Vestigingsklimaat

Utrecht heeft de beste concurrentiepositie van Europa

De skyline van Utrecht in 2009. Beeld
De skyline van Utrecht in 2009.

De regio Utrecht heeft volgens de Europese Unie de beste economische concurrentiepositie van Europa. Dat blijkt uit de Regional Competitiveness Index, die elke drie jaar door de Europese Commissie wordt vastgesteld. Utrecht liet ruim 230 andere regio’s in de Europese Unie achter zich.

Redactie/ANP

De EU kwam tot de conclusie op basis van een lijst van zeventig indicatoren. Deels zijn dat klassieke criteria van concurrentiepositie, zoals lage corruptie, sterke bescherming van eigendom of aantallen patentaanvragen, maar ook welzijn telde mee. De aanwezigheid van zorg- en kennisinstellingen, de arbeidsmarkt voor jongeren en vrouwen of het aantal zelfdodingen in de regio, bijvoorbeeld.

Utrecht heeft Stockholm verslagen

Vorige keer deelde Utrecht samen met Londen de tweede plek. De regio Stockholm stond toen op nummer 1. Londen is wegens de brexit uit de competitie genomen en Stockholm is iets gezakt. Alle regio’s in Nederland scoren relatief goed. De bijbehorende kaart toont een duidelijk competitieve kern in het noordwesten, waarbij regio’s steeds minder hoog scoren naarmate ze verder naar het zuiden en oosten liggen.

De EU-regio's gerangschikt naar competitiviteit. Hoe groener, hoe aantrekkelijker. Beeld European Commission, DG Regional and Urban policy
De EU-regio's gerangschikt naar competitiviteit. Hoe groener, hoe aantrekkelijker.Beeld European Commission, DG Regional and Urban policy

“Als provincie Utrecht zijn we hier natuurlijk enorm trots op”, aldus commissaris van de Koning Hans Oosters vanuit Brussel, waar hij gisteren de prijs in ontvangst nam. “De regio Utrecht is een heel aantrekkelijk gebied; studenten blijven hier niet voor niets graag wonen en werken.”

Minister-president Mark Rutte prijst de regio: “Een sterke economie, een goede samenwerking tussen overheden en bedrijfsleven en een aantrekkelijk klimaat voor innovatieve ondernemers: het is allemaal belangrijk voor de toekomst van Nederland én voor die van Europa. De regio Utrecht heeft laten zien hoe succesvol hun aanpak is. Een prachtig resultaat.”

Lees ook:

De internationale concurrentiepositie van Nederland lijdt onder de wiskunderesultaten

De wiskundekennis van vwo’ers neemt af, blijkt uit onderzoek. Daardoor worden ze vaak afgetroefd door buitenlandse studenten, vrezen Nederlandse universiteiten, en komt de positie van Nederland als kennisland onder druk te staan.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden