InterviewStudentenhuisvesting

Universiteiten willen studentenquotum om woningnood te lenigen

Een groep studenten bezette vorige week het Academiegebouw in Groningen vanwege de woningcrisis onder met name internationale studenten. Beeld ANP
Een groep studenten bezette vorige week het Academiegebouw in Groningen vanwege de woningcrisis onder met name internationale studenten.Beeld ANP

Maandag protesteerden studenten in Tilburg tegen de nijpende kamernood. Internationale studenten nemen universiteiten kwalijk dat ze hun niet juist informeren.

Marije van Beek

Op een matras in een opberghok, bij vrienden op de bank of op een slaapzaal in een hostel: daar vinden internationale studenten hun toevlucht die in Nederland geen kamer kunnen vinden. Voor Nederlandse studenten is de kamernood al groot, maar wie uit het buitenland komt is nog meer in het nadeel. Studentenhuizen geven vaak de voorkeur aan huisgenoten die de taal spreken, en naar een kamer struinen is lastig vanuit het buitenland.

Heel wat internationale studenten komen door hun penibele woonsituatie amper aan hun studie toe. Zonder verblijfadres kunnen ze geen bankrekening openen, en soms riskeren ze zelfs dat hun visum wordt ingetrokken. Maandag protesteerden studenten in Tilburg, en vorige week vonden in Groningen al demonstraties plaats. Volgens studenten doen universiteiten en gemeenten te weinig om hen te helpen. Maar Pieter Duisenberg, de voorzitter van de vereniging van universiteiten, de VSNU, schetst een ander beeld.

Er zijn jonge vrouwen die in een opberghok zitten. Moeten universiteiten niet snel een eind maken aan deze onveilige situatie?

“Dat zijn verschrikkelijk nare verhalen. Ik zou ook niet willen dat mijn dochter dat overkwam. Maar de universiteiten doen wel degelijk hun stinkende best om naar oplossingen te zoeken voor individuele gevallen. Van één instelling weet ik dat ze met een klooster in gesprek zijn voor noodopvang. Het is alleen onderdeel van een veel groter probleem, de woningnood, waardoor de kamerprijzen de afgelopen jaren door het dak zijn gegaan. Studenten worden als melkkoetjes gebruikt. Daar moet een structurele oplossing voor komen.”

Containerwoningen voor studenten op studentencomplex Uithof van de Universiteit Utrecht.  Beeld Hollandse Hoogte / Erik van 't Woud
Containerwoningen voor studenten op studentencomplex Uithof van de Universiteit Utrecht.Beeld Hollandse Hoogte / Erik van 't Woud

Van wie moet die oplossing dan komen?

“Er moeten vooral meer studentenwoningen bij komen. Wij moedigen lokale bestuurders van steden met mbo’s, hbo’s en universiteiten aan om doelstellingen hierover op te nemen in hun collegeakkoorden. Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen heeft twee derde dat al gedaan. En volgend jaar bij de verkiezingen zouden alle gemeenten met een onderwijsinstelling dat moeten doen, zodat er qua studentenwoningen meer spreiding kan komen.

“In Nederland is het nu nog zo dat we alle studenten moeten toelaten die zich aanmelden. Dat moet anders: opleidingen moeten een bovengrens kunnen stellen aan die aantallen, zodat ze dit kunnen afstemmen op de onderwijscapaciteit en de beschikbaarheid van kamers. In ons omliggende landen, waar ze met dezelfde problemen kampen, hebben ze dit ook zo opgelost.

“Maar om dat hier ook te kunnen doen, moet daar eerst wettelijk iets voor geregeld worden. Universiteiten vragen daar al drie jaar om. Na heel veel duw-en-trekwerk is er in een wetje iets geregeld, maar dat is helaas op de plank gelegd toen het kabinet viel. Dus mijn vraag is: trek dat zo snel mogelijk van de plank, en haal dit naar voren, voor de kabinetsformatie uit. Dan wordt het hopelijk aanstaand collegejaar al beter. Dit is echt aan de politiek.”

U klinkt niet blij.

“Ik ben hier wel gefrustreerd over, ja. Er is hier te weinig aan gedaan.”

Trekken universiteiten graag internationale studenten aan omdat ze daar rijker van worden?

“Je hoort wel eens dat universiteiten veel verdienen aan internationale studenten, maar dat klopt niet. Hun collegegeld is alleen hoger omdat aan dat van Nederlandse en Europese studenten door belastingbetalers wordt meebetaald. Internationalisering van het onderwijs is een wereldwijde trend. Als we de aantallen internationale studenten beter kunnen sturen, kan dat positief uitwerken. Zo kunnen we bijvoorbeeld tekorten op de arbeidsmarkt tegengaan.”

Lees ook:

‘Zoek een studie elders’: kamernood voor studenten zal de komende jaren verdubbelen

Het tekort aan studentenhuizen zal de komende jaren verdubbelen. Sommige universiteiten waarschuwen eerstejaars uit het buitenland nu al: zoek een studie elders.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden