Nieuws

Vattenfall wacht met nieuwe biomassacentrales

De Hemweg Centrale in Amsterdam gaat volgend jaar al dicht. Beeld Werry Crone
De Hemweg Centrale in Amsterdam gaat volgend jaar al dicht.Beeld Werry Crone

Vattenfall werd overvallen door ophef over de houtcentrale in Diemen, zegt de Zweedse directeur Magnus Hall. Voorlopig ziet hij af van meer biomassacentrales.

Frank Straver

Hout stoken in energiecentrales kan olie, gas en kolen prima vervangen, zegt directeur Magnus Hall van het Zweedse Vattenfall, eigenaar van het oude Nuon. “In Zweden zien we biomassa als circulaire oplossing.” Maar een nieuwe houtcentrale, zoals Vattenfall in Diemen wil bouwen, zal hij voorlopig in Nederland niet aankondigen. Vattenfall maakt een pas op de plaats, wegens de aanzwellende kritiek op biomassa, van bewoners en onderzoekers. “Laten we zien hoe het loopt”, zegt Hall.

Vattenfall stelt zich behoedzaam op, vanwege toenemende kritiek op de geplande biomassacentrale in Diemen. Bewoners uiten zorgen over de milieu- en gezondheids­effecten van die grote houtgestookte ketel (120 megawatt), die warmte moet leveren voor gasloze huizen in Amsterdam en Almere. Behalve broeikasgas (CO2) stoot een bio­massacentrale fijn- en stikstof uit. De milieugroep MOB van Johan Vollenbroek, die eind mei nog de stikstofzaak bij de Raad van State won, wil Vattenfalls houtcentrale tegenhouden.

In Zweden staat biomassa niet ter dicsussie

“Ik zie ook wel dat er weerstand is in Nederland”, zegt Hall. “Daarom moeten we een discussie voeren en uitleggen waar wij mee bezig zijn. Tot er meer consensus is over de rol van biomassa is Vattenfall niet van plan om, na Diemen, te investeren in nieuwe houtcentrales.” Hall noemt de Nederlandse discussie over milieu en houtstook vrij uniek.In thuisland Zweden, dunbevolkt en rijk aan hout uit eigen bossen, staat biomassa niet ter discussie. Ook bij een grote houtcentrale van Vattenfall in Berlijn tekenen omwonenden geen protest aan. “In andere landen, zeker die met een traditie in bosbouw, zie ik evenmin issues.”

Bij het Nederlandse Vattenfall-kantoor was wel anti-biomassaprotest voor de deur. “Ik hoop dat we eruit komen, want biomassa kan bijdragen aan klimaatwinst.” Of daar sprake van is, staat hevig ter discussie. Behalve zorgen over gezondheidsrisico’s, ondersteund door RIVM en GGD, woedt een wetenschappelijke discussie over de CO2-uitstoot van biomassa. Het verbranden van hout voor energieproductie telt op papier als duurzaam, omdat nieuwe bomen met hun groei de ­uitstoot van de centrale kunnen opnemen. Maar dat kost jaren, zo niet decennia. Voor het klimaat is biomassa voorlopig slechter dan het verbranden van gas en kolen, vernam het kabinet woensdag uit een rapport van adviesbureau DNV GL.

Lees ook:

Verzet groeit tegen houtverbranding in biomassacentrales
Biomassa stoken is in opkomst, actiegroepen verzetten zich.Een juridische strijd met Vattenfall is al zeker.

Lees ook:

Biomassa blijkt schadelijker dan gas en kolen
Biomassacentrales stoten meer stikstof, fijnstof en koolstof uit dan een kolencentrale, berekent adviesbureau DNV GL. Het stoken van hout geldt als groene energieoplossing in het Klimaatakkoord, maar dat is nu onderuitgehaald.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden