Integriteitsonderzoek

Urker wethouder stapt op na de vondst van ruim 400 kilo cocaïne in de vrachtwagen van zijn zoon

Geert Post heeft besloten op te stappen als wethouder van Urk.Beeld ANP

Geert Post is vertrokken als wethouder van Urk. Zonder deel te nemen aan de speciaal voor hem belegde raadsvergadering, stapte hij dinsdagavond op. Uit het integriteitsonderzoek dat de gemeente naar de SGP’er heeft ingesteld, blijkt dat hij zich niet aan de wet heeft gehouden.

Vragen beantwoorden wilde hij niet. Snel verdween Geert Post dinsdagavond in een zilvergrijze Audi, nadat hij de gemeenteraad van Urk had laten weten per direct op te stappen als wethouder. Zelf vond hij eigenlijk dat hij kon aanblijven. “Maar vinden anderen dat ook?”, vroeg de SGP’er zich hardop af in zijn verklaring. “Zal ik niet iedere keer geconfronteerd worden met wat in 2020 is gebeurd? Dat wil ik mijzelf, de SGP en onze prachtige gemeente Urk niet aandoen.”

De harde conclusies van het integriteitsonderzoek dat naar hem was ingesteld, wachtte Post niet af. Na zijn vertrek uit de raadszaal bleek onder meer dat de 55-jarige politicus in strijd met de wet heeft gehandeld. Hij had de gemeenteraad moeten informeren over zijn positie bij het vervoersbedrijf van zijn zoon, zoals de ­regels voor wethouders verplichten.

Begin augustus werd de zoon van Post aangehouden in de haven van het Franse Calais. De Britse politie vond daar ruim 400 kilo cocaïne en speed in de vrachtwagen van de 32-jarige Urker, verstopt in dubbele ­bodems van containers met rozen en zonnebloemen. Sindsdien wacht de man, die zegt onschuldig te zijn, in een ­Engelse gevangenis op zijn strafzaak.

Vlak na zijn zoons arrestatie bleek uit speurwerk van De Stentor dat Post verschillende posities bekleedde bij het vervoersbedrijf van zijn zoon, ­nevenfuncties die hij had verzwegen tegenover de Urker gemeenteraad. Waarnemend burgemeester Ineke Bakker en haar collega’s stonden perplex toen bleek dat de wethouder mogelijk betrokken is bij drugssmokkel. Met zijn heimelijke nevenfuncties heeft Post het aanzien van de gemeente geschaad, zo concluderen de onderzoekers.

In strijd met de Urker integriteitscode

Aanvankelijk verdedigde de SGP’er zich door te stellen dat zijn positie binnen het bedrijf niet zo veel voorstelde; vervoersmanager was hij enkel formeel. Uit het onafhankelijke integriteitsrapport blijkt echter dat Post veel meer voor zijn zoon werkte dan hij deed voorkomen. Zo regelde hij zelfstandig ladingen voor het vervoersbedrijf. Sterker nog: de wethouder regelde het bloementransport waarbij zijn zoon is aangehouden. ­

Extra kwalijk is volgens de onderzoekers dat Post onder meer wethouder was van Economische Zaken. Dat wekt niet alleen de schijn van belangenverstrengeling, maar heeft daar ook daadwerkelijk toe geleid. De ­politicus zette zijn zoons bedrijf lager op een wachtlijst voor de aankoop van grond. Daarmee wilde hij voorkomen dat er een verkeerd beeld van zijn dubbelrol zou ontstaan. Het geschuif is in strijd met de Urker integriteitscode, zo staat in het rapport.

Post was sinds 2010 wethouder in Urk en was daarmee een van twee langstzittende bestuurders van de gemeente. De raad heeft aangegeven zijn zelfgekozen vertrek te betreuren, maar te respecteren.

Lees ook:

Op Urk geen toerisme, maar wel paling, schol en zalm

Vis, vis, vis. Dat is waar het in Urk na al die jaren nog altijd om draait. Dat is bijzonder, want de meeste dorpen verloren na de afsluiting van de Zuiderzee hun focus op de visserij.

Ontredderd Urk voelt zich miskend

Na een totaal uit de hand gelopen ruzie waren alle ogen vorige week op Urk gericht. Het ontredderde dorp voelt zich miskend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden