Herstel-NL

Vaccinscepticus Robin Fransman overlijdt in ziekenhuis aan gevolgen corona

Een campagneposter van Herstel-NL, een organisatie die vorig jaar werd opgericht door Robin Fransman. Beeld ANP
Een campagneposter van Herstel-NL, een organisatie die vorig jaar werd opgericht door Robin Fransman.Beeld ANP

Robin Fransman, econoom en oprichter van actiegroep Herstel-NL, is dinsdag op overleden aan de gevolgen van corona.

Eric Brassem

‘Corona positief. Het werd ook een keer tijd’, liet Fransman begin deze maand op Twitter weten. Niet veel later werd hij opgenomen. Dinsdag overleed hij, 53 jaar oud, in het ziekenhuis OLVG Oost in Amsterdam.

Fransman was bewust ongevaccineerd en uitte zich op sociale media kritisch over lockdowns en vaccins. Hij was niet per se tegen vaccineren, vond dat voor kwetsbaren een goed idee, maar de werkzaamheid zou te rooskleurig worden voorgesteld. Boostervaccins, twitterde hij onlangs, zouden slechts voor 50 procent werkzaam zijn voor de doelgroep van kwetsbaren. Ook retweette hij vergelijkingen tussen de coronamaatregelen die regeringen in diverse landen troffen en beleid van fascistische regimes en politiestaten.

Robin Fransman (1966-2021). Beeld Mats van Soolingen
Robin Fransman (1966-2021).Beeld Mats van Soolingen

‘Veilige havens’ voor kwetsbaren

Fransman, econoom, was een van de initiatiefnemers van Herstel-NL, de actiegroep die in het voorjaar een plan presenteerde dat een alternatief moet bieden voor de lockdown waarin Nederland toen zat. ‘Veilige havens’ moesten kwetsbaren scheiden van niet-kwetsbaren. ‘Levensgevaarlijk’, vond coronaminister Hugo de Jonge destijds.

Begin dit jaar zette Herstel-NL een publiekscampagne op. De boodschap was te zien op abri’s, reclamezuilen, sociale media en in krantenadver-tenties. Onder anderen oud-CPB-directeur Coen Teulings, econoom Barbara Baarsma en Evelien Peeters, oprichter van het Artsen Covid Collectief, onderschreven de boodschap van Herstel-NL en waren betrokken bij de organisatie.

Toen Teulings en Baarsma zich al snel na de start terugtrokken, stelde Fransman dat zij vanuit de politiek onder druk waren gezet, met het oog op de verkiezingen. Beiden ontkenden dat.

Fransman ging door met de campagne. “We kunnen niet op basis van politieke dreigingen en anonieme verzoeken een campagne stilleggen”, zei hij in Trouw. “Het coronabeleid is bij uitstek een politiek vraagstuk. Het is belangrijk dat wij juist in de aanloop naar de verkiezingen politieke partijen uitdagen om zich uit te spreken over het coronabeleid.”

Gemengde reacties op overlijden

Fransman zette zijn strijd daarna vooral op Twitter voort, tot op 8 december zijn account stilviel. Op het socialemediaplatform zijn de reacties op zijn overlijden gemengd. Sommige stellen hem verantwoordelijk voor nodeloos overlijden van patiënten, sommige rieken naar leedvermaak, andere zijn bedroefd van toon. ‘Wat een schok, schrijft Eric Smit, oprichter en hoofdredacteur van Follow the Money, waarvoor Fransman circa tien jaar geleden artikelen schreef. ‘Slimme, lieve man en kritische geest.’

In een eerdere online versie van dit artikel stond abusievelijk dat Robin Fransman zou zijn overleden op 49-jarige leeftijd.

Lees ook:

Column Stevo Akkerman

Met het virus is het zo: wie zeker is van zijn zaak, overschreeuwt zichzelf hoogstwaarschijnlijk

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden