Sudieadvies

Universiteiten versoepelen toch bindend studieadvies om corona

null Beeld
Redactie Trouw

De universiteiten in Nederland hebben er voor gekozen om vanwege de coronacrisis het bindend studieadvies (BSA) te versoepelen. Eerder pleitten de Tweede Kamer en studentenbonden hier al voor. De veertien universiteiten maken binnenkort zelf hun eigen uitwerking van dit besluit bekend, meldt de Vereniging van Universiteiten VSNU.

De universiteiten verlagen het BSA met ‘een bandbreedte van 10 tot 15 procent'. Dat houdt in dat eerstejaarsstudenten minder studiepunten hoeven te behalen om door te kunnen stromen naar het tweede jaar.

Eerder was al afgesproken dat het BSA dit jaar niet geldt op het hbo, omdat stages en praktijkonderdelen door corona vaak niet kunnen doorgaan. Studenten die punten missen, kunnen die volgend studiejaar inhalen. Op universiteiten zou het opschorten niet nodig zijn omdat men daar minder stages of praktijkonderwijs heeft, was toen het argument.

Universiteiten besloten in november nog het BSA in dit collegejaar dan ook niet te schrappen. Nog steeds vinden de universiteiten het belangrijk om vast te houden aan het BSA. Uit eigen onderzoek is gebleken dat de studievoortgang ‘op peil is'.

“Wel is daarnaast gebleken dat het welzijn van de studenten stevig onder druk staat, en dat wordt versterkt door de deze week aangekondigde verlenging van de lockdown”, zegt de VSNU. Daarom hebben de universiteiten toch besloten het BSA te verlagen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden