Corona

Vaccinstudies kunnen weer verder

Beeld Photo News

Twee studies met het coronavaccin zijn hervat. De ernstige klachten bij deelnemers lijken niet door het vaccin veroorzaakt.

Het farmaceutisch bedrijf Johnson & Johnson heeft het onderzoek met zijn coronavaccin hervat. De studie was 12 oktober stilgelegd toen een van de deelnemers een beroerte bleek te hebben gehad. Nadat de Amerikaanse toezichthouder vrijdag had geconcludeerd dat de ziekte geen verband hield met het vaccin, kon de draad weer opgepakt. Daar is gisteren mee begonnen, meldde Hanneke Schuitemaker, hoofd vaccinontwikkeling van Johnson& Johnson, op een online vaccincongres vanuit het Radboudumc in Nijmegen.

Ook het concurrerende AstraZeneca, dat het zogeheten Oxfordvaccin tegen corona onderzoekt, heeft zijn studie weer in zijn geheel voortgezet. Dit onderzoek was begin september stopgezet toen een deelnemende vrouw een ontsteking aan het ruggenmerg had opgelopen. Zoiets was ook al in juli gebeurd. Toen bleek de proefpersoon aan multiple sclerose te lijden. Ook nu lijkt de ontsteking niet het gevolg van het vaccin te zijn. De studie was al in Zuid-Afrika, Brazilië en Groot-Brittannië hervat, nu gaat men ook in de Verenigde Staten verder.

Vitamine D

Spaanse onderzoekers hebben een simpel wapen tegen het coronavirus ontdekt. Patiënten die met Covid-19 in het ziekenhuis lagen en een hoge dosis vitamine D kregen, kwamen zelden op de ic terecht, terwijl dit in de controlegroep de helft van de patiënten overkwam. Immunologen pleitten er daarom gisteren in het AD voor om preventief deze vitamine te slikken. Nieuw is dit geluid niet. Het is bekend dat vitamine D een belangrijke rol speelt in het immuunsysteem, maar de bewijzen zijn niet erg hard. En de Spaanse studie maakt ze niet veel harder. Slechts tientallen patiënten deden mee, die ook hydroxychloroquine kregen, dat de immuunrespons juist dempt.

Geruststellend

Zulke mogelijke bijwerkingen zijn niet onverwacht. Aan beide studies samen doen meer dan honderdduizend mensen mee. In zulke grote groepen komen ook zonder vaccinaties ernstige ziektes voor. Deskundigen vinden het eerder geruststellend dat ondanks de haast die er bij de zoektocht naar een coronavaccin is, de tijd genomen wordt om zulke gebeurtenissen goed uit te zoeken.

Van beide vaccins is de verwachting dat ze hun studies spoedig kunnen afronden en – als alles meezit – hun vaccin ter beoordeling kunnen aanbieden. Eind dit jaar of begin 2021 zouden dan met grootschalige vaccinaties kunnen worden begonnen. Bij specifieke doelgroepen voorlopig, zoals kwetsbare personen of zorgpersoneel. Het duurt zeker tot en met de zomer voordat iedereen kan zijn ingeënt.

Een andere koploper moest gisteren de verwachtingen temperen. Pfizer, dat samenwerkt met het Duitse BioNTechv en eerder had verkondigd dat zijn zogeheten RNA-vaccin in oktober beschikbaar zou komen, gaat die deadline niet halen. Te weinig proefpersonen zijn besmet met het virus, waardoor nog niet met voldoende zekerheid kan worden gezegd dat het vaccin werkzaam is.

Lees ook:

Hoe goed is het coronavaccin?

De eerste coronavaccins naderen de eindstreep. Als het meezit, kunnen begin volgend jaar de eerste mensen worden ingeënt. Vijf vragen over hun veiligheid en de bescherming die ze bieden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden