30.000 euro

Van Huffelen: toeslagencompensatie voor 1 mei is haalbaar

Alexandra van Huffelen, demissionair staatssecretaris van Financiën. Beeld ANP
Alexandra van Huffelen, demissionair staatssecretaris van Financiën.Beeld ANP
Redactie Trouw

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Toeslagen) gaat er nog steeds van uit dat alle slachtoffers van het schandaal rond de kinderopvangtoeslag, voor 1 mei het beloofde compensatiebedrag van 30.000 euro op hun rekening hebben staan. “We zijn deze uitdaging aangegaan omdat we denken dat we dat kunnen”, zegt zij tegen een opnieuw kritische Tweede Kamer.

Van Huffelen kondigde eind vorig jaar aan dat alle gedupeerde ouders snel 30.000 euro krijgen. Dat zal voor sommige mensen meer zijn dan waar zij recht op hebben, maar dat neemt het kabinet voor lief. Wie meer schade heeft geleden, krijgt die later alsnog vergoed. Maar daarvoor is een individuele beoordeling van elk dossier nodig en dat kost veel tijd.

Ook de uitbetaling van de 30.000 euro is “een ingewikkelde en complexe operatie” erkent Van Huffelen. “Maar we gaan ervan uit dat we daar echt een heel eind in zullen komen.” Of echt iedereen voor 1 mei het geld binnen heeft, is nog wel afhankelijk van hoeveel mensen zich uiteindelijk melden. “Er zijn zeker limieten aan wat de organisatie kan. Het zal ook lastig zijn als die aanmeldingen nog heel erg gaan stijgen.” De teller staat tot dusver op zo ‘n 20.000. Maar daar zitten ook aanvragen tussen van mensen die helemaal niet voor de regeling in aanmerking komen.

De Kamer was overigens uiterst kritisch over de afhandeling van de compensatie, ook nadat het kabinet in december beterschap had beloofd. Een aantal partijen vreest dat de ouders die de compensatie het meest nodig hebben straks als laatste worden geholpen.

Ook over de aanpak van de schuldenproblematiek leven nog veel zorgen. Het kabinet wil voorkomen dat de 30.000 euro direct verdwijnt in de zakken van schuldeisers. Publieke schuldeisers (zoals de Belastingdienst zelf en gemeenten) hebben beloofd de schulden kwijt te schelden, maar een akkoord met private schuldeisers blijft nog uit. De Kamer nam onlangs unaniem een voorstel aan om het kabinet deze private schulden desnoods over te laten kopen van bedrijven.

Een voorstel van D66 en VVD moet ook voor een ‘pauzeknop’ zorgen, zodat bestaande schuldeisers even geen geld mogen eisen. Op die manier kunnen ouders die de 30.000 euro hebben ontvangen eerst in alle rust hun zaken op orde brengen. Staatssecretaris Van Huffelen is in principe positief over dat oordeel, maar CDA’er Pieter Omtzigt vraagt zich wel af of zo’n plan wel standhoudt bij de rechter. “Het is nogal wat, om in de wet te zeggen dat een privaatrechtelijke overeenkomst niet nagekomen hoeft te worden. Dat is heel ingrijpend”, aldus Omtzigt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden