Drugscriminaliteit

Utrecht zet offensief in tegen drugscriminelen: geld afpakken en baan regelen

Utrecht is een internationaal knooppunt voor cocaïnehandel. Beeld colourbox
Utrecht is een internationaal knooppunt voor cocaïnehandel.Beeld colourbox

De gemeente Utrecht start een groot programma om drugscriminelen de pas af te snijden. Hard nodig, want uit onderzoek blijkt dat de stad een internationaal knooppunt is voor de cocaïnehandel.

Het plan dat burgemeester Sharon Dijksma donderdagochtend naar de gemeenteraad stuurde, steunt op twee pijlers: de eerste is voorkomen dat het geld dat verdiend wordt met de drugshandel zijn weg vindt naar de bovenwereld. De tweede: voorkomen dat jongeren geronseld worden en jongeren die al met één been in de drugswereld staan daar weer uit losweken.

Ex-criminelen inzetten

Voor die laatste pijler gaat Utrecht onder meer ex-criminelen inzetten uit de drugswereld. “Een netwerk van ‘credible messengers’ die mensen met crimineel gedrag op de juiste manier kunnen motiveren een ander pad te bewandelen”, schrijft Dijksma aan de gemeenteraad. Het lijkt niet de bedoeling dat Jan en alleman straks aan de slag gaat voor de gemeente. “Dit vraagt om specifieke competentie en ervaringsdeskundigheid”, aldus de burgemeester.

Verder wil Dijksma jongeren laten zien wat er allemaal mogelijk is buiten het criminele pad. Zo is de gemeente in gesprek met het ministerie van justitie en veiligheid om te inventariseren wat wel en niet mogelijk is als een veroordeelde geen Verklaring omtrent gedrag (VOG) meer kan krijgen. Verder moeten jobcoaches in en buiten de gevangenis helpen bij het vinden van werk en wordt een tiental sport- en dagbestedingsprojecten opgezet voor jongeren die in handen dreigen te vallen van criminelen.

Waar blijft het geld?

Waar de vele crimineel verdiende miljarden terechtkomen, is nu niet duidelijk. Ook daar wil de burgemeester verandering in brengen. “Boven- en onderwereld vermengen zich”, schrijft de gemeente. Utrecht gaat onder meer samenwerken met de Rabobank om een beter beeld te krijgen van waar geld wordt witgewassen. Een complete gereedschapskist aan bestuurlijke straffen wordt opengetrokken om criminelen de pas af te snijden, zoals de mogelijkheid bedrijven te sluiten op basis van de Algemene plaatselijke verordening.

De gemeente richt zich in eerste instantie vooral op twee gebieden: de Amsterdamsestraatweg en bedrijventerrein Nieuw Overvecht. De hoop is dat de lessen die het daar leert ook in de rest van de gemeente kunnen worden toegepast.

De gemeente Utrecht trekt in het programma op met de politie, het Openbaar Ministerie, de reclassering, jongerenwerk en private instellingen als de Rabobank, woningcorporaties en uitzendbedrijven. Het plan bevat zowel een groot aantal nieuwe interventies, als versterking van bestaande programma’s.

Internationale draaischijf

Het plan van de gemeente Utrecht komt na een recent onderzoek, waaruit duidelijk wordt dat er in de stad ongeveer vijftig criminele samenwerkingsverbanden actief zijn, in de regio zijn dat er zo’n 150. “Drugshandel gaat om enorme bedragen en is onlosmakelijk verbonden met excessief geweld (zoals liquidaties en beschietingen) en andere vormen van criminaliteit”, schrijft Dijksma aan de gemeenteraad.

Utrechtse criminele netwerken zijn bovendien te linken aan veel criminaliteit elders in Nederland en in het buitenland; zo bleek vorig jaar dat er in de stad een soort opleidingscentrum zat voor ram- en plofkraken. Veelal jonge criminelen leerden daar met explosieven geldautomaten op te blazen. Ook laat het rapport zien dat illegaal verkregen geld waarschijnlijk wordt doorgesluisd via ondergronds bankieren en witwassen naar kwetsbare branches in de bovenwereld.

Lees ook:

Deze zes dingen kenmerken moderne georganiseerde misdaadorganisaties

Tot een paar jaar geleden wisten rechercheurs nooit 100 procent zeker hoe een misdaadorganisatie in elkaar zat. Dat is nu anders. De blauwdruk van de onderwereld is volgens de landelijke recherche haarscherp geworden.

Bizarre Gelderse afpersingszaak is een Netflix-achtige nachtmerrie

Dit is een verhaal over een drugsvondst, afpersing en aanslagen en over hoe moeilijk die met elkaar zijn te rijmen. Het zou een Netflix-serie kunnen zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden