbrug over de Geul in Valkenburg is gereed

  Militairen van de 105 Geniecompagnie Waterbouw hebben in de nacht van donderdag op vrijdag een noodbrug gebouwd over de Geul in het Limburgse Valkenburg. Die plaats is zwaar getroffen door de wateroverlast.

  De noodbrug is aangelegd aan de Wilhelminalaan. De oude brug is daar gedeeltelijk weggespoeld en zou het kunnen begeven volgens Defensie. Daardoor werd een deel van Valkenburg een eiland. Nu kunnen hulpverleners de andere kant van de rivier weer bereiken.

  ANP - Een man loopt over een door militairen aangelegde noodbrug.

  De genisten hebben een elf meter lange zogenoemde Medium Girder Bridge gebouwd, vergelijkbaar met de bekendere baileybrug. Zo'n noodbrug wordt opgebouwd uit losse onderdelen, die op het water als puzzelstukken in elkaar worden gepast. Een Medium Girder Bridge kan zwevend tussen twee vaste plaatsen op de wal worden gebouwd.

  Defensie oefent het opbouwen en plaatsen van een Medium Girder Bridge drie of vier keer per jaar. Een baileybrug wordt elk jaar opgebouwd zodat Vierdaagselopers bij Cuijk de Maas kunnen oversteken.

  (ANP)

 27. 11:22 16-7-2021

  Bijna alle geëvacueerde Zuid-Limburgers weer naar huis, regen trekt weg uit Limburg

  Alle mensen die in Zuid-Limburg werden geëvacueerd in verband met de wateroverlast mogen weer terug naar huis, behalve de inwoners van het centrum van Valkenburg. Dat maakte de Veiligheidsregio Zuid-Limburg vrijdag bekend.

  Desondanks worden bewoners van twee straten in Meerssen vrijdagochtend alsnog geëvacueerd, omdat het water van de Geul terugstroomt en overstroomt op de Westbroek en Oostbroek, aldus een woordvoerder van de regio.

  Volgens de woordvoerder van de veiligheidsregio is ook het centrum van Valkenburg nog onveilig. Constructeurs van de gemeente en de brandweer moeten eerst alle gebouwen en wegen controleren. Ze kijken of de constructies van de bouwwerken veilig zijn. Pas als dat gebeurd is, kunnen de mensen weer terug naar huis, zei hij.

  Vrijdag kan er in Limburg nog wat regen vallen, maar deze buien zijn voorlopig de laatste, verwacht Weer.nl. Het lagedrukgebied dat verantwoordelijk is voor de regen van de laatste dagen, trekt inmiddels naar het zuiden. Op de meeste plaatsen in Nederland blijft het vrijdagmiddag droog en is er een mix van zon en wolkenvelden.

  Een hogedrukgebied, dat zich vanuit het westen van het land opbouwt, gaat zorgen voor droger zomerweer. Aan de kust kan de zon vrijdagmiddag al flink gaan schijnen. Vrijdagavond en -nacht zijn er opklaringen, maar hier en daar ontstaat nevel, mist of lage bewolking. Zaterdagochtend lost de grijzigheid snel op en is er veel ruimte voor de zon. Het blijft ook droog. Zondag is er in de ochtend in het noorden nog wat bewolking, maar ook daar wordt het later zonnig. Het blijft overal droog en de temperaturen komen uit tussen de 20 en 25 graden.

  Na het weekend blijft de zon schijnen, maar zijn er meer wolkenvelden. Maandag en dinsdag zou er uit die bewolking wat regen kunnen vallen.

  (ANP)

 28. 09:20 16-7-2021

  Bewoners Maastrichtse wijken Heugem en Randwyck mogen naar huis, andere Limburgse dorpen geëvacueerd

  Bewoners van de Maastrichtse wijken Randwyck en Heugem mogen weer naar huis. De wijken werden in de nacht van donderdag op vrijdag geëvacueerd, maar zijn niet overstroomd, aldus de Veiligheidsregio Zuid-Limburg. Burgemeester Annemarie Penn zei vrijdagochtend tegen L1 dat Maastricht langs het gaatje is gegaan.

  Volgens haar was het erg spannend, toen de piek van het hoogwater rond 03.00 uur Maastricht bereikte. Penn meldt dat 350 mensen werden opgevangen in sporthallen. De evacuaties van de wijken Heugem en Randwyck verliepen goed, aldus de burgemeester. "Mensen hebben zelf hun biezen gepakt."

  De piek van het hoogwater verplaatst zich op het moment richting het noorden. Volgens de veiligheidsregio belandt Limburg-Zuid nu langzaam in de herstelfase. In de Roermondse wijk Hambeek is het echter alle hens aan dek. Inwoners werden eerst opgeroepen vandaag om 11 uur 's ochtends vertrokken te zijn, maar dat tijdstip werd vervroegd naar 7 uur. Lees hier meer.

  Meerdere plaatsen in Limburg worden nu geëvacueerd. Zo zijn de bewoners van Vlodrop, dat ligt aan de Roer, vertrokken en worden delen van het dorpje Buggenum geëvacueerd. Daar arriveert de hoogste waterstand in de loop van de dag. 

  (ANP/Redactie)

 29. 07:42 16-7-2021

  Dodental door noodweer Duitsland stijgt tot boven de 80

  Het dodental door het noodweer in het westen van Duitsland is verder toegenomen. De autoriteiten melden vrijdagochtend dat het slechte weer zeker 81 mensen het leven heeft gekost.

  De deelstaten Noordrijn-Westfalen, Rijnland-Palts en Saarland worstelen met ernstige wateroverlast en overstromingen. Hierdoor zijn gebouwen ingestort en beschadigd. Een aantal gemeenten is onbereikbaar geworden. Reddingswerkers hebben ook 's nachts mensen in veiligheid gebracht.

  In Bad Neuenahr-Ahrweiler worden ongeveer 1300 mensen vermist. Het is niet duidelijk of zij in nood verkeren. Het mobiele netwerk is er uitgevallen, waardoor veel mensen onbereikbaar zijn. Op verschillende plekken in het getroffen gebied zitten mensen zonder stroom. Ook zijn er plekken waar mensen geen toegang hebben tot drinkwater.

  Bondskanselier Angela Merkel reageerde vanuit de Verenigde Staten, waar ze de Amerikaanse president Joe Biden en vicepresident Kamala Harris ontmoette, "geschokt" op de ramp. Ze zei mee te leven met de nabestaanden van de slachtoffers en bedankte de "onvermoeibare" hulpdiensten voor hun inzet. Vicekanselier Olaf Scholz onderbrak zijn vakantie vanwege de overstroming.

 30. 06:23 16-7-2021

  Roermondse evacués bereiden zich voor op het water: ‘We hebben al 900 zandzakken gevuld’

  Zo'n 5000 inwoners moeten de Roermondse wijk Hambeek uit voorzorg verlaten. Met zand en gesjouw proberen inwoners hun huizen zo goed als kan te beschermen tegen het dreigende water.

  De sfeer is gemengd in de wijk. Gepantserde ME-busjes sjezen door de wijk, politieagenten kloppen op deuren en vragen men vóór 11 uur het huis te verlaten. Maar daartussen rent een hardloper nog even zijn vaste rondje en fietst een vrouw met haar boodschappen. Lees de reportage hier.

 31. 06:20 16-7-2021

  Ruim 21.000 mensen in Wallonië zonder stroom door wateroverlast

  In Wallonië zitten meer dan 21.000 mensen zonder elektriciteit als gevolg van de overstromingen, meldt het Waalse elektriciteitsbedrijf Ores vrijdag. Er zijn stroomstoringen in onder andere Durbuy, Eupen, Rochefort, Spa, Theux en Verviers.

  Volgens Ores zijn bijna 300 transformatorhuisjes met water ondergelopen. "Het is onmogelijk voor onze ploegen om er toegang tot te krijgen", verklaart het bedrijf.

 32. 04:17 16-7-2021

  Hoogste stand Maas bereikt, net geen doemscenario

  De Maas heeft zijn hoogste stand bereikt en het waterpeil is niet hoger gekomen dan werd verwacht. De autoriteiten gingen ervan uit dat tussen 03.00 en 04.00 uur de hoogste stand zou worden bereikt en dat dan mogelijk 3700 kuub water per seconde door de Maas zou stromen. "Dat heeft het net niet gehaald. Dus dat is goed nieuws", zegt een woordvoerder van de veiligheidsregio tegen calamiteitenzender L1. Volgens hem zit het waterniveau daarmee "net niet tegen het doemscenario aan".

  De piek bevond zich rond 04.00 uur bij Maastricht en verplaatst zich langzaam naar het noorden. "Het is niet ernstiger dan we gedacht hadden. Dat betekent wel dat de maatregelen die we genomen hebben van kracht blijven", aldus de zegsman. De gebieden die geëvacueerd zijn, blijven dan ook ontruimd.

  De woordvoerder weet niet of het water nu ook weer gelijk gaat zakken. "Daar kan ik op dit moment niks over zeggen", zegt hij bij L1. "Het zal niet verder stijgen dan dat het nu is."

  "Het lijkt er goed uit te zien maar we blijven alert", laat de gemeente Maastricht op Twitter weten. "Alle maatregelen blijven voorlopig van kracht." In de Limburgse stad zijn de twee stadsdelen Heugem en Randwyck ontruimd. Ook de Maasboulevardtunnel en de wegen Franciscus Romanusweg en Hoge Weerd zijn vanwege het hoge water afgesloten.

  De Wilhelminabrug is uit voorzorg dicht vanwege trillingen. De Lage Kanaaldijk, die evenwijdig aan de Maas loopt, is met hekken afgesloten. (ANP)

 33. 03:47 16-7-2021

  Zo'n 1300 vermisten in stad in Rijnland-Palts

  Ongeveer 1300 mensen worden vermist in de Duitse stad Bad Neuenahr-Ahrweiler als gevolg van de stortregens en overstromingen, meldde het stadsbestuur donderdag. Een woordvoerster van de stad in de deelstaat Rijnland-Palts zei dat het mobiele telefoonnetwerk was uitgevallen en dat veel mensen daarom onbereikbaar waren.

  Ook bevestigde de woordvoerster dat dodelijke slachtoffers zijn gevallen, exacte cijfers kon ze echter nog niet geven. Meer dan 1000 hulpverleners, waaronder de brandweer, de politie en het leger, waren nog steeds in actie, zei ze. De lokale scholen zijn vrijdag gesloten, ongeveer 3500 mensen zitten in noodopvang. (ANP)

  AFP - Schade en veel vermisten in Bad Neuenahr-Ahrweiler in Rijnland-Palts.
 34. 02:37 16-7-2021

  Nederlandse camping in de Eifel volledig verwoest

  De overstromingen van de laatste dagen hebben in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts, in het hart van de Eifel, een Nederlandse camping volledig verwoest. Woensdag trad de rivier de Kyll buiten haar oevers en overspoelde Camp Kyllburg van de Nederlandse eigenaren Mèlani en Roy Betten volledig. De gasten waren op tijd geëvacueerd.

  Volgens vrienden van het stel loopt de schade in de honderdduizenden euro's. De glampingtenten zijn weggespoeld, de brug die de camping verbindt is verdwenen, het terras is weg en de horeca, receptie, sanitairgebouwen en de nieuw aangelegde speeltuin staan onder water.

  Mèlani en Roy Betten begonnen de camping in 2018. Camp Kyllburg werd de afgelopen twee jaar door de ANWB uitgeroepen tot 'de meest gewaardeerde huuraccommodatie'. De vrienden Manon Saris en Bart Ruitenbeek zijn op gofundme.com een inzamelingsactie begonnen, in de hoop de camping zo snel mogelijk weer op te kunnen bouwen. Daar is inmiddels bijna 8000 euro gedoneerd. Het streefbedrag is 200.000 euro. (ANP)

 35. 02:27 16-7-2021

  Evacuaties in Limburgse gemeenten Eijsden-Margraten en Stein

  De Limburgse gemeenten Stein en Eijsden-Margraten hebben besloten tot gedeeltelijke evacuatie vanwege het stijgende water in de Maas. In Stein gaat het om de buurtschappen Maasband, Meers, Veldschuur en Berg aan de Maas (straten Veerweg, Schoorvoetpad en Berger Maasstraat). In Eijsden-Margraten is inwoners van Diepstraat, Bat, Trichterweg, Beethovenstraat, Bachstraat en Laag Caestert dringend verzocht te vertrekken.

  Ook in Grevenbicht (gemeente Sittard-Geleen) zijn de bewoners van enkele woningen buiten de waterkering opgeroepen te evacueren. Volgens de veiligheidsregio houdt de politie de geëvacueerde gebieden in de gaten om te voorkomen dat mogelijke plunderaars hun slag slaan. (ANP)

 36. 02:20 16-7-2021

  Ook Limburgse gemeente Bergen waarschuwt voor mogelijke evacuatie

  De Noord-Limburgse gemeente Bergen vreest vanwege de stijgende waterstand van de Maas vrijdag een deel van de gemeente te moeten evacueren. Uit gegevens van het waterschap blijkt volgens Bergen dat "de omgeving van Well, Wellerlooi en Nieuw Bergen (het gedeelte bij de Lindenlaan aan de westzijde van de N271 en Heukelom) op dit moment nog niet voldoende beschermd zijn om de hoogwatergolf tegen te houden".

  Er wordt vannacht onderzocht hoe via maatregelen in combinatie met mogelijke inzet van het leger "dit risico geheel of gedeeltelijk ondervangen kan worden". De gemeente verwacht hierover vrijdag in de loop van de ochtend meer duidelijkheid te hebben.

  Bergen sluit niet uit dat inwoners in het gebied dat onvoldoende is beschermd in de loop van vrijdag "dringend wordt gevraagd" te vertrekken. "Gemeente en Waterschap berekenen en bespreken de komende uren de risico's en de maatregelen die moeten worden genomen", aldus de gemeente. (ANP)

 37. 23:47 15-7-2021

  Meerssen besluit tot evacuaties

  De gemeente Meerssen, in het Limburgse Heuvelland, adviseert een deel van haar inwoners dringend te evacueren. Het gaat om het gebied ten noorden van de Geul en ten oosten van het Julianakanaal. Doordat het water in de Maas blijft stijgen, kan de Geul niet daarin afwateren. Het waterpeil in de rivier zal daarom naar verwachting vrijdagnacht nog enkele decimeters stijgen. Delen van Meerssen zijn nu al overstroomd.

  De gemeente vraagt mensen in het betrokken gebied onderdak te zoeken bij vrienden of familie. Voor wie dat niet kan, wordt opvang geregeld in een gemeenschapshuis. Volgens de gemeente is er geen reden tot paniek en is er voldoende tijd om te vertrekken.

  Een woordvoerder van de Veiligheidsregio laat op L1, die als calamiteitenzender fungeert, weten dat ongeveer 2300 mensen in het te evacueren gebied wonen. (ANP)

 38. 23:03 15-7-2021

  Dodental door watersnood België loopt op naar negen

  In België zijn negen mensen om het leven gekomen door overstromingen. Vier anderen zijn nog vermist en de materiële schade is groot. Het stijgende waterpeil van de Maas zorgt voor een echte crisissituatie, zei de Limburgse gouverneur Jos Landmeeters.

  In het zwaar getroffen Pepinster in de provincie Luik werd een lichaam gevonden onder een brug die deels is ingestort. Daar wordt gevreesd voor meer slachtoffers. Het aantal doden in Verviers ten oosten van Luik liep op naar vijf. Onder de vermisten is een 15-jarig meisje dat verdween in een rivier.

  In Chaudfontaine bij Luik was de ontsteltenis ook groot. Koning Filip en koningin Mathilde spraken met slachtoffers en prezen de reddingsdiensten. (ANP)

 39. 22:42 15-7-2021

  Inwoners dorpen Echt-Susteren verplicht geëvacueerd

  De gemeente Echt-Susteren verplicht inwoners van de dorpen Visserweert en Aasterberg en omgeving hun huizen te verlaten. Om te zorgen dat er in het te evacueren gebied niemand achterblijft, gaan toezichthouders van de gemeente sinds donderdagavond 21.00 uur alle huizen langs die geëvacueerd moeten worden.

  Het evacuatiebevel is onderdeel van de noodverordening die geldt voor het hele gebied tussen de Maas en het Julianakanaal. Alleen hulpdiensten en inwoners mogen dit gebied nog in. Eerder op donderdag waren inwoners van de dorpen al opgeroepen te vertrekken.

  Wie toch in de eigen woning blijft, loopt volgens de gemeente op eigen risico groot gevaar. Politie en toezichthouders van de gemeente zullen de verlaten huizen bewaken. (ANP)

 40. 21:53 15-7-2021

  Kabinet verklaart overstroomd Limburg tot rampgebied

  Het demissionaire kabinet beschouwt de overstromingen in de provincie Limburg als een ramp, zegt premier Mark Rutte. Dat betekent dat een wet van toepassing is die bepaalt dat mensen met schade die de verzekering niet dekt, ook bij de rijksoverheid kunnen aankloppen.

  Rutte gaat vrijdagmiddag zelf naar Limburg. Hij gaat daar kijken "in streken waar het komende dagen spannend wordt". Het water in de Maas bereikt naar verwachting morgen de hoogste stand in 200 jaar. (ANP)

 41. 21:34 15-7-2021

  Inwoners dorpen Echt-Susteren verplicht geëvacueerd

  De gemeente Echt-Susteren verplicht inwoners van de dorpen Visserweert en Aasterberg en omgeving hun huizen te verlaten. Om te zorgen dat er in het te evacueren gebied niemand achterblijft, gaan toezichthouders van de gemeente sinds donderdagavond 21.00 uur alle huizen langs die geëvacueerd moeten worden.

  Het evacuatiebevel is onderdeel van de noodverordening die geldt voor het hele gebied tussen de Maas en het Julianakanaal. Alleen hulpdiensten en inwoners mogen dit gebied nog in. Eerder op donderdag waren inwoners van de dorpen al opgeroepen te vertrekken. (ANP)

 42. 21:15 15-7-2021

  'Hier kunnen ook de hulpdiensten niet ter plekke komen'

  Anne - Inwoners hopen het water te kunnen tegenhouden met behulp van zandzakken.

  In de Roermondse wijk Hambeek lopen inwoners rond met zandzakken en kruiwagens. De hele wijk is afgezet, behalve voor bewoners, om ramptoeristen te voorkomen. Overstroomd is het nog niet, maar het is de stilte voor de storm, zo vreest de politieagent die langs de deuren gaat. "Niet iedereen wil luisteren, vooral de mensen die hier al lang wonen niet. Zij herinneren zich de overstromingen in de jaren '90 en denken nu: het komt wel goed", zegt een politiecommandant van de gemeente Den Haag. "Hen moeten we echt overtuigen: mocht het misgaan, dan kunnen ook de hulpdiensten niet ter plekke komen." De oudere mensen uit deze buurt krijg je niet zomaar weg. Anne van Helder rent langs met een kruiwagen vol zandzakken. "Wij moeten snel door", roept ze nog over haar schouder. Intussen begint de Hambeek langzaam over haar oevers te gaan.

  Anne ter Rele

 43. 21:09 15-7-2021

  Zeker 49 doden in Duitsland door noodweer

  Zeker 49 mensen zijn om het leven gekomen door het noodweer in het westen van Duitsland. Minister van Binnenlandse Zaken Roger Lewentz van de westelijke deelstaat Rijnland-Palts heeft van de brandweer vernomen dat er vermoedelijk nog negen slachtoffers worden geborgen. In zijn deelstaat worden ook nog tientallen mensen vermist.

  Door regenval en overstromingen zijn huizen ingestort en gemeenten afgesneden van de buitenwereld. Velen zochten bescherming tegen de overstromingen op bomen en daken van huizen. Reddingswerkers brachten mensen in veiligheid met boten en helikopters. Uitval van het mobiele netwerk maakt het niet makkelijker. "We hebben nog nooit zo'n ramp meegemaakt. Het is echt slopend" zei premier Malu Dreyer (SPD),

  De politie van Keulen meldde dat in de regio twintig mensen zijn omgekomen door het noodweer, van wie vijftien in de stad Euskirchen. Ook zijn mensen om het leven gekomen in ondergelopen kelders en verongelukten zeker twee brandweerlieden tijdens reddingsoperaties. Ook het gebied Ahrweiler in Rijnland-Palts is zwaar getroffen. Daar zijn woningen verwoest in de plaats Schuld en overleden zeker achttien mensen.

  In het aangrenzende Noordrijn-Westfalen bezocht deelstaatpremier Armin Laschet de plaatsen Hagen en Altena, waar een 46-jarige brandweerman om het leven kwam tijdens een reddingsoperatie.

  De zware regenval zorgde ook voor overstromingen in steden als Keulen en Hagen. In Leverkusen moest een ziekenhuis worden geëvacueerd en in de plaats Wuppertal liepen kelders onder water. Netbeheerder Westnetz meldde dat in het westen van het land zo'n 200.000 huishoudens zonder stroom zitten.

  De hulpdiensten worden ondersteund door honderden militairen. De strijdkrachten hebben gepantserde voertuigen ingezet om wegen vrij te maken die zijn geblokkeerd door aardverschuivingen en omgevallen bomen. De autoriteiten laten ook helikopters uitvliegen om mensen te redden die een veilig heenkomen hebben gezocht op daken.

  Bondskanselier Angela Merkel reageerde vanuit de Verenigde Staten, waar ze donderdag president Biden en vicepresident Harris ontmoet, "geschokt" op de ramp. Ze zei mee te leven met de nabestaanden van de slachtoffers en bedankte de "onvermoeibare" hulpdiensten voor hun inzet. Vicekanselier Olaf Scholz onderbrak zijn vakantie vanwege de overstroming. (ANP)

 44. 20:55 15-7-2021

  Opnamestop ziekenhuis Venlo, houdt rekening met evacuatie

  Het Venlose ziekenhuis VieCuri Medisch Centrum heeft donderdag per direct een opnamestop afgekondigd. Tot nader order neemt het ziekenhuis geen nieuwe patiënten meer op. Wel blijft de eerste opvang voor acute zorg gehandhaafd, maakte VieCuri donderdagavond bekend.

  Het ziekenhuis is vanwege het wassende water van de naburige Maas "in opperste staat van paraatheid". VieCuri houdt rekening met een eventuele evacuatie. Alle niet-spoedeisende operaties voor vrijdag worden afgezegd. Poli-afspraken, diagnostiek en dagbehandelingen gaan vrijdag wel nog door, maar ook dat kan veranderen.

  "VieCuri is voorbereid op hoge waterstanden van de Maas, zelfs op een eventuele evacuatie", legt het ziekenhuis uit. Daarbij maakt het gebruik van een 'hoogwaterprotocol' dat daarin voorziet. (ANP)

 45. 20:18 15-7-2021

  200 verstandelijk gehandicapte bewoners Maastricht geëvacueerd

  Ongeveer tweehonderd verstandelijk gehandicapte bewoners van zorgcentrum Maasveld in Maastricht worden donderdagavond geëvacueerd, bevestigt een woordvoerder van de veiligheidsregio berichtgeving van rampenzender 1Limburg. Het centrum ligt niet ver van de Maas, in de wijk Heugem, en de vrees bestaat dat het onder water komt te staan

  Maasveld is onderdeel van zorgorganisatie Koraal. Sommige bewoners zullen naar hun ouders gaan, de anderen worden opgevangen op Koraal-locaties in Landgraaf en Heel.

  "Zo'n evacuatie is heel precair, want onze bewoners zijn heel erg gewend aan hun eigen stek. Sommigen zijn ook bang", zei een woordvoerder van Koraal tegen 1Limburg.

  De gemeente heeft donderdagavond inwoners van de wijken Heugem en Randwyck opgeroepen te evacueren. (ANP)

 46. 20:18 15-7-2021

  Stadsdelen Randwyck en Heugem in Maastricht geëvacueerd

  De gemeente Maastricht roept inwoners van de stadsdelen Heugem en Randwyck op hun woningen "zo snel mogelijk" te verlaten. De gemeente verwacht dat het water van de Maas rond 03.00 uur vrijdagochtend vroeg over de kades gaat bij Randwyck en Heugem. Daardoor komen straten onder water te staan en loopt het water woningen binnen.

  Rond 19.30 uur donderdagavond stuurde de veiligheidsregio een NL-Alert aan de 6500 inwoners van beide stadsdelen met de dringende oproep om snel weg te gaan. Inmiddels heeft de gemeente vanwege wateroverlast de Maasboulevardtunnel en de wegen Franciscus Romanusweg en Hoge Weerd afgesloten. De toegangsweg naar het dorp Itteren staat blank, maar de pendelbus rijdt nog. De gemeente zegt de situatie nauwlettend in de gaten te houden. De Wilhelminaburg is uit voorzorg afgesloten vanwege trillingen.

  De gemeente roept mensen op spullen van beneden naar boven te brengen en gas en licht af te sluiten. "Zorg dat u bij familie, vrienden of kennissen terecht kunt", aldus de gemeente.

  Wie daar niet terecht kan, kan zich melden in Sporthal De Heeg (Roserije 500) in stadsdeel De Heeg. Daar wordt gezorgd voor noodopvang. De gemeente vraagt inwoners ook andere mensen in de buurt op de hoogte te stellen, die de oproep wellicht nog niet gehoord hebben. 

  Mensen die een van beide wijken verlaten en positief zijn getest op corona worden opgeroepen Sporthal De Heeg te mijden en voor noodopvang naar zwembad het Geusseltbad te gaan. (ANP)

 47. 19:19 15-7-2021

  Dodental door watersnood België loopt op naar acht

  In België zijn acht mensen om het leven gekomen door overstromingen. In het zwaar getroffen Pepinster in de provincie Luik werd een lichaam gevonden onder een brug die deels is ingestort, melden Belgische media.

  Het aantal doden in Verviers liep op naar vijf. Twee mensen kwamen elders om het leven.

  Verder zijn er nog vier vermisten: een 15-jarig meisje dat verdween in een rivier en drie mensen die te water raakten nadat de reddingsboot waarin ze zaten omsloeg. (ANP)

 48. 18:54 15-7-2021

  4500 Duitsers geëvacueerd uit vrees voor doorbraak stuwdam

  Meer dan 4500 dorpelingen uit de Duitse regio Steinbachtalsperre in Noordrijn-Westfalen zijn geëvacueerd uit vrees voor doorbraak van een stuwdam. Het gebied ten zuidwesten van Bonn kan daardoor te maken krijgen met een vloedgolf. Een deskundige omschrijft de dam in Duitse media als "zeer instabiel".

  In de buurt ligt Euskirchen, waar zeker vijftien mensen zijn omgekomen door het noodweer. In totaal zijn in het westen van Duitsland minstens 43 mensen overleden. Er worden nog tientallen mensen vermist in de deelstaten Rijnland-Palts en Noordrijn-Westfalen.

  Veel plekken zijn afgesloten van de buitenwereld. De politie en het leger proberen mensen van daken te halen met helikopters. Als het water zakt kunnen ook boten worden ingezet.

  Er zijn veel meldingen van gebouwen die dreigen in te storten. Daarnaast is er een grote stroomstoring, waardoor 200.000 huishoudens zonder elektriciteit zitten. In sommige gebieden is het noodnummer 112 niet bereikbaar. In een aantal steden in het Ruhrgebied moeten inwoners hun drinkwater koken. (ANP)

 49. 18:27 15-7-2021

  Inwoners Roosteren en omliggende dorpen moeten huizen uit

  De gemeente Echt-Susteren doet een dringend beroep op inwoners van dorpen en buurten tussen de Maas en het Julianakanaal om hun woningen te verlaten. Het gaat om inwoners van Illikhoven, Visserweert, Aasterberg, Kokkelert en Roosteren.

  "Als u in bovengenoemde dorpen woont, loopt u het risico dat uw woning onder water komt te staan", aldus de gemeente. "Zorg er daarom voor uw eigen veiligheid voor dat u vanavond, vannacht en een groot deel van morgen verblijft in een ander onderkomen bij vrienden of familie. Het dringende advies is duidelijk: bereid u voor op evacuatie."

  "Het verzoek aan de inwoners van Roosteren en omstreken om hun woning te verlaten is een dringend advies. Vanavond om 20.30 uur wordt dit dringende advies opnieuw onder de loep genomen en wordt besloten of dit advies wordt omgezet in een officieel bevel tot evacuatie." (ANP)

 50. 18:20 15-7-2021

  Defensie stuurt honderden militairen extra naar Limburg

  Defensie stuurt honderden militairen extra naar Limburg om te helpen bij de bestrijding van de wateroverlast. Dat meldt een woordvoerder. Woensdag waren al 68 militairen naar het gebied gestuurd. Inclusief politieondersteuning van de Koninklijke Marechaussee gaat het inmiddels om zo'n driehonderd manschappen in totaal. (ANP)

 51. 18:10 15-7-2021

  Vakantie op Nederlandse riviercamping valt in het water

  Koen Verheijden

  Meerdere campings langs de grote rivieren moeten, nu het hoogseizoen in volle gang is, hun terrein per direct ontruimen. Door de extreme regenval stroomopwaarts is er geen ontkomen meer aan: mogelijk loopt vrijdag al de camping onder water.

  Op camping Waalstrand in Gendt, vlak bij Nijmegen, worden donderdag zo’n tachtig tot negentig plekken geëvacueerd. Ook andere campings langs de Waal, Maas en IJssel moeten (deels) dicht. Dat gebeurt zonder stress: eigenaar Roger Cornelissen kwam ’s ochtends al vroeg langs met de boodschap dat het water aan het einde van de dag zeker nog een meter hoger zou staan, en dat iedereen dus moest vertrekken.

  Lees de reportage hier verder. 

 52. 17:50 15-7-2021

  Rode Kruis breidt aantal noodbedden in Limburg uit naar 1250

  Het Rode Kruis breidt het aantal noodbedden in het door wateroverlast getroffen Limburg uit van een paar honderd naar 1250. Ook zijn er vanuit heel Nederland extra teams met vrijwilligers onderweg naar het zuiden.

  Volgens een woordvoerder is er vanuit verschillende gemeenten erg veel vraag naar bedden voor noodopvang van gedupeerden, onder meer uit Heerlen, Voerendaal, Simpelveld en Margraten. De gemeenten wijzen zelf de locaties aan waar de bedden kunnen worden neergezet, bijvoorbeeld in sporthallen. (ANP)

 53. 17:09 15-7-2021

  Test- en priklocatie in Maastricht is dicht vanwege hoogwater

  De test- en vaccinatielocatie bij het MECC in Maastricht is donderdag gesloten wegens de wateroverlast. Ook vrijdag blijft de ruimte dicht, alle afspraken zijn geannuleerd, laat de GGD Zuid-Limburg weten. Het is nog niet duidelijk of de locatie op zaterdag weer open kan gaan.

  De GGD neemt contact op met mensen die een afspraak hadden om te worden gevaccineerd tegen het coronavirus. Mensen die zich wilden laten testen, kunnen zelf bellen om een nieuwe afspraak te maken.

  De overige teststraten en prikplekken in het zuiden van Limburg blijven open en zijn bereikbaar. (ANP)

 54. 16:24 15-7-2021

  Bewoners Maasoever in Luik gevraagd stad te verlaten

  BELGA

  In Luik, ruim 30 kilometer onder Maastricht, worden mensen die langs de overstromende Maas wonen geëvacueerd. Zij krijgen het advies de stad te verlaten of naar hogere verdiepingen van hun woning te gaan. Winkels moeten dicht en de kades worden afgesloten. Toeristen krijgen het advies de stad te verlaten. Politievoertuigen met luidsprekers rijden rond om in een aantal wijken bewoners aan te sporen weg te gaan.

  "De situatie is kritiek, we verwachten dat het water nog met 1,5 meter zal stijgen", zegt waarnemend burgemeester Christine Defraigne tegen Belgische media. Mensen die niet weten waar ze heen moeten, kunnen naar een opvangcentrum in Grivegnée. Ook zijn kamers ter beschikking gesteld in hotels.

  In het nabijgelegen Chaudfontaine werden eerder al 1700 woning geëvacueerd. Koning Filip brengt een bezoek aan de plaats.

  Het noodweer heeft in België zeker zes mensen het leven gekost. In Verviers waren het er vier. (ANP)

 55. 16:21 15-7-2021

  Donderdagavond crisisoverleg kabinet om overstromingen Limburg

  Een deel van het kabinet komt donderdagavond bijeen voor crisisoverleg vanwege de overstromingen in Zuid-Limburg. Aanwezig zijn de demissionair premier Mark Rutte en ministers Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en Ank Bijleveld (Defensie) en staatssecretarissen Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) en Raymond Knops (Binnenlandse Zaken). Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) woont het overleg digitaal bij.

  De bewindspersonen praten met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) op het ministerie van Justitie en Veiligheid. (ANP)

 56. 16:19 15-7-2021

  Veiligheidsregio: bereidt u voor op situatie als 1993 en 1995

  "Bereidt u voor op een situatie als in 1993 en 1995." Dat zei voorzitter Antoin Scholten van de Veiligheidsregio Limburg-Noord donderdagmiddag tijdens een persconferentie over het hoogwater in Venlo.

  Scholten zei dat een groot aantal woningen in Roermond in de buurt van de monding van de Roer in de Maas ontruimd worden. Het gaat daarbij volgens Scholten om zo'n 5000 bewoners. Dat is volgens bestuurslid Jos Teeuwen van het waterschap Limburg nodig omdat de Maas en Roer vrijdagmiddag tegelijkertijd hun hoogste piek bereiken. Dat betekent dat de Roer het water niet kwijt kan in de Maas en fors overstroomt.

  Nooit eerder heeft de Maas zo'n hoog niveau bereikt als nu, benadrukte Scholte. Er wordt donderdagavond volgens hem een afvoer verwacht van maar liefst 3700 kuub. In 1993 en 1995 lag die afvoer bijna 1000 kuub lager. Toen deden zich grote overstromingen voor, die grote delen van Limburg onder water zetten.

  De veiligheidsregio vraagt mensen in gebieden die ontruimd worden zelf alvast maatregelen te nemen. Er is een verschil met 1993 en 1995; er is veel gebeurd is aan de Maas, zei Scholten. Maar die maatregelen zijn gebaseerd op de winter, en niet op de zomer met veel vegetatie. Dat veroorzaakt veel onzekerheden. Bovendien gaat er nu aanzienlijk meer water door de Maas dan in '93 en '95, aldus Scholten.

  "Dit is een ongekende situatie", zei Scholten. "We hebben nog nooit meegemaakt dat zoveel water door de Maas wordt afgevoerd. Dat vraagt alertheid." Ook de Roer is nooit eerder zo hoog geweest. Hij sluit niet uit dat ook elders geëvacueerd zal moeten worden.

  De meeste mensen zullen volgens Scholten naar kennissen en familie gaan. Voor wie dat geen oplossing is, zoekt de gemeente een alternatieve opvang. "Mensen kunnen nu al weg", zei hij. "Zoek een andere plek." (ANP)

 57. 16:15 15-7-2021

  Dodental Duitsland stijgt verder, zes doden in België

  Zeker 42 mensen zijn om het leven gekomen door het noodweer in het westen van Duitsland. Door regenval en overstromingen zijn huizen ingestort en gemeenten afgesneden van de buitenwereld.

  De politie van Keulen meldde dat in de regio twintig mensen zijn omgekomen door het noodweer, van wie vijftien in de stad Euskirchen. Ook zijn mensen om het leven gekomen in ondergelopen kelders en verongelukten zeker twee brandweerlieden tijdens reddingsoperaties.

  Ook het gebied Ahrweiler in Rijnland-Palts is zwaar getroffen. Daar zijn zeker zes woningen verwoest in de plaats Schuld en overleden zeker achttien mensen.

  De autoriteiten in Rijnland-Palts zeggen dat nog vijftig tot zeventig mensen worden vermist in het rampgebied. Het is nog onduidelijk of zij allemaal het slachtoffer zijn geworden van de watersnood. Het gaat mogelijk ook om mensen die met vakantie zijn en daarom niet thuis waren.

  Premier Malu Dreyer van de deelstaat zei in het regionale parlement dat de omvang van de ramp ongekend is. "Zoiets hebben we nog nooit meegemaakt", zei de premier. "Er zijn doden, er zijn vermisten en er zijn nog veel mensen in gevaar." In het aangrenzende Noordrijn-Westfalen bezocht deelstaatpremier Armin Laschet de plaats Altena, waar een 46-jarige brandweerman om het leven kwam tijdens een reddingsoperatie.

  De zware regenval zorgde ook voor overstromingen in steden als Keulen en Hagen. In Leverkusen moest een ziekenhuis worden geëvacueerd en in de plaats Wuppertal liepen kelders onder water. Netbeheerder Westnetz meldde dat in het westen van het land zo'n 200.000 huishoudens zonder stroom zitten.

  De hulpdiensten worden ondersteund door honderden militairen. De strijdkrachten hebben gepantserde voertuigen ingezet om wegen vrij te maken die waren geblokkeerd door aardverschuivingen en omgevallen bomen. De autoriteiten laten ook helikopters uitvliegen om mensen te redden die een veilig heenkomen hebben gezocht op daken.

  Bondskanselier Angela Merkel reageerde vanuit de Verenigde Staten, waar ze donderdag president Biden en vicepresident Harris ontmoet, "geschokt" op de ramp. Ze zei mee te leven met de nabestaanden van de slachtoffers en bedankte de "onvermoeibare" hulpdiensten voor hun inzet. Vicekanselier Olaf Scholz onderbrak zijn vakantie vanwege de overstroming.

  Ook in Nederland en België veroorzaakt het hoge water veel overlast. In de Belgische plaats Pepinster (provincie Luik) zijn ongeveer tien huizen ingestort. Op beelden in Belgische media is te zien hoe straten zijn veranderd in kolkende rivieren. In Chaudfontaine moesten zo'n 1700 mensen worden geëvacueerd. De Belgische autoriteiten hebben tot dusver melding gemaakt van zes doden door het extreme weer. (ANP)

 58. 15:50 15-7-2021

  Dit zijn de risicogebieden in Midden- en Noord-Limburg

  Rijkswaterstaat heeft kaarten gepubliceerd van de gebieden in Midden- en Noord-Limburg waarvan ze verwachten dat die door de hoge waterstand in de Maas onder water komen te staan. De kaart voor Midden-Limburg vindt u hier, die voor Noord-Limburg hier.

  Volgens Rijkswaterstaat bereikt de Maas donderdag om 18.00 uur de hoogste waterstand. Deze waterhoogte verplaatst zich de komende dagen van Zuid- naar Noord-Limburg. De verwachting is dat vrijdag om 18.00 uur Roermond de piek beleeft. In Venlo wordt dat op zaterdagavond verwacht en op zondagavond in Mook- en Middelaar. (De Limburger/ANP)

 59. 15:29 15-7-2021

  Midden en Noord-Limburgse gemeenten trekken hoogwaterplannen uit de kast

  Campings lang de Maas worden gebeld, aluminium schotten worden uit de loods gehaald en naar de Maasdorpen gebracht. Meerdere campings in Midden-Limburg zijn donderdagmiddag aan het ontruimen. De gemeente Roermond, waar honderden woningen werden ontruimd, meldt dat van de vijf campings aan de Maasplassen er twee al zijn ontruimd en de andere drie op het moment hun gasten evacueren. Dit doen ze volgens de gemeente op eigen initiatief. Ook in Maasgouw en Ohé en Laak evacueren campings hun gasten.

  Ook gaan op donderdagavond overal in Noord-Limburg alle veerboten uit de vaart, meldt veerbedrijf Paulus. De Noord-Limburgse gemeenten hebben in elk geval allemaal hun hoogwaterplannen uit de kast getrokken en overal worden voorzorgsmaatregelen getroffen om het wassende water van de Maas buiten de deur te houden.

  Volgens Rijkswaterstaat bereikt de Maas donderdag om 18.00 uur de hoogste waterstand. Deze waterhoogte verplaatst zich de komende dagen van Zuid- naar Noord-Limburg. De verwachting is dat vrijdag om 18.00 uur Roermond de piek beleeftIn Venlo wordt dat op zaterdagavond verwacht en op zondagavond in Mook- en Middelaar. Dat gaat voor overlast zorgen in de regio. De Veiligheidsregio Limburg-Noord probeert te berekenen waar dat kan gebeuren.

  Het is op deze donderdagmiddag voor de Veiligheidsregio Limburg-Noord nog niet duidelijk waar in Noord-Limburg de enorme stroom water die de Maas de komende dagen gaat aanvoeren voor problemen kan gaan zorgen. Volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio worden daar nu berekeningen op losgelaten. „We willen zo snel mogelijk met een kaart komen waarop we de risicogebieden kunnen aangeven. Maar op dit moment beschikken we gewoon nog niet over die informatie.”

  (De Limburger/ANP)

 60. 15:20 15-7-2021

  Staatssecretaris: alles op alles zetten om te helpen

  "We gaan alles op alles zetten om te helpen." Dat zei demissionair staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat, D66) donderdagmiddag tijdens een bezoek aan Valkenburg. "We gaan zo snel mogelijk hulp leveren", vervolgde ze.

  Ze gaf iedereen die hard werkt aan het bestrijden van de wateroverlast haar complimenten. "Ik fietste hier zes weken geleden op de mountainbike. Heel indrukwekkend om dit hier te zien."

  Terwijl ze sprak, reed aan de overkant van de Geul een vrachtwagen met een open laadbak vol in gele hesjes geklede evacués weg. De staatssecretaris zag het, greep naar haar buik en zei: "Hier krijg ik buikpijn van. Dit is heel indrukwekkend."

  Ze sprak een bewoner bij wie het water tot aan zijn huis staat. De bewoner heeft geen stroom en kan daardoor het nieuws niet volgen. De staatssecretaris zei: "Het ergste is voorbij." (ANP)

  ANP - Brandweer helpt met de evacuatie van mensen uit hun woningen door de wateroverlast in Zuid-Limburg.
 61. 14:41 15-7-2021

  Ook in Roermond nu woningen ontruimd

  In Roermond worden honderden woningen ontruimd. Dat heeft alles te maken met de snel stijgende Roer en zijriviertje de Hambeek. Alle woningen die rond de Hambeek in Roermond liggen worden geëvacueerd. Het zou gaan om vijfhonderd woningen.

  Dat heeft burgemeester Rianne Donders van Roermond donderdagmiddag bekendgemaakt. Zij riep bewoners op alvast spullen te pakken en in veiligheid te brengen. Meer wordt bekendgemaakt tijdens een persconferentie van de Veiligheidsregio Limburg Noord in Venlo donderdagmiddag om 15.30 uur. (ANP)

 62. 14:22 15-7-2021

  'Het gaat niet om een beetje schade, hele vloeren staan blank'

  Verzekeraar Interpolis heeft sinds dinsdagavond ruim vierhonderd meldingen binnengekregen van schade door wateroverlast in vooral Limburg. Interpolis noemt de ernst en het relatief kleine gebied van waaruit de meldingen komen "uitzonderlijk". Het aantal is vergelijkbaar met de hoeveelheid meldingen na een landelijk stormachtige dag, maar nu komen ze veelal uit drie provincies. Interpolis verwacht dat het aantal meldingen nog verder oploopt, mede doordat de regenval nog aanhoudt.

  Twee derde van de meldingen kwam uit Limburg, waar sinds dinsdagavond veel regen is gevallen en straten en huizen onder water staan. Het vaakst werd schade doorgegeven vanuit de Zuid-Limburgse gemeenten Heerlen, Valkenburg aan de Geul en Kerkrade. Ook vanuit Noord-Brabant en Gelderland kwamen tientallen meldingen binnen bij de verzekeraar, een van de grootste van het land. Interpolis kon nog niks zeggen over de hoogte van het schadebedrag.

  De ernst van de meldingen is opvallend, zegt Interpolis. "Het gaat niet zoals anders om kleine lekkages in de dakgoot, maar hele vloeren die blank staan. Dat zorgt voor veel ellende bij mensen." De meeste schade is aan het woonhuis, vooral aan kelders en garages die zijn ondergelopen. De verzekeraar zegt dat mensen met een opstal- en inboedelverzekering goed verzekerd zijn voor dit soort schade.

  Stichting Salvage, die namens verzekeraars kortstondige eerste hulp biedt bij calamiteiten, laat weten in de regio aanwezig te zijn. Omdat het water nog moet zakken, kon de stichting pas bij enkele meldingen hulp verlenen. De woordvoerster noemt de situatie in Limburg "heel omvangrijk".

  Salvage, die een netwerk aan bedrijven heeft om in te zetten in dit soort situaties, heeft onder meer de brandweer ondersteund bij een omgevallen boom op een huis en gezorgd voor overnachtingen van mensen die niet meer thuis konden slapen. Ook zijn er containers gestuurd voor het weghalen van spullen die zijn beschadigd en is het aantal coördinatoren in de regio sinds woensdagavond opgeschaald. Hoeveel mensen er precies hulp verlenen, kon een woordvoerster nog niet zeggen. De stichting kon ook nog geen uitspraken doen over het aantal meldingen dat is binnengekomen.

  Koepelorganisatie Verbond van Verzekeraars kon nog niet aangeven hoe groot de schade in Limburg is, omdat het water nog moet zakken. (ANP)

  ANP Sem van der Wal - Het Valkenburgse centrum onder water in Zuid-Limburg. Door het almaar stijgende hoge water als gevolg van de de overstroming van de Geul zijn straten ondergelopen.
 63. 14:14 15-7-2021

  Duitse politie grijpt in bij plunderingen na overstromingen

  In het Duitse Stolberg (Noordrijn-Westfalen) wordt de watersnood aangegrepen om te plunderen. Er hebben zich bij de politie meerdere getuigen gemeld die mensen zagen in overstroomde winkels, bericht nieuwsmagazine Focus. Agenten arresteerden een verdachte in een juwelierszaak.

  Bij onder meer een supermarkt en drogisterij sloegen mensen op de vlucht toen agenten naderden. De politie kan niet zeggen of ze ook iets hebben gestolen. De politie heeft inmiddels een honderdtal manschappen naar de gemeente gestuurd om verlaten woonhuizen en bedrijven te beschermen tegen plunderaars. (ANP)

 64. 14:02 15-7-2021

  Dodental door watersnood België naar zes na vondst lichamen

  Het dodental door de watersnood in België is opgelopen naar zes. In de regio van Verviers (provincie Luik) zijn nog eens vier lichamen gevonden. Het gaat om mensen die om het leven kwamen door de zware regenval in het gebied, berichten Belgische media.

  De provincie Luik behoort in België tot de gebieden die het zwaarst zijn getroffen door het noodweer. Het centrum van de stad Spa liep onder water en op sommige plaatsen viel de stroom uit. Ook zijn er problemen met de vaste en mobiele telefoonnetwerken. Noodnummer 112 zou wel bereikbaar zijn.

  De Belgische autoriteiten hadden al melding gemaakt van twee doden, onder wie een vijftiger die in Aywaille poolshoogte ging nemen in zijn ondergelopen kelder. In de plaats Eupen sprong een 22-jarige man naar verluidt met een zwemband in het snelstromende water. Dat overleefde hij niet.

  Het dodental loopt mogelijk nog verder op. De burgemeester van de zwaar getroffen plaats Pepinster houdt er volgens Het Laatste Nieuws rekening mee dat doden zijn gevallen bij de instorting van zeker vijftien gebouwen. Reddingswerkers kunnen door het hoge water nog niet in het puin zoeken, maar proberen al wel om slachtoffers te vinden in het water. (ANP)

 65. 13:51 15-7-2021

  Rivier naast snelweg zakt weg, A2 bij Meerssen vrijgegeven

   De A2 tussen knooppunt Kerensheide bij Geleen en Kruisdonk in de buurt van Meerssen wordt weer vrijgegeven, meldt Rijkswaterstaat. Het water van de Kleine Geul zakt en er is geen overstromingsgevaar meer.

  Het deel van de snelweg werd iets voor 11.00 uur uit voorzorg afgesloten omdat het water van de rivier nog net onder een brug van de snelweg door kon stromen. Door de afsluiting moest het verkeer tussen Eindhoven en Maastricht omrijden via België, en er ontstonden in beide richtingen files van zo'n 10 kilometer.

  In het zuiden van het land is op dit moment de meeste wateroverlast. De A79 tussen Hulsberg en Heerlen, die woensdag werd afgesloten vanwege water op de weg, blijft ook donderdag dicht. Ook is de A76 afgesloten tussen de Duitse grens en knooppunt Kunderberg.

  Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers voor vertrek de actuele verkeersinformatie te raadplegen. "Daarnaast is het verstandig om (tijdens buien) extra alert te zijn en je rijstijl aan te passen." (ANP)

 66. 13:44 15-7-2021

  Burgemeester Valkenburg vraagt leger om noodbrug, noodtoestand uitgroepen om ramptoeristen te weren

  In het centrum van Valkenburg is een brug ingestort. Meerdere auto’s zijn daarbij in het water gevallen. De brug is vrijwel compleet ingezakt, alleen de balustrade is nog zichtbaar in het kolkende water. Auto’s die naar beneden gevallen zijn, verdwijnen bijna compleet.

  In de loop van woensdagavond is een auto in het water tegen de brug aan gedreven, waardoor deze ontzet is geraakt. Enkele andere bruggen over de Geul zijn instabiel, waarschuwt burgemeester Daan Prevoo van Valkenburg.


  Prevoo heeft het leger gevraagd om een noodbrug aan te leggen. Op dit moment is het onmogelijk om van de oostkant naar de westkant van het heuvellandstadje te gaan. Het oversteken van de Geul is te gevaarlijk, zegt de burgemeester.

  Verder roept de burgemeester het Rijk op de Wet tegemoetkoming schade bij rampen in werking te stellen. „De schade is niet te overzien”, zegt hij. Van de omvang van de schade kan pas een beeld worden verkregen als het water weg is. „We zijn nog weken bezig met herstelwerkzaamheden.”

  Ook kondigde Prevoo vanmiddag een noodverordening aan, onder meer om ramptoeristen te weren. De Mobiele Eenheid gaat de gemeentegrens van Valkenburg bewaken om ramptoeristen uit het overstroomde heuvellandstadje te weren. 

  "Wij krijgen meldingen van hotels dat ze gebeld worden door mensen die een kamer willen om te komen kijken. Je gelooft het niet!", zei Prevoo in een toelichting tegen rampenzender L1.

  Prevoo zei dat ook de nabijgelegen gemeente Meerssen overweegt de ME te vragen om bewaking.

  Het gaat in Valkenburg, vertelde de burgemeester, om anderhalf peloton ME. Een peloton bestaat uit 48 man. "Die zullen iedereen wegsturen die hier niets te zoeken heeft."(De Limburger/ANP)

 67. 13:40 15-7-2021

  Reddingswerkers uit heel Nederland in actie in Zuid-Limburg

  Tientallen reddingswerkers uit verschillende regio's in Nederland zijn donderdag aan het werk in Zuid-Limburg. Het gaat om 24 eenheden van de Nationale Reddingsvloot (NRV), die in het door zware wateroverlast getroffen gebied onder meer helpen met het redden en evacueren van mensen.

  In de nacht van woensdag op donderdag, rond 01.00 uur, vroeg de brandweer in Zuid-Limburg de Nationale Reddingsvloot met spoed bijstand te verlenen. "In de nacht zijn vooral verkenningen uitgevoerd. Hulpverlening is nu verdeeld over twee inzetgebieden", zegt de NRV. Het gaat onder meer om een gebied met een verzorgingstehuis en het centrum van Valkenburg. "De verwachting is dat die inzet mogelijk nog twee dagen gaat duren."

  In Zuid-Limburg zijn nu onder meer reddingsbrigades uit Zuid-Holland, Zeeland en Brabant actief. "Ons team is voor het eerst ingezet sinds 2018. Wij wensen onze zes mannen en vrouwen heel veel sterkte!", schrijft reddingsbrigade Den Haag op Twitter. Op een filmpje is te zien hoe het team tot zijn middel in het water staat in een straat.

  Ook reddingsbrigades uit Middelburg en Goes zijn afgereisd naar Limburg. Rond 06.00 uur donderdagochtend arriveerden twee Zeeuwse ploegen van vier personen in Limburg. "Onze rampenploeg wordt hier continu voor getraind, maar eigenlijk hoop je natuurlijk dat het vooral bij trainen blijft", zegt brigadevoorzitter Leo Wolterman uit Middelburg. "Hopelijk kunnen we wat voor de mensen in Limburg betekenen en is onze hulp maar beperkt nodig. Zij zitten immers zonder gas, water en licht in een ondergelopen gebied. Als brigade werk je hier naartoe, maar voor de betrokkenen is dit natuurlijk behoorlijk ingrijpend."

  Reddingsbrigades uit IJmuiden en Amsterdam laten weten dat ze klaar zijn voor vertrek naar Limburg. "De gereedstaande eenheden van de Nationale Reddingsvloot in Kennemerland maken zich momenteel gereed om in colonne te vertrekken naar Limburg. De inzet gaat nu ook voor ons beginnen", schrijft de IJmuider reddingsbrigade donderdagmiddag. Verder staan teams uit Utrecht, Flevoland, Friesland en Groningen paraat om bij te springen. (ANP)

  arie kievit - VALKENBURG AAN DE GEUL - Brandweer en het leger helpt met de evacuatie van mensen uit hun woningen en verpleeghuizen in Valkenburg door de wateroverlast in Zuid-Limburg. Door het almaar stijgende hoge water als gevolg van de de overstroming van de Geul zijn straten ondergelopen. Vrijwilligers van het Rode Kruis uit het hele land staan klaar om in Limburg hulp te bieden. Momenteel biedt het Rode Kruis de helpende hand in het zuiden van de door wateroverlast geplaagde provincie. foto:Arie Kievit
 68. 13:32 15-7-2021

  Enorme waterstroom in hart van toeristenstad Valkenburg

  Het centrum van Valkenburg is veranderd in een grote snelstromende waterpoel. Mensen wordt gevraagd niet de straat op te gaan omdat putdeksels zijn weggespoeld, iets dat door het modderige water niet te zien is. Een brug over de Geul in Valkenburg is door woest stromend water weggeslagen, waardoor meerdere auto's in het water zijn gevallen. Enkele andere bruggen over de rivier zijn instabiel, aldus burgemeester Daan Prevoo van Valkenburg donderdag. Het water stroomt winkels, restaurants en hotels binnen en sleurt tafeltjes van de horeca mee door de straten. Militairen hebben mensen uit woningen en zorgcentra geëvacueerd, sommigen zitten nog vast in hun huis. Ook de brandweer helpt hen daar weg te krijgen. Bij de ontruiming wordt onder meer een shovel ingezet.


  Een woordvoerder van de Veiligheidsregio noemde Valkenburg donderdagochtend "het grote knelpunt" in de hulpverlening. "We richten ons daar vooral op de bewoners", zei hij. In Valkenburg en in het naburige Houthem moeten honderden mensen hun huis uit omdat ze geen stroom hebben. Het zal volgens de Veiligheidsregio nog dagen duren voordat bewoners terug kunnen naar huis. De evacués zitten in de bomvolle hotels, maar de aanvoer van voedsel is gestokt omdat vrachtwagens door het hoge water Valkenburg niet meer kunnen bereiken. Een voedseltekort dreigt in de stad.

  Donderdagochtend is uit voorzorg een stuk van 12 kilometer van de A2 afgesloten vanwege overstromingsgevaar van de Kleine Geul bij Meerssen. De A79 tussen Hulsberg en Heerlen, die woensdag werd afgesloten vanwege water op de weg, blijft ook donderdag dicht. Ook is de A76 afgesloten tussen de Duitse grens en knooppunt Kunderberg. Tussen Maastricht en Luik rijden geen treinen omdat delen van het spoor onder water staan. Verder lijkt de overlast op het spoor vooralsnog mee te vallen.

  Rijkswaterstaat verwacht dat de Maas bij het dorp Sint Pieter (gemeente Maastricht) donderdagavond 3000 kubieke meter water per seconde zal afvoeren. Daarmee komt het in de top 5 van hoogste waterstanden ooit in de Maas. In de middag en avond verwacht het KNMI nog 10 tot 20 millimeter regen in Limburg, wat samen met het stijgende rivierwater voor nog meer overlast zal zorgen. Campings rondom de Maas, zoals bij Wessem en Roermond, zijn daarom ontruimd en vee moet uit de wei. (ANP/De Limburger)


 69. 13:13 15-7-2021

  Van rustig straatje naar kolkende watermassa in nog geen half uur. ‘Het water kwam en bleef maar komen’

  Je kent de kracht van het water pas als je die hebt ervaren. De bewoners van de Kerkstraat in het Limburgse Nijswiller kunnen er nu over meepraten. Lees hier het hele artikel: ‘Het water heeft alles meegenomen.’

  Maikel Samuels - Brandweer in Nijswiller
 70. 13:09 15-7-2021

  Overstromingen in Limburg zijn een ingecalculeerd risico, zeggen experts

  In Limburg staan huizen en straten onder water door de combinatie van hoge waterstanden en veel neerslag in korte tijd. Was dit niet te voorkomen in Nederland, het land van de Deltawerken? Waterbeheerexpert Klaas-Jan van Heeringen van kennisinstituut Deltares in Delft legt uit: ‘We accepteren dat het eens in de vijftig jaar misgaat.’

  ANP - Bewoners in Hoensbroek leggen zandzakken neer.
 71. 13:02 15-7-2021

  Toeristen, inwoners en ouderen: werkelijke omvang evacuatie in Limburg is momenteel onduidelijk

  Hoeveel mensen er zijn geëvacueerd uit de overstroomde stadsharten van Valkenburg en Meerssen is nog niet duidelijk, zegt de Veiligheidsregio Zuid Limburg. Sinds vannacht worden kwetsbaren door middel van shovels uit hun woning of hotel gehaald en daarna met militaire vrachtwagens in veiligheid gebracht. Mensen die zelf hun woning of hotel kunnen verlaten worden gevraagd dit te doen en onderdak te zoeken bij vrienden of familie.

  Vannacht besloot zorgcentrum Valkenheim in Valkenburg haar 84 inwonenden over te plaatsen naar een zorglocatie in Heerlen. De acht bewoners van een hospice in de stad werden ondergebracht in een zorgcentrum in het nabij gelegen Hulsberg. Dit schrijft zorgaanbieder Sevagram, waar alle deze zorglocaties onder vallen, op Facebook. “Er is hard gewerkt om de locaties klaar te maken.”

  De 71-jarige moeder van Truus Philippens werd gisteren uit haar woning in Valkenheim geëvacueerd, omdat het zorgcentrum maar één etage heeft. “Ze beseft gelukkig niet wat er aan de hand is. Ze is zwaar dement en dacht zelf dat ze op een uitstapje ging.” Volgens Philippens is haar moeder veilig en ervaart ze geen stress. “Ik ben goed op de hoogte gehouden door de verpleging.”

  Er werd dringend verzocht of de telefoonlijn vrij kon blijven bij hotel Schaepkens in Valkenburg, waar op het moment 50 mensen ondergebracht zijn. “We worden platgebeld door mensen die op zoek zijn naar hun ouders”, zegt een receptionist van hotel. De 50 nieuwe gasten zijn bewoners van de stad Valkenburg, maar ook toeristen die op campings stonden of hotelgasten van ondergelopen hotels in het centrum. De gasten hebben een hotelkamer kunnen krijgen. (Hannah van der Wurff)

  ANP - De brandweer helpt met de evacuatie van mensen uit hun woningen door de wateroverlast in Valkenburg aan de Geul. Door het almaar stijgende hoge water als gevolg van de de overstroming van de Geul zijn straten ondergelopen. ANP SEM VAN DER WAL
 72. 12:10 15-7-2021

  Von der Leyen: Brussel kan helpen bij noodweer Nederland

  Voorzitter Ursula von der Leyen leeft mee met de slachtoffers van het noodweer in Nederland en omringende landen. "Mijn gedachten zijn bij de families en slachtoffers van de verwoestende overstromingen in België, Duitsland, Luxemburg en Nederland, en met degenen die hun huis zijn kwijtgeraakt", twittert de Duitse. "De EU staat klaar om te helpen."

  Von der Leyen wijst erop dat getroffen lidstaten een beroep kunnen doen op het Europese mechanisme voor civiele bescherming (rescEU). Wanneer de omvang van een noodsituatie in een EU-land de responscapaciteit van een land overstijgt, kan dat land via het mechanisme om bijstand verzoeken. Die kan bestaan uit het sturen van hulpgoederen, deskundigen, teams voor civiele bescherming en gespecialiseerde apparatuur.

  De rampenbestrijdingsdienst van de EU is vorig jaar uitgebreid, onder meer omdat Brussel meer noodsituaties door bosbranden of overstromingen door klimaatverandering verwacht. De lidstaten werken hierin samen om hulp aan andere landen te bieden. Ze beschikken over een gezamenlijke reservepool voor onder meer helikopters, boten, waterpompen, veldhospitalen en medische teams. (ANP) 

 73. 11:53 15-7-2021

  Geëvacueerde ouderen Valkenburg: we horen niets meer van overheid

  Tien ouderen die donderdagochtend om 01.00 uur uit aanleunwoningen bij een zorgcentrum werden geëvacueerd naar een hotel in Valkenburg, zeggen sindsdien niets meer van overheidsinstanties of hulpinstellingen te hebben vernomen. Ze klaagden daar donderdag aan het eind van de ochtend in hun hotel over. Enkele zeiden dat ze hun medicijnen missen.

  De tien werden met militaire vrachtwagens uit hun aanleunwoningen gehaald. Het water stond er tot aan hun knieën. De militairen hebben hen vervolgens afgezet bij Hotel Schaepkens. "Sindsdien hebben we niks meer gehoord", vertelden ze. "We weten niks."

  "Gelukkig had ik mijn insuline meegenomen", zegt een oudere mevrouw. "Anders had ik het niet gered." Een andere dame klaagt over koude voeten. "Ik heb nog steeds blauwe plastic zakjes om mijn voeten om ze warm te houden", zei ze.

  Wel tevreden zijn ze over hun kamer in het hotel en het "heerlijke ontbijt", vertelden ze zittend aan tafels in de lobby van het hotel. Ze denken terug aan de watersnood in Limburg ruim 25 jaar geleden. Toen traden de Maas en zijrivieren buiten hun oevers. "Nu staat hier in Valkenburg veel meer water als toen", zeiden ze. "Zoals nu is het nog nooit geweest, zo erg."

  ANP Sem van der Wal - Brandweer helpt met de evacuatie van mensen uit hun woningen door de wateroverlast in Zuid-Limburg. Door het almaar stijgende hoge water als gevolg van de de overstroming van de Geul zijn straten ondergelopen.
 74. 11:39 15-7-2021

  Rijkswaterstaat verwacht donderdagavond zeer hoge stand Maas

  Rijkswaterstaat verwacht dat de Maas bij het dorp Sint Pieter (gemeente Maastricht) donderdagavond 3000 kubieke meter water per seconde zal afvoeren. Dat is naar verwachting de hoogste stand die de regenrivier zal bereiken, want na donderdag neemt de regen in het hele stroomgebied flink af. Met een afvoer van 3000 kubieke meter per seconde komt het hoogwater terecht in de top 5 van hoogste waterstanden ooit in de Maas.

  Tijdens het hoogwater van 1995 bereikte de Maas een vergelijkbare waterstand. Dat veroorzaakte grote wateroverlast in heel Limburg. De situatie is nu anders, omdat de rivier sinds de jaren negentig van de vorige eeuw veel meer ruimte heeft gekregen en dijken zijn verbeterd. Een afvoer van 3000 kubieke meter water per seconde bij Sint Pieter komt volgens Rijkswaterstaat maar eens in de vijftig jaar voor en vrijwel nooit in de zomer.

  De hoogwatergolf bereikt in de loop van vrijdag Roermond, komt zaterdag aan op de grens van Gelderland en Limburg en arriveert zondag bij Den Bosch. Rijkswaterstaat, waterschappen en gemeenten nemen tal van maatregelen om wateroverlast zo veel mogelijk te voorkomen. Er worden wegen afgesloten en schotten geplaatst. Campings langs de rivier moeten worden ontruimd en vee moet uit de wei. (ANP)

  Joris van Gennip - Recordhoogte Maas met in de achtergrond de binnenstad van Venlo. Foto: Joris van Gennip
 75. 11:32 15-7-2021

  Rode Kruis houdt rekening met behoefte aan hulp in heel Limburg

  Het Rode Kruis houdt er rekening mee dat hulp moet worden geboden aan heel Limburg. Ook houdt de organisatie er rekening mee dat meer opvang nodig is voor mensen die hun woningen wegens hoogwater hebben moeten verlaten. Dat zei een woordvoerster van het Rode Kruis donderdagochtend tegen het ANP.

  Vrijwilligers van het Rode Kruis uit het hele land staan volgens de woordvoerster klaar om in Limburg hulp te bieden. De problemen kunnen exponentieel erger worden als er meer hoosbuien komen, aldus de woordvoerster.

  Momenteel biedt het Rode Kruis de helpende hand in het zuiden van de door wateroverlast geplaagde provincie. Zo werden er veldbedden beschikbaar gesteld om geëvacueerde mensen op te vangen in met name Gulpen-Wittem, Simpelveld en Valkenburg. Deze hulp zal mogelijk naar de hele provincie worden uitgebreid.

  Het Rode Kruis helpt in Valkenburg mensen die door het leger uit een verpleeghuis en een hospice geëvacueerd worden. De militairen zetten de hulpbehoevende mensen met zware viertonners op het droge, het Rode Kruis helpt ze dan verder. De geëvacueerde mensen worden tijdelijk ondergebracht in onder meer hotel Schaepkens. Om hoeveel mensen het precies gaat is nog niet bekend. (ANP)

  Video: De Seizerbeek, bij Nijswillen in het zuidoosten van Limburg, stroomt over.  

 76. 11:25 15-7-2021

  Dodental in Duitsland loopt verder op door noodweer

  In Duitsland zijn zeker negentien mensen overleden en tientallen vermist na zware overstromingen als gevolg van noodweer, bericht het Britse persbureau Reuters. Gebouwen zijn ingestort, auto's meegenomen in de stroming en straten zijn veranderd in kolkende rivieren. De volledige schade is nog niet duidelijk: veel dorpen zijn slecht bereikbaar geworden door de overstromingen.

  AP - Een weg is verwoest in Bad Münstereifel, Duitsland, donderdag 15 juli 2021 na hevige regenval en de overstroming van de rivier de Erft. Mensen zijn omgekomen en tientallen mensen worden vermist in Duitsland nadat zware overstromingen beken en straten in razende stromen hebben veranderd, auto's hebben weggevaagd en sommige gebouwen hebben doen instorten.

  In de zwaar getroffen plaats Schuld, in de Eifel-regio ten zuidwesten van Keulen, worden volgens de autoriteiten nog tientallen personen vermist en zijn zeker zes huizen ingestort. Ook in Euskirchen, Keulen, Kamen, Ahrweiler en Wuppertal zijn mensen om het leven gekomen. In Wuppertal staat mogelijk een dam op doorbreken, aldus lokale autoriteiten. 


  REUTERS - Overstromingen in Schuld, Duitsland.
 77. 11:11 15-7-2021

  Een kolkende rivier stroomt door het centrum van Valkenburg

  Het anders in het toeristenseizoen zo drukke centrum van Valkenburg is donderdagochtend veranderd in een grote snelstromende waterpoel en biedt een troosteloos beeld. De Geul heeft het stadshart blank gezet, het kolkende water veroorzaakt witte schuimkoppen en heel wat herrie in de verlaten straten. De bruine waterstromen spoelen op hun weg naar lager gelegen gebieden de winkels, restaurants en hotels binnen.

  Een vrouw die er met haar kleinkinderen op vakantie is, spreekt van "bizarre beelden dinsdagavond". Ze logeert in een hotel, maar wil snel terug naar huis. Haar kleinkinderen spelen intussen in het vieze, bruingekleurde schuimende water.

  De stroom sleurt tafeltjes mee van de hotels en restaurants, en op de kruising van de anders bij toeristen zo geliefde Lindenlaan en de Jan Deckerstraat stapelt zich een grote berg troep op, meegevoerd door het water. Her en der liggen zandzakken, die vergeefs zijn opgeworpen tegen het snel stijgende water van de Geul. Er zijn bijna geen mensen op straat, alle zaken zijn dicht.

  Slechts een enkeling waagt zich op straat, om er snel achter te komen dat ook laarzen de voeten niet droog houden. Het water loopt eroverheen. Op veel plaatsen staat het water tot boven de kuiten, en het stijgt rond 10.30 uur nog steeds. (ANP) 

 78. 11:05 15-7-2021

  A2 bij Meerssen in Limburg afgesloten om overstromingsgevaar

  De A2 tussen knooppunt Kerensheide bij Geleen en Kruisdonk in de buurt van Maastricht wordt in beide richtingen afgesloten, meldt Rijkswaterstaat. Het deel van de snelweg gaat dicht vanwege overstromingsgevaar van de Kleine Geul bij Meerssen. (ANP) 

  ANP - De brandweer helpt met de evacuatie van mensen uit hun woningen door de wateroverlast in Zuid-Limburg. Door het almaar stijgende hoge water als gevolg van de de overstroming van de Geul zijn straten ondergelopen.
 79. 10:58 15-7-2021

  Doden en tientallen vermisten door noodweer in westen Duitsland

  Het noodweer in Duitsland heeft het leven gekost aan zeker negen mensen. In de zwaar getroffen plaats Schuld (Rijnland-Palts) worden volgens de autoriteiten ook nog tientallen personen vermist. Daar zijn zeker zes huizen ingestort na overstromingen en hevige regen.

  De politie zegt volgens Duitse media dat inmiddels bijna zeventig mensen worden vermist in Schuld. Daar zouden ook nog veel huizen op instorten staan. Sommige inwoners hebben een veilig heenkomen gezocht op de daken van woningen. In het gebied Ahrweiler, waar Schuld deel van uitmaakt, vielen zeker vier doden. De lichamen zouden op verschillende plaatsen zijn gevonden.

  AP - Een brandweerman waadt door een straat in Kordel, Duitsland, die begin donderdag 15 juli 2021 werd overstroomd door de rivier de Kyll. Aanhoudende regenval heeft tal van dorpen en kelders in Rijnland-Palts, in het zuidwesten van Duitsland, onder water gezet.

  Ook in andere delen van Duitsland vielen doden. Nieuwsblad Focus bericht dat in Solingen (Noordrijn-Westfalen) een 82-jarige man is omgekomen. Die viel in zijn onder water gelopen kelder. In het gebied Unna overleed een 77-jarige man in een ondergelopen kelder. De politie zegt dat ook in de plaats Rheinbach een dode is gevallen door het noodweer.

  Het noodweer kostte eerder ook al het leven aan zeker twee brandweerlieden, schrijft de Süddeutsche Zeitung. Zij waren bezig met reddingswerkzaamheden. Het gaat onder meer om een 46-jarige man die woensdagmiddag in Altena (Noordrijn-Westfalen) is meegesleurd door het water. Enkele uren later overleed ook een 52-jarige medewerker van de brandweer.

  In de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts zijn op meerdere plaatsen rivieren buiten hun oevers getreden. Scholen in diverse plaatsen blijven donderdag dicht en het treinverkeer is verstoord. De autoriteiten hebben een beroep gedaan op het leger om te helpen bij evacuaties. De strijdkrachten zetten speciale voertuigen in om mensen te bereiken in de gemeente Kordel in Rijnland-Palts, die door hoog water is afgesneden van de buitenwereld. (ANP) 

 80. 10:18 15-7-2021

  Limburg moet volgens weerbureau donderdag nog even doorbijten

  De Limburgers moeten nog even doorbijten na het noodweer van woensdag. Tot die conclusie komt Weer.nl na het bestuderen van de weermodellen voor donderdag. Sommige modellen gaan uit van nog zeker 40 millimeter regen in het getroffen gebied.

  Volgens andere modellen ligt het zwaartepunt van het noodweer net iets meer naar het westen. Maar ook het oosten van Brabant krijgt nog flink wat neerslag voor de kiezen, net zoals in de afgelopen nacht.

  Intussen trekken er donderdagochtend weer fikse buien over. Lokaal is er 20 tot 40 millimeter neerslag mogelijk. Pas later in de middag en avond verdwijnen de buien uit het zicht. "Het wordt echt nog even doorbijten", waarschuwt Weer.nl. "Elke drup is er één teveel door de totaal verzadigde bodem." (ANP)

  ANP Sem van der Wal - Brandweer helpt met de evacuatie van mensen uit hun woningen door de wateroverlast in Zuid-Limburg. Door het almaar stijgende hoge water als gevolg van de de overstroming van de Geul zijn straten ondergelopen.
 81. 09:51 15-7-2021

  Auto's stranden in het hoogwater in Zuid-Limburg

  Veel automobilisten in Zuid-Limburg zijn niet meer in staat verder te rijden als gevolg van het hoogwater. Bergingsbedrijven draaien overuren, maar bergingswagens lopen zelf ook het risico vast te lopen door de wateroverlast.

  Dat zei een woordvoerder van een bergingsbedrijf uit Landgraaf donderdag op rampenzender L1. "De telefoon rinkelt aan één stuk door", aldus de woordvoerster. "Het gaat vaak om auto's die onder water staan. Maar soms kunnen ook onze eigen voertuigen deze auto's niet bereiken." (ANP) 

 82. 09:41 15-7-2021

  Militairen evacueren mensen in Valkenburg

  Militairen van een brigade uit Oirschot zijn in Valkenburg druk in de weer met de evacuatie van mensen uit woningen en een zorgcentrum. Dat zei een woordvoerder van de brigade donderdagochtend. "De nood is hier aan de man."

  De militairen maken gebruik van zware viertonners, die door het hoge water in Valkenburg kunnen rijden en veel mensen tegelijk kunnen vervoeren. "We ondersteunen op die manier de andere hulpdiensten daar en helpen mensen hun huis uit en brengen ze naar het droge."

  De militairen hebben in de nacht van woensdag op donderdag in Elsloo duizenden zandzakken gevuld. Die zijn vervolgens naar kwetsbare plaatsen gebracht langs met name de Geul en de Gulp. Beide riviertjes zijn veranderd in brede stromen, die op veel plaatsen voor overstromingen zorgen. Zo heeft de Geul het centrum van Valkenburg onder water gezet en bedreigt vanaf 11.00 uur de dorpen Meerssen en Bunde.

  Een woordvoerder van de Veiligheidsregio noemde Valkenburg donderdagochtend "het grote knelpunt" in de hulpverlening. "We richten ons daar vooral op de bewoners", zei hij. In Valkenburg en het naburige Houthem moeten vierhonderd mensen hun huis uit omdat ze geen stroom hebben.

  De hotels zitten vol evacués, maar de voedselaanvoer is gestokt. Die ligt stil omdat de vrachtwagens door het hoge water Valkenburg niet meer kunnen bereiken. Een woordvoerder van de veiligheidsregio zei dat nog gezocht wordt naar een oplossing voor de aanvoerproblemen. (ANP) 

  ANP - Politieagenten in een legervoertuig om bewoners van een verzorgingstehuis te evacueren.
 83. 09:40 15-7-2021

  Veiligheidsregio: situatie in Hoensbroek onder controle

  De situatie in Hoensbroek lijkt donderdagochtend redelijk onder controle, meldt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg. Woensdagavond waarschuwde de gemeente bewoners van de lager gelegen delen van het stadsdeel van Heerlen rekening te houden met flinke wateroverlast, omdat een groot waterbekken gevuld met 120.000 kuub water op het punt stond om door te breken.

  Militairen hielpen woensdagavond bij het stutten van het waterbekken en het vullen van zandzakken om de waterbuffer te verstevigen. Ook werd er water uit de buffer gepompt, waardoor de druk op de randen minder is geworden, aldus de woordvoerder van de veiligheidsregio. "De kans dat het doorbreekt is daardoor een stuk minder geworden."

  Het weggepompte water is wel in de omgeving terecht gekomen. Het is niet duidelijk hoe groot de wateroverlast daardoor is in de nabijgelegen wijk, maar niemand heeft elders onderdak hoeven zoeken, aldus de veiligheidsregio. (ANP) 

 84. 09:40 15-7-2021

  Luxemburg kondigt noodplan af wegens zware regen

  De Luxemburgse regering heeft donderdag een noodplan afgekondigd wegens de zware regenval die ook België, Duitsland en Nederland heeft getroffen. Alle beschikbare hulpdiensten in het land zijn uitgerukt en helpen bij het redden van mensen in gevaar en het beschermen van belangrijke infrastructuur. Niet iedereen die om hulp vraagt, kan hulp krijgen.

  De rivier Alzette, die door hoofdstad Luxemburg stroomt, is volgens lokale media buiten zijn oevers getreden. Autoriteiten vrezen dat het waterpeil van de Moezel verder blijft stijgen tot en met het weekend. Deze rivier dreigt bij de plaats Stadtbredimus ook te overstromen.

  Op allerlei plaatsen in het land hebben mensen hun woningen moeten verlaten en zijn wegen geblokkeerd. Voor meerdere gemeenten, zoals Mersch en Diekirch, is code rood afgegeven. Inwoners is verzocht hun voertuigen weg te halen uit gebieden die nog dreigen te overstromen. (ANP) 

 85. 09:23 15-7-2021

  Voedseltekort dreigt in Valkenburg

  In Valkenburg dreigt een voedseltekort. Als gevolg van het hoogwater kunnen vrachtwagens met voedsel Valkenburg niet bereiken, zei burgemeester Daan Prevoo donderdagochtend tegen rampenzender L1.

  "De hotels zitten vol met evacués, maar de leveranties kunnen door het water Valkenburg niet bereiken", aldus Prevoo.

  In Valkenburg en het naburige Houthem zitten bovendien meer dan 400 huishoudens zonder stroom en dat betekent dat hun koelkasten niet meer werken. "Die mensen hebben dus ook geen eten", zei Prevoo. (ANP) 

 86. 09:07 15-7-2021

  Luxemburg kondigt noodplan af wegens zware regen

  De Luxemburgse regering heeft donderdag een noodplan afgekondigd wegens de zware regenval die ook België, Duitsland en Nederland heeft getroffen. Alle beschikbare hulpdiensten in het land zijn uitgerukt en helpen bij het redden van mensen in gevaar en het beschermen van belangrijke infrastructuur. Niet iedereen die om hulp vraagt, kan hulp krijgen.

  De rivier Alzette, die door hoofdstad Luxemburg stroomt, is volgens lokale media buiten zijn oevers getreden. Autoriteiten vrezen dat het waterpeil van de Moezel verder blijft stijgen tot en met het weekend. Deze rivier dreigt bij de plaats Stadtbredimus ook te overstromen.

  Op allerlei plaatsen in het land hebben mensen hun woningen moeten verlaten en zijn wegen geblokkeerd. Voor meerdere gemeenten, zoals Mersch en Diekirch, is code rood afgegeven. Inwoners is verzocht hun voertuigen weg te halen uit gebieden die nog dreigen te overstromen. (ANP)

 87. 08:24 15-7-2021

  Brabantse brandweer helpt in Limburg

  De Brabantse en de Gelderse brandweer gaan helpen bij het bestrijden van de wateroverlast in Zuid-Limburg. Vanuit Gelderland zijn de brandweerkorpsen uit Beesd, Varik, Kesteren en Ubbergen donderdagochtend vertrokken. Vanuit Brabant reed een onbekend aantal brandweerwagens via de A2 naar het zuiden.

  Volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg gaan de Brabantse brandweerlieden om te beginnen in Meerssen, vlakbij Maastricht, aan de slag. Daar wordt rond 11.00 uur een piek verwacht in de waterstand van de Geul.

  De Gelderse brandweer is met mankracht en materieel onderweg naar Sittard, aldus de veiligheidsregio Gelderland-Zuid.

  De brandweerlieden worden in Zuid-Limburg ingezet om waar nodig mensen uit woningen te halen, water weg te pompen en andere problemen aan te pakken. De brandweer Zuid-Limburg heeft de handen vol aan overstroomd Valkenburg. (ANP)

 88. 08:11 15-7-2021

  Doden en tientallen vermisten door noodweer in westen Duitsland

   Zeker vier mensen zijn om het leven gekomen door ernstig noodweer in het westen van Duitsland. In de zwaar getroffen plaats Schuld (Rijnland-Palts) worden volgens de autoriteiten ook nog tientallen mensen vermist. Daar zijn zeker zes huizen ingestort na overstromingen en hevige regen.

  De politie schat dat 50 tot 60 mensen worden vermist en noemde de situatie in de plaats onoverzichtelijk. Ook zouden nog zo'n 25 andere huizen op instorten staan. Sommige inwoners hebben een veilig heenkomen gezocht op de daken van huizen. Reddingsoperaties zijn in volle gang.

  Het noodweer kostte eerder ook al het leven aan zeker twee brandweerlieden, schrijft de Süddeutsche Zeitung. Zij kwamen om het leven bij reddingswerkzaamheden. Het gaat onder meer om een 46-jarige man die woensdagmiddag in Altena (Noordrijn-Westfalen) is meegesleurd door het water. Enkele uren later overleed ook een 52-jarige medewerker van de brandweer.

  In de westelijke deelstaten Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts zijn op meerdere plaatsen rivieren buiten hun oevers getreden. Scholen in meerdere plaatsen blijven donderdag dicht en het treinverkeer is verstoord.

 89. 07:58 15-7-2021

  Deel A2 van Eindhoven naar Tilburg dicht om wateroverlast

  De verbindingsweg van de A2 vanuit Eindhoven naar de A65 richting Tilburg is dicht door water op de weg, meldt Rijkswaterstaat. In het midden en het oosten van het land heeft het KNMI donderdag voor de hele dag code geel afgegeven wegens zware regenval.

  Lokaal kan er tot 40 millimeter regen vallen, met name in de ochtend en middag. Het verkeer kan hier hinder van ondervinden en Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers voor vertrek de actuele verkeersinformatie te raadplegen. "Daarnaast is het verstandig om (tijdens buien) extra alert te zijn en je rijstijl aan te passen."

  In het zuiden van het land is op dit moment de meeste hinder van de wateroverlast. De A79 tussen Hulsberg en Heerlen, die woensdag werd afgesloten vanwege water op de weg, blijft ook donderdag dicht. Ook de A76 is afgesloten tussen de Duitse grens en knooppunt Kunderberg. (ANP)

 90. 07:48 15-7-2021

  Ook België zet militairen in na zware regenval

  De Belgische minister van Defensie, Ludivine Dedonder, heeft na zware regenval toestemming gegeven om het leger in te zetten. Militairen voerden volgens Belgische media al ondersteunende operaties uit in de provincies Luik, Namen, Luxemburg en Belgisch-Limburg. Er zijn onder meer vrachtwagens ingezet om mensen te evacueren.

  "Verzoeken om assistentie en inzet van materiaal zullen op provinciaal niveau worden afgehandeld in overleg met de hulpdiensten ter plaatse", zegt de woordvoerder van minister Dedonder. "Defensie kan helpen door onder meer de inzet van zodiacs, waterpompen, transport en huisvesting en andere middelen. Het personeel staat met de nodige middelen klaar om binnen de twee uur in te grijpen."

  De regenval zorgde ook in België voor grote overlast. De autoriteiten evacueerden preventief zo'n 1700 mensen in Chaudfontaine, een plaats in de provincie Luik. Die grenst aan de zwaar getroffen Nederlandse provincie Limburg. De burgemeester van de gemeente Trooz in Luik noemde de situatie woensdag "catastrofaal" en deed een beroep op het leger.

  Ook in Nederland kwam het leger in actie om te helpen bij het bestrijden van de wateroverlast. De militairen helpen onder meer bij het vullen van zandzakken. (ANP)

 91. 07:09 15-7-2021

  Donderdag geen extreme hoeveelheden regen verwacht in Limburg

  In de nacht van woensdag op donderdag is in Limburg nog eens tien tot twintig millimeter regen gevallen, maar op donderdag worden geen extreme hoeveelheden regen meer verwacht, meldt Meteo Limburg.

  Het KNMI beëindigde halverwege de nacht code rood voor Limburg. Voor de meeste provincies geldt donderdag code geel omdat er plaatselijk veel regen kan vallen. Alleen Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland staan op 'groen'. Na de middag neemt de neerslag af.

  Hoewel er geen grote hoeveelheden regen wordt verwacht in Limburg, duurt de wateroverlast voort. Straten en huizen staan blank en kelders zijn volgelopen. Het wassende water zorgt er voor gevaarlijke situaties. Hulpverleners van het Rode Kruis hebben de hele nacht doorgewerkt om ondersteuning te bieden bij de overstromingen, en bewoners van twee verzorgingstehuizen en een hospice werden geëvacueerd.

  Netbeheerder Enexis meldt dat er door het hoge water in Valkenburg twee stroomstoringen zijn. Daardoor zitten 433 huishoudens zonder stroom. "We kunnen de stroomvoorziening pas herstellen op het moment dat het water gezakt is. Wanneer iedereen weer elektriciteit heeft, is onbekend", aldus Enexis. Daarnaast hebben 115 huishoudens in Mechelen op dit moment geen gas. Het is ook onduidelijk wanneer dat hersteld is.

  In verband met de wateroverlast is de A79 tussen Hulsberg en Heerlen voorlopig nog dicht, meldt Rijkswaterstaat. Het is nog onduidelijk tot hoelang de weg dicht blijft. Ook de A76 is dicht tussen de Duitse grens en Kunderberg.

  Wegens overstromingen in België rijden er donderdag geen treinen naar Luik, meldt de NS. Ook is beperkt treinverkeer naar Aken en Keulen. (ANP)

  ANP - Geëvacueerde bewoners van een verzorgingstehuis worden naar een opvanglocatie gebracht. Door het almaar stijgende hoge water als gevolg van de de overstroming van de Geul zijn straten ondergelopen.
 92. 04:18 15-7-2021

  Hulpverleners Rode Kruis vangen bezorgde Limburgers op

  Hulpverleners van het Rode Kruis zijn de hele nacht in de weer om te ondersteunen bij de overstromingen in Zuid-Limburg. Naar meerdere plaatsen zijn veldbedden gestuurd en met gemeenten en andere organisaties wordt overlegd waar welke hulp nodig is. Er wordt rekening gehouden met mogelijke opschaling naar andere delen van Limburg.

  In Gulpen-Wittem zijn 50 veldbedden neergezet om geëvacueerden op te vangen. Daarvan zijn er 25 bezet, laat een woordvoerster weten. Vrijwilligers zijn ter plaatse om mensen op te vangen en vragen te beantwoorden. Vijf bedden zijn naar Simpelveld onderweg voor medewerkers van de gemeente. Ook zijn er 50 bedden gestuurd naar een opvanglocatie in Valkenburg, waar volgens het Rode Kruis het oplopende water tot zorgen leidt bij de inwoners.

 93. 03:40 15-7-2021

  KNMI beëindigt code rood in Limburg

  Het KNMI heeft code rood die in Limburg gold vanwege de hevige regenval beëindigd. In de nacht van woensdag op donderdag is het minder hard gaan regenen, al geldt vanwege de wateroverlast nog wel code geel. Het was voor het eerst dat er code rood was afgegeven vanwege de regen.

  Ook in de rest van het land geldt bijna overal code geel. Ook daar kan veel regen vallen, waarschuwt het KNMI. Op veel plaatsen valt in 24 uur 20 tot 40 millimeter en lokaal kan er meer dan 50 millimeter vallen. Alleen voor de westelijke provincies Zeeland en Zuid- en Noord-Holland, evenals de Waddeneilanden, is geen waarschuwing van kracht.

  In Zuid-Limburg is de afgelopen tijd zeer veel regen gevallen (lokaal meer dan 100 millimeter). Straten en huizen staan blank en kelders zijn volgelopen. Het wassende water zorgt er voor gevaarlijke situaties.

 94. 02:36 15-7-2021

  Kwetsbare ouderen Valkenburg gedwongen geëvacueerd als ze niet willen vertrekken

  Burgemeester Daan Prevoo van gemeente Valkenburg aan de Geul heeft in de nacht van woensdag op donderdag een noodbevel uitgevaardigd om kwetsbare ouderen gedwongen te evacueren als ze weigeren hun ondergelopen woning te verlaten.

  Op Twitter schrijft Prevoo dat zijn 'zorgplicht' hem daartoe heeft 'doen besluiten'. Volgens de burgemeester wordt voor 'goede opvang' gezorgd.

 95. 01:49 15-7-2021

  Valkenburg waarschuwt voor missende putdeksels

  De gemeente Valkenburg waarschuwt mensen om niet door overstroomde straten te lopen en om binnen te blijven. Putdeksels kunnen zijn weggespoeld en in het modderige water is dat niet te zien. Bovendien kan het water vervuild zijn met rioolwater.

  In het centrum van Valkenburg stond woensdagavond laat al meer dan een halve meter water. Op Twitter circuleren beelden waarop te zien is dat een auto door de straten drijft en door de sterke stroming wordt meegevoerd.

  Een deel van Valkenburg zit momenteel zonder stroom, meldt netbeheerder Enexis.

 96. 01:30 15-7-2021

  Deel Belgisch dorp bij Maastricht geëvacueerd

  In het Belgische dorp Moelingen, vlak over de grens bij Maastricht, zijn woensdagavond 140 woningen geëvacueerd. Door de vele regen van de afgelopen dagen is de rivier de Berwijn buiten zijn oevers getreden. Een nooddijk van zandzakken, die eerder op de dag was aangelegd, is doorgebroken.

  Op beelden van televisiezender VTM is te zien dat een groot deel van het dorp van 850 inwoners onder water staat. Volgens de krant Het Laatste Nieuws zijn circa 250 bewoners met boten uit hun huizen gehaald.

  Burgemeerster Joris Gaens van Voeren, de gemeente waar het dorp onder valt, zei tegen de krant: "Ik ben zwaar onder de indruk. Dit zijn de ergste overstromingen die Voeren tot nu toe gekend heeft."

  Ook de snelweg E25 naar Nederland is afgesloten, omdat een rotonde bij het dorp onder water staat.

 97. 00:24 15-7-2021

  Grootste gevaar rond waterbuffer in Hoensbroek geweken

  Rond de waterbuffer De Dem in Hoensbroek is het grootste gevaar geweken, meldt de NOS op basis van informatie van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg. Het leek er lange tijd op dat de wand van de waterbuffer de 150.000 kuub water niet kon houden. Bij een doorbraak zou het water een laaggelegen wijk instromen. Volgens de Veiligheidsregio is water gecontroleerd weggepompt, waardoor de druk is geweken.

 98. 00:21 15-7-2021

  Beperkt internationaal treinverkeer door wateroverlast

  Het internationale treinverkeer in Limburg ondervindt woensdagavond hinder door de wateroverlast in de regio. Wegens overstromingen in België rijden er tot zeker donderdagochtend 09.00 uur geen treinen tussen Maastricht, Visé en Luik. De NS waarschuwt dat er geen alternatief vervoer beschikbaar is.

  Door wateroverlast in Duitsland is er beperkt treinverkeer naar Aken, Oberhausen, Duisburg, Düsseldorf en Keulen.

 99. 00:20 15-7-2021

  Leger ontruimt tweede verzorgingstehuis Valkenburg

  In Valkenburg is woensdagavond met hulp van het leger een tweede verzorgingstehuis geëvacueerd. Volgens de veiligheidsregio worden de bewoners van zorgcentrum Oosterbeemd elders ondergebracht, omdat de nutsvoorzieningen zijn uitgevallen.

  Eerder op de avond werden ook al een hospice en verpleeghuis Valkenheim ontruimd. Ook daar waren de nutsvoorzieningen uitgevallen. Oorzaak van de problemen is het almaar stijgende hoge water als gevolg van de overstroming van de Geul.

 100. 23:16 14-7-2021

  Scholen Gulpen-Wittem donderdag dicht wegens wateroverlast

  Wegens de wateroverlast zijn donderdag alle scholen in de gemeente Gulpen-Wittem gesloten voor leerlingen en personeel, schrijft de gemeente op Twitter.

  Het betreft alle peuteropvanglocaties, de basisscholen en de middelbare school Scholengemeenschap Sophianum.

 101. 22:49 14-7-2021

  Hospice Valkenburg ontruimd om hoogwater

  In Valkenburg zijn woensdagavond een hospice en een verpleeghuis geëvacueerd. Dat maakte burgemeester Daan Prevoo bekend voor de rampenzender L1. Volgens de veiligheidsregio werd er ontruimd omdat de nutsvoorzieningen haperden door het hoge water.

  Aanleiding is het almaar stijgende hoge water als gevolg van de overstroming van de Geul. De mensen worden naar niet nader genoemde opvangplekken gebracht.

  ANP - Het water in de Geul bij Wijlre loopt over de oever. Veel plaatsen in Zuid-Limburg hebben te kampen met wateroverlast.

  Het gemeentehuis van Valkenburg blijft de hele nacht open. Mensen die door het hoge water hun huis uit moeten of verstoken raken van gas, water en licht kunnen er terecht. Van daaruit kan gezocht worden naar een droge opvang.

  Ook een camping bij Valkenburg is ontruimd.

 102. 22:07 14-7-2021

  Waterstanden Maas naderen overstromingsniveau jaren '90

  De Maas bereikt volgens de laatste prognose van Rijkswaterstaat in de nacht van donderdag op vrijdag een niveau dat dicht in de buurt komt van het niveau van de overstromingen in 1993 en 1995. Toen zette de Maas grote delen van Limburg blank.

  "De waterstand is vergelijkbaar met de waterstand van de Maas in 1993, toen de Maas overstroomde", aldus het schap. "Ondanks de vergelijkbare waterstand is de situatie niet vergelijkbaar met die van 1993 en 1995. De Maas is in de afgelopen tientallen jaren verbreed en er zijn dijken aangelegd, waardoor de Maas meer water aankan dan toen. Wat toen dus problematisch was, is dat nu al lang niet meer. Desalniettemin zorgt het Waterschap Limburg bij een hoge waterstand van de Maas voor waterkeringen langs de Maas. Dit beperkt de gevolgen die het water kan hebben voor de directe omgeving." (ANP)

 103. 22:05 14-7-2021

  Rode Kruis levert gemeenten in Zuid-Limburg veldbedden

  Het Rode Kruis levert honderd veldbedden aan de gemeente Gulpen-Wittem, voor het geval mensen wegens wateroverlast de nacht niet thuis kunnen doorbrengen.

  Het Rode Kruis is woensdagavond ook aanwezig met teams van vrijwilligers in de gemeenten Simpelveld en Gulpen-Wittem. De vrijwilligers staan klaar om mensen op te vangen die last hebben of krijgen van de overstromingen. (ANP)

 104. 22:04 14-7-2021

  Stutten waterbekken Hoensbroek onmogelijk, woningen bedreigd

  Het blijkt onmogelijk om het grote waterbekken te stutten dat moet voorkomen dat een wijk in Hoensbroek onder water loopt. Dat twittert de gemeente Heerlen woensdagavond.

  De gemeente waarschuwt bewoners van de lager gelegen delen van dit stadsdeel van Heerlen rekening te houden met flinke wateroverlast. Ook roept zij iedereen op weg te blijven uit de buurt van de waterbuffer dat gevuld is met 120.000 kuub water en inmiddels overloopt. Gemeente en hulpdiensten vragen bedreigde bewoners maatregelen te nemen om de schade zo veel mogelijk te beperken.

  De militairen die volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio zouden komen helpen bij het stutten van het waterbekken, zijn daar niet aangekomen. Een reden daarvoor is niet bekend.

  De militairen blijken wel naar Gulpen te zijn gegaan, omdat de toegangswegen tot dit heuvellanddorpje ondergelopen zijn. De 4-tonners van het leger moeten aan- en afvoer uit het dorp mogelijk blijven maken, aldus dezelfde zegsman op rampenzender L1.

  De situatie in Valkenburg en Gulpen is volgens de woordvoerder kritiek. Volgens L1 zijn de bruggen over de Geul in Valkenburg afgesloten, maar de woordvoerder kon dit niet bevestigen. In Heerlen is een onbekend aantal woningen onder water gelopen. (ANP)

 105. 20:21 14-7-2021

  Hoogste waterstand ooit verwacht in rivier de Roer

  De Roer tussen de Duitse grens bij Vlodrop en de monding in de Maas bij Roermond bereikt in de nacht van woensdag op donderdag zijn hoogste waterstand ooit. Volgens de Veiligheidsregio Limburg Noord passeert rond die tijd 180 kuub water per seconde.

  ANP - De Roer tussen Roermond en de Duitse grens treedt op steeds meer plaatsen buiten haar oevers. Grote stukken landerijen, weilanden, landwegen en fietspaden zijn ondergelopen.

  Bij eerdere gevallen van hoogwater bereikte de Roer pieken van rond de 120 kuub per seconde. "Door de hevige regenval stijgt het water in de Roer snel", aldus de veiligheidsregio. "Er wordt een extreem hoge waterstand verwacht."

  ANP

  De regio roept mensen die in de buurt van de Roer wonen op zich voor te bereiden. Ook roept de regio mensen die er niet wonen, er weg te blijven.

  Het buitengebied rond de Roer overstroomt, ook enkele bewoonde plaatsen kunnen onder water lopen. De veiligheidsregio heeft een kaart gepubliceerd met die gebieden.

  De gemeente Roerdalen gaat woensdagavond voorzorgsmaatregelen treffen. Waaruit die bestaan is nog niet duidelijk. Ook is nog niet duidelijk wanneer de rivier buiten haar oevers treedt.

 106. 19:45 14-7-2021

  Geen treinen tussen Maastricht en Luik

  Tussen Maastricht en Luik is momenteel geen treinverkeer mogelijk. In Eijsden, even ten zuiden van Maastricht, is het spoor onder water gelopen. Reizigers kunnen gebruik maken van stopbussen. De extra reistijd kan volgens de NS oplopen tot ongeveer zestig minuten.  

 107. 19:29 14-7-2021

  Militairen met zandzakken onderweg naar Hoensbroek

  De militairen van de landmachtbrigade uit Oirschot die eerder vanavond in Sittard aankwamen om te helpen bij het bestrijden van de wateroverlast, zijn onderweg naar Hoensbroek, gemeente Heerlen. Ze gaan daar met zandzakken een waterbuffer proberen te verstevigen, die op doorbreken staat.

  Als dat gebeurt zou volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio een behoorlijk deel van een naburige wijk in Hoensbroek onder water komen te staan. Het waterschap heeft eerder vandaag geprobeerd de druk op de wanden van het bekken te verlichten, maar gevreesd wordt dat dit niet genoeg is. Met name omdat vanavond weer hevige plensbuien worden verwacht boven Hoensbroek.

  De brigade uit Oirschot beschikt over grote viertonners op hoge wielen, die door hoog water kunnen rijden en veel mensen tegelijk kunnen evacueren, zei een woordvoerder van de landmacht tegen rampenzender L1. Ook beschikt de brigade over een voertuig voor het afvoeren van gewonden. (ANP)

 108. 19:16 14-7-2021

  Campings langs Geul en Gulp mogelijk ontruimd

  De campings langs onder meer de riviertjes de Geul en de Gulp in Zuid-Limburg worden mogelijk ontruimd.

  Volgens rampenzender L1 kiezen gasten van camping Geuldal in Meerssen het zekere voor het onzekere nu het water in de Geul snel stijgt.

  ANP - Het water in de Geul bij Wijlre loopt over de oever.

  Of ook huizen worden ontruimd is nog onzeker. Het crisiscentrum is bezig met een inventarisatie waar nog meer overstromingen dreigen. De Veiligheidsregio onderzoekt verdere ontruimingen. (ANP)

 109. 19:10 14-7-2021

  A76 bij Simpelveld dicht wegens water op de weg

  De A76 tussen het dorpje Simpelveld en de Duitse grens is dicht wegens water op de weg, meldt Rijkswaterstaat. Het verkeer wordt omgeleid.

  Tussen het knooppunt Ten Esschen en Nuth (eveneens Zuid-Limburg) is de A76 eveneens dicht, omdat er een boom is omgewaaid en op de weg ligt. Rijkswaterstaat zegt dat dit traject tot zeker 20.00 uur gesloten blijft. Het verkeer wordt omgeleid. (ANP)

 110. 18:59 14-7-2021

  Ook in België en Duitsland veel wateroverlast

  Niet alleen in Limburg, ook in België en Duitsland zorgt overvloedige regenval voor veel overlast. In Chaudfontaine bij Luik worden 1700 mensen geëvacueerd vanwege het noodweer. Rivieren treden buiten hun oevers. Veel wegen zijn overstroomd en in meerdere plaatsen staat het centrum onder water, berichten Vlaamse media.

  In de Belgische provincies Luxemburg, Luik en Namen zijn rampenplannen geactiveerd. Weerinstituut KMI heeft code rood afgekondigd. Eerder waren al kampen van jeugdbewegingen ontruimd. In Voeren in Belgisch Limburg bij de grens met Nederland wordt gevreesd voor dijkdoorbraken.

  AP - In Mery in de provincie Luik werden auto's meegesleurd door het water.

  Net als in Nederland is het leger in actie gekomen. Militairen zorgen voor vrachtwagens om mensen te evacueren en voeren zandzakken, veldbedden, pompen en vaartuigen aan.

  Uit Duitsland komen meldingen van ondergelopen kelders, een geëvacueerd bejaardentehuis en beknelde automobilisten. In sommige regio's is de noodtoestand uitgeroepen en de brandweer is volop bezig. Bijvoorbeeld de stad Hagen in de aan Nederland grenzende deelstaat Noordrijn-Westfalen is zwaar getroffen. Daar is een bejaardenhuis ontruimd en onbewoonbaar verklaard.

  In andere delen van de deelstaat zijn beken uitgedijd tot rivieren. Er is sprake van aardverschuivingen, ondergelopen straten en het spoor- en wegverkeer werd verstoord.

  In Baden-Württemberg leidde aanhoudende regen tot overstromingen van de Rijn en het Bodenmeer. Ook plaatsen langs de Moezel maken zich zorgen. Dinsdagavond werd de scheepvaart bij Karlsruhe gestremd. In het Saksische Ertsgebergte is een 53-jarige man vermist nadat hij door een overstroming was meegesleurd. (ANP)

 111. 18:43 14-7-2021

  Waterschap zet alle materieel in, L1 radio rampenzender

  Waterschap Limburg zet alle beschikbare materieel in tegen de wateroverlast in de provincie. Het schap rijdt pompen naar kwetsbare plekken en plaatst demontabele waterkeringen in dijken.

  Het waterschap anticipeert daarmee op de laatste prognose van Rijkswaterstaat, die een piekafvoer laat zien van 2735 kuub per seconde op donderdagavond bij Maastricht. Dat is ongebruikelijk hoog voor juli leidt vervolgens tot hoge waterstanden van de Maas vanaf vrijdag elders in de provincie.

  Het schap roept iedereen op om thuis te blijven en uit de buurt van rivieren en beken. Thuis kunnen mensen de regionale omroep L1 radio volgen. De Veiligheidsregio Zuid-Limburg heeft L1 radio als rampenzender ingeschakeld, die alle informatie over de wateroverlast deelt. (ANP)

 112. 18:16 14-7-2021

  Rutte: alles doen wat nodig is tegen wateroverlast Limburg

  Demissionair premier Mark Rutte heeft tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer zijn steun uitgesproken aan de inwoners van Zuid-Limburg die getroffen zijn door ernstige wateroverlast. Het demissionaire kabinet zal "alles doen wat nodig is" om te helpen, beloofde hij. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) is volgens Rutte al onderweg naar het gebied. (ANP)

 113. 18:11 14-7-2021

  KNMI geeft code rood af om zware regenval

  Het KNMI heeft woensdag rond 18.00 uur een weeralarm (code rood) afgegeven voor Zuid-Limburg. Daar wordt woensdagavond en woensdagnacht opnieuw veel regen verwacht. In deze situatie kunnen schade en gevaarlijke situaties ontstaan als gevolg van ernstige wateroverlast, meldt het KNMI.

  Er kan nog 30 tot 50 millimeter regen bijvallen.

  Omdat er al zeer veel regen gevallen is (lokaal meer dan 100 millimeter) zal de wateroverlast steeds groter worden, verwacht het KNMI. In de loop van de nacht gaat het minder hard regenen. (ANP)

 114. 17:41 14-7-2021

  Camping aan de Maas in Roermond geëvacueerd

  Camping de Hatenboer in Roermond wordt geëvacueerd. Honderden campinggasten moeten hun spullen verzamelen en het terrein verlaten, zei een woordvoerder van de camping woensdagmiddag.

  De ontruiming gebeurt in overleg met de politie en de gemeente. De camping roept zowel in het Duits als in het Nederlands via social media alle gasten van camping en jachthaven op "alles af te bouwen". Dit in verband met hoogwater van de Maas.

  Rijkswaterstaat verwacht met name in de nacht van donderdag op vrijdag erg hoog water van de Maas bij Maastricht. Volgens de laatste prognoses zou er een piekafvoer van meer dan 2500 kuub bereikt kunnen worden, en dat is uitzonderlijk in juli.

 115. 16:52 14-7-2021

  Defensie helpt met tientallen militairen

  Defensie gaat met tientallen militairen helpen in Zuid-Limburg. De militaire inzet gebeurt op verzoek van de Veiligheidsregio Limburg-Zuid, aldus een woordvoerder van het ministerie.

  Het gaat om 68 militairen van de 13e Lichte Brigade uit Oirschot. Zij nemen vrachtwagens en ondersteunende voertuigen mee. Ze kunnen ingezet worden bij het vullen van zandzakken, het vrijmaken van wegen of het evacueren van burgers indien dat nodig blijkt te zijn, aldus de woordvoerder.

  De militairen verzamelen zich woensdagavond in het crisiscentrum van de Veiligheidsregio in de gemeente Sittard. Ze blijven in elk geval tot donderdagavond 18.00 uur. Het waterschap draagt zorg voor de verzorging en legering van het defensiepersoneel. (ANP)

  ANP - Een man vult zijn aanhangwagen met zandzakken in Beek.
 116. 16:49 14-7-2021

  GGD Zuid-Limburg: vermijd vervuild regenwater

  De GGD Zuid-Limburg roept mensen op het vervuilde regenwater zoveel mogelijk te vermijden. Doordat de riolering het water niet aankan, bestaat het risico van diarree, braken en keelpijn voor mensen die met vervuild water in contact komen, aldus de GGD. Het opborrelende rioolwater kan maag-, darm en huidklachten veroorzaken. Opspattend water kan leiden tot luchtwegklachten. Douchen en goed de handen wassen is de beste remedie voor wie toch met het vieze water in contact is gekomen. (ANP)

 117. 15:41 14-7-2021

  Huizen in Hoensbroek dreigen te overstromen

  Woningen in het Hoensbroek (gemeente Heerlen) dreigen onder water te lopen doordat een zogeheten waterbuffer overvol is en gaat overlopen. Daarvoor waarschuwt de veiligheidsregio.

  Mensen die in de buurt wonen van de waterbuffer De Dem wordt gevraagd een veilig plekje in huis te zoeken en stroom en gas af te sluiten.

  ANP - Waterbuffer De Dem.

  Als de waterbuffer doorbreekt zou er een golf ontstaan waarbij water met veel kracht naar buiten stroomt. Het waterschap probeert een dergelijke doorbraak te voorkomen en op die manier zoveel mogelijk overlast te voorkomen. Dat doen ze door schuiven meer open te zetten zodat er binnen de buffer meer ruimte komt voor het water. Dat betekent echter wel dat inwoners rondom waterbuffer De Dem rekening moeten houden met wateroverlast, meldt de veiligheidsregio. Bij de buffer zijn woensdagmiddag veel mensen van de brandweer, politie en het waterschap aanwezig.

  De gemeente Landgraaf roept inwoners op hun spullen in veiligheid te brengen voor het te laat is. Het is voor de hulpdiensten onmogelijk om overal tegelijk hulp te bieden, aldus de gemeente. De gemeente roept mensen op om hulp te bieden aan mensen in hun buurt als ze zelf geen overlast van het water hebben. (ANP)

 118. 14:46 14-7-2021

  Deel snelweg A79 dicht vanwege wateroverlast

  In verband met zware neerslag is de A79 in Limburg opnieuw dicht. Tussen Hulsberg en Heerlen is geen verkeer mogelijk vanwege water op de weg, meldt Rijkswaterstaat. Dinsdag werd de snelweg ook afgesloten vanwege wateroverlast.

  De A79 is de snelweg tussen Heerlen en Maastricht. Automobilisten kunnen vanaf knooppunt Kruisdonk omrijden via de A2 en de A76. "We hebben nog geen indicatie hoe lang dit aanhoudt", aldus Rijkswaterstaat. (ANP)

  ANP - De A79 op dinsdag. Ook toen werd de snelweg afgesloten vanwege de zware wateroverlast.
 119. 14:45 14-7-2021

  Waterpeil Geul en Gulp baart hulpdiensten zorgen

  De hulpdiensten maken zich zorgen over de snelle stijging van het waterpeil van twee riviertjes in Zuid-Limburg, de Geul en de Gulp. Ze dreigen te overstromen en daardoor lopen enkele campings bij Wijlre en onder meer een verzorgingscentrum gevaar. De Geul en de Gulp bedreigen nu met name de plaatsen Wijlre, Gulpen, Wittem, Schin op Geul en Valkenburg, aldus de brandweer.


  De hulpdiensten hebben woensdag rond 14.00 uur het hoogste alarm gegeven. Dat betekent dat burgemeester Annemarie Penn van Maastricht als voorzitter van de Veiligheidsregio alle hulpacties aanstuurt.

  Aan boeren is gevraagd alle vee uit de uiterwaarden weg te halen. "De Maas stijgt ook, de uiterwaarden lopen onder", zei een woordvoerder van de brandweer. (ANP)

 120. 14:38 14-7-2021

  Zuid-Limburg zet zich schrap voor nieuwe hoosbuien

  Ondergelopen kelders en straten die in rivieren veranderen: het zuiden van de provincie Limburg kampt met overlast door hevige regenval. Dinsdagavond kondigde het KNMI code oranje af vanwege het extreme weer.

  Nu al is de overlast groot op veel plaatsen. Zo stortte in Kerkrade dinsdagavond het dak van een bedrijfspand in door de plensbuien. De aanwezigen konden op tijd wegkomen en niemand raakte gewond. Tussen Heerlen en Maastricht kwam een deel van de snelweg A79 blank te staan door de regen. Lees hier een overzicht van de gebeurtenissen dinsdag.

 121. 10:04 14-7-2021

  Rijkswaterstaat: geen pleziervaart op de Maas

  Rijkswaterstaat adviseert recreatievaarders om de komende dagen niet over de Maas te varen. Het water in de regenrivier kan heel snel stijgen, waardoor een sterke stroming ontstaat. Dat gebeurt altijd bij hoogwater, maar hoge waterstanden zoals nu komen in de zomer maar zelden voor en daarom zijn de vaarweggebruikers er niet aan gewend, aldus Rijkswaterstaat.

  Volgens de Unie van Waterschappen kan de Maas woensdag een stand bereiken die sinds 1980 niet meer in de zomer is voorgekomen. Als het water doorstijgt naar een afvoer van 1500 kubieke meter per seconde, wat niet uitgesloten is, is dat voor het eerst in 110 jaar.

  De Maas krijgt water uit Frankrijk en de Belgische Ardennen. Daar wordt woensdag en donderdag nog heel veel regen verwacht, waardoor de waterstand van de Maas heel snel kan veranderen. Ook zijn alle stuwen gestreken, waardoor er nog meer stroming ontstaat. De snelstromende rivier voert ook veel takken en rommel mee, wat in de schroef van schepen terecht kan komen.

  Rijkswaterstaat wil dat pleziervaarders in de haven blijven liggen. Daar moeten ze goed op de scheepvaartberichten voor de Maas letten, want als er stuwen worden gestreken kunnen aangemeerde schepen klem komen te zitten onder een steiger. Recreatievaarders die naar het zuiden willen afzakken moeten via de Brabantse kanalen varen, aldus de dienst. (ANP)

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden