Marieke Voorsluis, fervent breier, samen met haar zoon Bor.

ReportageKerstsfeer

Van kersttrui tot kerstdiner, bij Marieke Voorsluijs is alles gebreid

Marieke Voorsluis, fervent breier, samen met haar zoon Bor.Beeld Patrick Post

Hoe maken mensen het ondanks de corona-ellende toch gezellig met kerst? Trouw vraagt vier creatievelingen naar oplossingen. Vandaag deel 3: Marieke Voorsluijs (43) breit en haakt zichzelf deze kerst vrolijk.

Hannah van der Wurff

Het kerstdiner wordt bij Marieke Voorsluijs (43) thuis niet geserveerd op speciaal servies, met kerst-servetten en een wit tafelkleed. De textielkunstenaar pakt ieder jaar uit op haar eigen manier. Tussen de schalen met eten zet ze ook gebreide etenswaren neer. Een gebreide kreeft, een gebreide kandelaar met kaarsen, een gebreide fles wijn of kaasplank. De tafel staat er vol van. “De borden waar we van eten zijn wel echt. Daar heb ik ook een gebreide versie van, maar die moeten in de wasmachine in plaats van de vaatwasser.”

Want breien en handwerken, dat geeft Voorsluijs een vrolijk gevoel. “En wie wil dat nou niet met de kerst,” vraagt ze zich hardop af. Enthousiast begint ze foute truien uit haar kledingkast te trekken, totdat haar lievelingskersttrui tevoorschijn komt. Een rode, met witte pompoms, geborduurde hulstblaadjes en gebraden kalkoen. Ze heeft een hele reeks met kersttruien gemaakt. Eentje met een berglandschap en bijpassende muts, die haar oudste zoon graag draagt. Of die ene met kerstlampjes en het alfabet, geïnspireerd door een scène uit de populaire horrorserie Stranger Things. “Daar hang ik dan lampjes in die echt aankunnen, net zoals in de serie.”

Hoe maken mensen het ondanks de corona-ellende gezellig met kerst? Trouw vraagt creatievelingen naar oplossingen.

In het Vreugdenhil-gezin knutselt iedereen mee aan het Winterwonderlandschap

Deel 2: Hermen Vreugdenhil maakt met zijn gezin een kersttreinbaan.

Liever iets persoonlijks in de boom dan ballen van de Xenos

Deel 1 in deze serie: Martiena de Graaf (30) maakt van haar kerstboom een ‘herinneringsboom’.

Wat is nou knusser?

Die wollen truien worden deze kerst zeker uit de kast gehaald. Na een rotjaar verzocht een van haar puberzoons dat ze het dit jaar extra gezellig moesten maken met kerst. En wat is nou knusser dan handwerken, dacht Voorsluijs? Het begon met nieuwe lampjes voor de tuin, maar al snel kreeg Voorsluijs een idee voor een kerstboom die het gezin écht samen zou brengen.

Zoons houden minder van breien en haken, dus toen ontstond het idee om een houten boom te knutselen met elkaar. Daar wilde haar jongste wel aan meehelpen. Samen hebben ze een twee meter hoge dennenboom in elkaar gezet, om daar vervolgens de lampjes en kerstversiering in te hangen. Het gezin putte inspiratie uit de klassieke luchtverfrisser met dennengeur, die in menig auto aan de achteruitkijkspiegel bungelt.

Toen heeft Voorsluijs de breinaalden tevoorschijn gehaald. Geen gewone kerstballen voor dit gezin, ze heeft tientallen minikersttruien en kerstsokjes in elkaar geknutseld, ter versiering. Het witte kersttruitje met een sneeuwpopgezicht, of een kleine bruine sok met rode neus en rendiergewei sieren nu haar houten boom en de muren in het huis. “Handwerken, maar vooral breien en haken, het maakt me zo ontzettend vrolijk. Juist met deze kerst is dat een welkom gevoel.”

‘Ik kan dan uren naar ze luisteren’

Haar winteravonden brengt ze al breiend door, met vrienden of haar zoons naast haar aan tafel of op de bank. “Als ik brei, dan komen mijn zoons graag bij me zitten. Ik ben dan geduldiger en kan uren naar ze luisteren.”

Gezellig, maar ook essentieel in tijden van een lockdown. Door te breien, voelt het voor Voorsluijs minder alsof de tijd stilstaat. “Je kunt terugkijken naar die trui of dat paar sokken, en dan weet je weer dat je iets hebt gedaan tijdens al die uren die langzaam voorbij kruipen.”

Voor die knusse kerstavonden heeft ze speciale ‘blinde’ breiwerkjes: een breiwerk dat ze zonder te kijken in elkaar kan draaien. Nu is dat een kersttrui voor de hond. Hoewel het fijn is om te breien als er anderen bij zijn, doet ze het eigenlijk het liefste als iedereen naar bed is. Met een kop thee kruipt ze op de bank, de voeten gaan omhoog, en er wordt een film aangezet. Het liefst iets zoals Goodfellas of American Psycho. “Thrillers of gangsterfilms, die breien het lekkerste. Ik blijf dan geprikkeld, waardoor ik snel kan breien en de draad niet kwijtraak.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden