Geestelijke gezondheid

Van de studenten heeft onderhand bijna de helft mentale problemen

De theatervoorstelling Time Out, hier op het Lowlandsfestival, vroeg de afgelopen jaren aandacht voor mentale gezondheid en prestatiedruk onder studenten. Beeld Joris van Gennip
De theatervoorstelling Time Out, hier op het Lowlandsfestival, vroeg de afgelopen jaren aandacht voor mentale gezondheid en prestatiedruk onder studenten.Beeld Joris van Gennip

Onder alle Nederlanders neemt het aantal psychische aandoeningen snel toe, maar studenten spannen de kroon. Wat speelt er?

Sophia Wouda

Tijdens haar masterstudie belandde Sophie Schmeets in een depressie. “Voor het eerst kreeg ik te maken met sombere gevoelens en gedachten, dat maakte me bang en angstig.” Een directe aanleiding kan ze niet aanwijzen. “Ik had veel verwachtingen en eisen over het halen van goede cijfers, er goed uitzien en het hebben van een leuk sociaal leven. Ik probeerde het zelf op te lossen, maar trok uiteindelijk aan de noodrem toen ik suïcidale gedachten kreeg.”

Verhalen zoals die van Schmeets zijn er vele en hun aantal neemt toe. In 2009 had 22 procent van de studenten last van een mentale ziekte, nu is dat 44 procent, blijkt uit onderzoek van Trimbos. Opvallend is dat de coronacrisis geen invloed lijkt te hebben op de toename.

Eén op de twee
“De cijfers zijn ontzettend hoog en betekenen dus dat één op de twee studenten kampt met mentale problemen”, aldus studentenpsycholoog Jan van Beek. Toch verbazen de onderzoeksresultaten hem niet. “Ik herken dat studenten onder toenemende druk komen te staan, zowel binnen hun studie maar zeker ook daarbuiten. Denk aan het enorme kamertekort, inflatie en de lonkende klimaatcrisis.”

Volgens de studentenpsycholoog blijkt uit het zeer hoge cijfer dat mentale stoornissen geen problemen van individuele studenten zijn, maar een gevolg van een ongezonde context waarin zij leven. “De maatschappij is gericht op groei en winst, alles moet altijd maar beter. Dat in combinatie met sociale media legt studenten druk op.”

Ruimte voor kwetsbaarheid
Student Lutsia Kors (23) kan dit beamen. “We krijgen enorm veel indrukken mee over wat de norm is en hoeveel mogelijkheden er zijn. ‘Je studententijd is de tijd van je leven’, wordt vaak gezegd. Als je alles wilt doen, snap ik dat je je daarin kunt verliezen.”

Als bestuurder van een studentenroeivereniging zette Kors zich vorig jaar in voor studentenwelzijn. Zo kwam ze in contact met Sophie Schmeets, die inmiddels met haar bedrijf Maskerclass ruimte wilt creëren voor kwetsbaarheid.

Als ervaringsdeskundige probeert Schmeets de huidige generatie studenten te wijzen op symptomen en hoe daarmee om te gaan. Met haar bedrijf organiseert ze panelgroepen om het gesprek te openen. Mede dankzij Kors wordt dat binnenkort op drie Delftse studentenverenigingen uitgeprobeerd. Schmeets vindt het geruststellend dat er veel aandacht is vanuit de generatie zelf. “Dat is echt aan het veranderen.”

Lees ook:

Competitiedrang op universiteit loopt uit de hand: ‘Studenten zijn burnt-out en depressief’

Een universitaire opleiding opent deuren die voor anderen gesloten blijven. Maar heel wat studenten betalen voor dat privilege een hoge prijs.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden