Vaccinatievoortgang

Vaccinatie in Nederland komt op gang met het vierde weekrecord op rij

null Beeld Belga
Beeld Belga

Vergeleken met de rest van Europa gaat het vaccineren in Nederland weer heel aardig. Om het tempo vast te houden, is het vaccin van Janssen nodig, waarover het Ema dinsdag adviseerde.

Ere wie ere toekomt: de vaccinatiecampagne is op stoom. De afgelopen acht dagen op rij kregen ruim 100.000 Nederlanders een inenting tegen het coronavirus. Sterker nog, de prognose van 750.000 prikken die voor vorige week op de rol stond, werd overtroffen. Bijna 800.000 mensen kregen vorige week een vaccinatie.

Even leek het alsof Nederland meer nog dan andere Europese landen last had van de problemen rond het vaccin van AstraZeneca en de universiteit van Oxford. Het inenten met dit vaccin werd helemaal stilgelegd, toen weer opgepakt en uiteindelijk kwam er toch een beperking: mensen onder de 60 krijgen nu een ander vaccin. De wisselingen zorgden voor zand in de motor van de Nederlandse vaccinatiemachine, die gevoelig bleek voor veranderingen.

Kritiek

Demissionair minister Hugo de Jonge oogstte veel kritiek, zo zouden er veel te veel vaccins ‘op de plank liggen’. Hoewel De Jonge altijd heeft weersproken dat er zoveel vaccins op voorraad waren, nam hij de kritiek toch ter harte. Hij koos voor een risicovoller beleid, waarbij flink werd ingeteerd op de veiligheidsvoorraad die werd aangehouden om tegenvallers op te vangen.

De risicovollere strategie betaalt zich uit. Op 13 april, twee dagen eerder dan gehoopt, verdween in Nederland de vier miljoenste prik in een arm. Inmiddels zijn volgens de cijfers van het RIVM ruim 4,5 miljoen inentingen gezet. Zo’n 3,5 miljoen mensen zijn ten minste één keer ingeënt tegen het coronavirus en hebben dus gedeeltelijke bescherming.

In de subtop

Zo kan het dat Nederland plots weer in de subtop van de Europese vaccinatieranglijst staat. In het Verenigd Koninkrijk, Malta, Hongarije en Servië ligt het priktempo weliswaar een stuk hoger, maar vergeleken met Duitsland, Frankrijk, Denemarken en België houdt Nederland zich aardig staande. Iedere Europese lidstaat heeft naar rato van inwoners recht op een deel van de door de EU ingekochte vaccins, waardoor de verschillen sowieso relatief klein zijn.

null Beeld Louman & Friso
Beeld Louman & Friso

Ondertussen zet de GGD nog een tandje bij. De uitvoeringsorganisatie, die verantwoordelijk is voor een groot gedeelte van de vaccinatiecampagne, rekent de komende tijd op fors meer vaccins en dus kan iedereen die in of voor 1954 geboren is (ongeveer 66-plus) vanaf dinsdag via de website of telefonisch een afspraak maken. Zo verwacht de GGD de komende periode versneld 400.000 mensen in te enten met het vaccin van Pfizer. Nederlanders tussen de 60 en 65 krijgen via de huisarts het vaccin van AstraZeneca.

Janssen-vaccin

Dinsdag kreeg de vaccinatiecampagne een volgende impuls: het geneesmiddelenagentschap Ema oordeelde positief over het vaccin van Janssen, ondanks acht meldingen van een ernstige bijwerking (zie kader). Minister De Jonge maakte dinsdagavond bekend dat er woensdag stante pede wordt begonnen met het toedienen van dit vaccin bij mensen die werken in ziekenhuizen en aan bewoners en medewerkers in de GGZ.

Het vaccin van Janssen is cruciaal voor het verloop van de inentingscampagne. Nog voor juli verwacht het ministerie drie miljoen van deze vaccins te ontvangen, vaccins waar die na één prik volledig beschermen. Als Nederland straks is aanbeland bij mensen onder de 60, kan het vaccin van AstraZeneca niet meer worden gebruikt. Hoewel er de komende maanden ook versneld miljoenen vaccins van Pfizer naar Europa komen, zijn de doses van Janssen nodig om begin juli iedereen die dat wil, geprikt te hebben.

Meer voor- dan nadelen

De voordelen van een inenting met het Janssen-vaccin wegen op tegen de risico’s van mogelijke bijwerkingen. Dat oordeelde het Europese geneesmiddelenagentschap Ema dinsdag. Europese landen hebben het Janssen-vaccin nog niet gebruikt, maar wat het Ema betreft kan dit veilig.

In de Verenigde Staten kregen acht mensen ernstige trombose na een inenting met het Janssen-vaccin. Meer dan zeven miljoen Amerikanen kregen al het vaccin. Ondanks het geringe aantal meldingen werden leveringen van het vaccin tijdelijk uitgesteld.

De commissie erkent de bijzondere vorm van trombose als een zeer zeldzame bijwerking van het vaccin, maar geeft desondanks groen licht. Ema-directeur Emer Cooke wees er dinsdag op dat er wereldwijd nu drie miljoen doden zijn gevallen door covid, en vaccins de enige uitweg zijn uit deze pandemie.

Lees ook:

Wie goed nieuws in de coronacijfers wil zien, moet heel goed kijken

Het kabinet denkt dat volgende week de terrassen open kunnen. Maar geven de cijfers daar aanleiding toe?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden