Gevolgen corona

UWV: 1500 mensen arbeidsongeschikt door covid

Het UWV heeft in 2022 1500 mensen (deels) arbeidsongeschikt verklaard vanwege long covid. Beeld Studio Vonq
Het UWV heeft in 2022 1500 mensen (deels) arbeidsongeschikt verklaard vanwege long covid.Beeld Studio Vonq

Bij het UWV meldden zich in 2022 bijna 1900 mensen die door de gevolgen van covid niet meer kunnen werken, ruim 83 procent van hen werd (deels) arbeidsongeschikt verklaard. Een op de drie van de afgekeurde mensen werkte in de zorg.

Daan Marselis

Hoewel over long covid nog altijd maar weinig bekend is, wordt wel duidelijker hoe groot de groep is die vanwege de ziekte niet meer kan werken. In 2022 verklaarde het UWV ruim 1500 mensen (deels) arbeidsongeschikt.

Bijna 1100 mensen zijn door UWV volledig arbeidsongeschikt verklaard. Van hen kunnen 170 mensen vermoedelijk nooit meer werken en van 940 mensen verwacht UWV dat ze in de toekomst misschien wel weer aan de slag kunnen. Daarnaast is er nog een groep van 450 mensen die gedeeltelijk arbeidsongeschikt is verklaard.

Blijft over een groep van 320 personen die na de medische beoordeling geen recht hebben op een uitkering van de wet Werk en inkomen naar arbeidsvermogen (Wia). UWV benadrukt dat deze mensen mogelijk wel klachten hebben. Dat zij geen uitkering krijgen, komt doordat zij volgens de wet nog voldoende in staat zijn via werk een inkomen te verdienen.

Uit de cijfers van UWV blijkt ook dat long covid meer slachtoffers heeft gemaakt onder zorgpersoneel, dan onder medewerkers in andere branches. Bijna een derde van de personen die vanwege corona een Wia-uitkering krijgt, was werkzaam in zorg en welzijn.

Mensen met kantoorbaan grootste herstelkans

Tegen NRC zegt UWV-verzekeringsarts Diny van der Geest dat mensen die administratief routinematig werk doen op kantoor, de meeste kans hebben om terug te keren op de werkvloer. Zij benadrukt ook dat er nog weinig bekend is over het verloop van long covid. “Het kan nog steeds dat mensen herstellen en aan het werk kunnen.”

De artsen van het UWV zijn de afgelopen tijd opgeleid om covid-klachten beter te kunnen beoordelen. Dit was nodig omdat long covid een complex ziektebeeld is, met een grote verscheidenheid aan klachten. Ook het verloop is vaak grillig. Niet zelden gingen mensen weer werken nadat ze van corona hersteld waren, maar stortten ze daarna voor langere tijd in. Die complexiteit maakte het voor de UWV-artsen bijvoorbeeld lastig om gelijke gevallen, ook gelijk te beoordelen. Dat zou na de bijscholing beter moeten gaan.

UWV gaat ervan uit dat het aantal mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering door covid zal blijven stijgen. Van alle Wia-beoordelingen heeft ongeveer 3 procent te maken met long covid. In april komt UWV met de resultaten van aanvullend onderzoek. Daaruit moet blijken welke verschillen er zijn tussen mannen, vrouwen, leeftijdsgroepen en sectoren.

Lees ook:

Leraar Nico is al tweeënhalf jaar ziek: ‘Kort gezegd, ben ik nooit meer opgeknapt’

Leraar Nico (27) stond voor groep 8. Van corona werd hij niet eens zo heel erg ziek, maar tweeënhalf jaar later kan hij nog steeds geen blokje om lopen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden