Seksueel overschrijdend gedrag

Uslu praat woensdag met John De Mol over misstanden The Voice

null Beeld ANP
Beeld ANP

Staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) praat aanstaande woensdag met Talpabaas John de Mol over de gemelde misstanden bij het programma The Voice of Holland, bevestigt haar woordvoerder.

Redactie Trouw

Waar het gesprek plaatsvindt, is nog niet bekend. De Mol zei afgelopen vrijdag al in te gaan op de uitnodiging van Uslu om te praten over de kwestie.

Het online programma BOOS kwam donderdag met een aflevering over mogelijk seksueel grensoverschrijdend gedrag bij The Voice of Holland. Bandleider Jeroen Rietbergen stapte op nadat hij had erkend relaties van ‘seksuele aard’ met vrouwen te hebben gehad die betrokken waren bij het programma.

De Mol zei over de onthullingen dat hij hoopt dat de ze ‘een voorbeeld zijn’ en dat als slachtoffers ‘het ooit nog eens overkomt’ ze geleerd hebben ‘onmiddellijk aan de bel te trekken en dit onmiddellijk te melden’. Vrijdag zei Uslu ‘misselijk’ te zijn geworden van de berichten over het seksueel overschrijdend gedrag bij het programma en een gesprek erover te willen met ‘de omroepen en John de Mol’.

De Mol was tot en met 2019 eindverantwoordelijk voor het programma dat hij ooit zelf bedacht. Op zijn opmerkingen kreeg hij veel kritiek, onder meer via een advertentie van Talpa-vrouwen in het AD. In de paginagrote advertentie staat de tekst ‘Beste John, het ligt niet aan de vrouwen’.

De mediamagnaat reageerde daarop dat hij het zichzelf aanrekent dat de cultuur binnen zijn bedrijf niet als veilig wordt ervaren en dat hij zich er ‘voor de volle 100 procent’ voor gaat inzetten om dit te veranderen. “Ik sta open om hier meer over te leren met behulp van experts en de dialoog intern hierover aan te gaan. Ik hoop dat daarmee ook een bredere maatschappelijke discussie tot stand komt.”

Tegenover BOOS-maker Tim Hofman deden negentien vrouwen hun verhaal over bandleider Jeroen Rietbergen, vijftien over een regisseur en er liggen twee aangiften tegen coach Ali B, waarvan een naar verluidt door een oud-kandidaat van het RTL-programma. Een van die aangiften is wegens verkrachting, zo vertelde de aanklaagster in de aflevering.

De aflevering van BOOS over The Voice of Holland:

Lees ook:

Hoe praat je met je kinderen over het seksueel wangedrag van hun idolen?

Nooit eerder werden de risico’s op grensoverschrijdend gedrag voor kinderen en jongeren zo zichtbaar als tijdens de uitzending van Boos over The Voice of Holland. Hoe praat je daar als ouder met je kind over?

Tientallen jonge vrouwen waren vogelvrij bij The Voice

Ali B. waande zich onaantastbaar en John de Mol wist van bijna niks. De aflevering van Boos die gisteren online kwam, schetst een zwart beeld van The Voice of Holland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden