Koloniaal verleden

UvA onderzoekt eigen slavernijverleden

Het gebouw van de UvA - Roeterseiland.  Beeld Brunopress
Het gebouw van de UvA - Roeterseiland.Beeld Brunopress

De Universiteit van Amsterdam (UvA) gaat de komende jaren de eigen betrokkenheid bij het Nederlandse koloniale en slavernijverleden laten onderzoeken. De onderwijsinstelling kijkt ook naar die van haar voorloper, Athenaeum Illustre.

ANP

Verschillende panden van de universiteit stammen uit de koloniale tijd, zoals het Oost-Indisch Huis, ooit een kantoor van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC). Over de rol van de universiteit zelf en die van genoemde voorloper is echter niet genoeg bekend, naar de zin van de initiatiefnemer, diversiteitsmedewerker Machiel Keestra.

Barlaeus

“In 1632 prees Caspar Barlaeus de rijke kooplieden die het Athenaeum Illustre oprichtten, omdat zij hun ondernemingslust nu gingen verbinden met kennis en inzicht. Die ondernemingen waren ongetwijfeld verbonden met de koloniën en slavernij”, aldus Keestra. Barlaeus werd hoogleraar aan het Athenaeum.

De gemeente Amsterdam en De Nederlandsche Bank, ook gevestigd in de hoofdstad, onderzochten hun eigen geschiedenis al, net als andere gemeenten en instellingen in het land. De onderzoeksopdracht wordt door de universiteit uitbesteed aan een “onafhankelijk, gerenommeerd instituut met deskundigheid op het gebied van het Nederlandse koloniale en slavernijverleden”, aldus de UvA op de eigen site.

Lees ook:

Op Sint-Eustatius hoeven ze geen excuses van de Oranjes, wel steun

Terwijl het slavernijverleden in Nederland volop besproken wordt, is het gesprek op het winstgevendste eiland van de WIC pas net begonnen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden