Grensoverschrijdend gedrag

Universiteit van Amsterdam zet docent op non-actief

null Beeld ANP
Beeld ANP

De Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft een docent van de opleiding Franse taal en cultuur op non-actief gezet na signalen van grensoverschrijdend gedrag.

Redactie Trouw

“Het klopt dat deze docent op dit moment geen onderwijs meer geeft”, zegt een woordvoerster naar aanleiding van berichtgeving van NRC.

De UvA gaf Adviesbureau Berenschot begin deze maand opdracht om onderzoek te doen naar de docent. In een mail naar alle studenten Frans schrijft de universiteit dat er “op basis van enkele recente vertrouwelijke signalen” is besloten een extern onderzoek naar de docent uit te laten voeren.

“Voorop staat dat we studenten en medewerkers een veilige omgeving willen bieden voor hun studie en werk. Signalen over grensoverschrijdend gedrag nemen wij daarom zeer serieus”, aldus de UvA.

Om welke docent het gaat wil de universiteit niet kwijt. “We vinden het belangrijk hiermee zorgvuldig om te gaan en met het oog op de privacy van betrokkenen en het goede verloop van het onderzoek vertrouwelijkheid te betrachten”.

Volgens onderzoek van NRC leidde een klacht van een student over de docent in 2017 tot een officiële klachtenprocedure. De klachtencommissie van de UvA oordeelde begin 2018 na hoorzittingen dat sprake was van grensoverschrijdend gedrag. Decaan Fred Weerman van de faculteit Geesteswetenschappen werd opgedragen de docent op zijn gedrag aan te spreken. Omdat er meer studenten waren met klachten over de docent, moest Weerman ook nagaan of nader onderzoek naar hem mogelijk was.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden