Schoolsluiting

Unicef en 59 andere organisaties: open de scholen en sluit ze niet meer

Scholieren met mondkapjes, eerder dit jaar. Beeld Arie Kievit
Scholieren met mondkapjes, eerder dit jaar.Beeld Arie Kievit

Unicef en 59 andere organisaties roepen het kabinet op de scholen na de kerstvakantie weer open te gooien en daarna niet meer te sluiten bij een toename van het aantal coronabesmettingen.

Robin Goudsmit

Volgens de organisaties moeten alternatieve oplossingen worden gezocht om de kwetsbaren in de samenleving te beschermen tegen corona. Na de kerstvakantie moeten de scholen de deuren weer kunnen openen. Ook moeten er in de toekomst geen gedwongen sluitingen meer komen om de verspreiding van corona tegen te gaan.

Dat stellen 60 organisaties waaronder Unicef Nederland, de Nederlandse ggz, Defence for Children, het Emma Kinderziekenhuis in Amsterdam, de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en Save the Children.

Ook Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer komt donderdag onafhankelijk van de organisaties met een oproep aan het kabinet om de scholen en het mbo op 10 januari te openen. “Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat de schade aan de ontwikkeling van kinderen door eerdere schoolsluitingen vanwege corona groot is”, schijft zij aan de demissionaire ministers Slob en Van Engelshoven (onderwijs) en demissionair premier Mark Rutte.

De organisaties doen de oproep vlak voordat het kabinet knopen doorhakt over de schoolsluiting. Maandag 3 januari zal het kabinet besluiten of de scholen na een verlengde kerstvakantie weer open kunnen vanaf 10 januari. Het kabinet houdt vanwege de opkomende omikronvariant nog een slag om de arm.

‘Het onderwijs is geen aan- en uitknop’

Om corona te bestrijden moet de overheid op zoek naar andere oplossingen, stellen de organisaties. ‘Onderwijs is geen aan- en uitknop, geen knipperlicht. Het is een essentieel onderdeel van opgroeien’, staat in een gezamenlijke verklaring. ‘Nu worden minderjarigen verantwoordelijk gemaakt voor de gezondheid van volwassenen, maar worden de belangen van kinderen zelf vergeten.’

“De toon van deze oproep is scherp, ook voor Unicef", zegt Esther Polhuijs, kinderrechtenexpert bij die organisatie. “Maar we voelen ons daar nu toch toe genoodzaakt.”

Ze wijst erop dat het kabinet eerst voornemens was de scholen open te houden, maar daar toch van terugkwam. “Het kabinet leek de belangen van kinderen en jongeren te erkennen, maar sloot de scholen toch toen het te heet onder de voeten werd. Het is nu onduidelijk hoe de risico's van de schoolsluiting voor kinderen en jongeren zijn afgewogen tegen de risico's van het virus.”

Twijfels bij virologen

Deskundigen verklaren tegenover het ANP dat het moeilijk gaat worden om een keuze te maken over de scholen. Viroloog Frits Rosendaal uit Leiden noemt de afweging een “duivels dilemma”. Hij benadrukt dat het effect van de nieuwe omikronvariant op het aantal ziekenhuisopnames nog onduidelijk is. “Omikron heeft nu de overhand in Nederland. Komende weken gaan we de effecten daarvan op de ziekenhuiscijfers zien.”

“Ik kan me voorstellen dat het kabinet het risico wil nemen”, analyseert hij, “vanwege de negatieve effecten van een scholensluiting op kinderen. Maar ik kan me ook indenken dat het nog een weekje wacht.”

Ook viroloog Bert Niesters van het UMCG is skeptisch. “Ik denk dat we voor half januari niet veel moeten doen. Niemand zal bestrijden dat het beter is voor de kinderen. Maar de besmettingen nemen fors toe en voor je het weet worden er weer klassen naar huis gestuurd.”

Beleid ‘vanuit een crisisstand’

Polhuijs zegt dat ze soms de indruk krijgt dat het kabinet de gevolgen van de schoolsluiting "bagatelliseert". Kinderen weten ook niet meer waar ze aan toe zijn, stelt ze. “Er wordt nog steeds beleid gemaakt vanuit een soort crisisstand: eerst zouden de scholen openblijven en toen gingen ze dicht. Dat soort besluitvorming het getuigt van een gebrek aan inzicht in de leefwereld op kinderen en jongeren.”

Ze stelt dat in de overwegingen om de omikronvariant in te dammen alleen is gekeken naar de afremming van het virus en te weinig naar de gevolgen van de schoolsluiting. “Het kabinet had ook kunnen besluiten te adviseren kerst niet met opa en oma te vieren en wél de scholen open te houden. Dat was ook ingrijpend geweest, maar dan had de verantwoordelijkheid bij grootouders en ouders gelegen, in plaats van bij het kind.”

Polhuijs wijst ook op het kinderrechtenverdrag dat Nederland heeft getekend. “Daarin hebben we vastgelegd wat de rechten van kinderen zijn, ook in crisistijd. Nu zou je echt moeten teruggrijpen op die waarden en principes.”

Lees ook:

De scholen open likken? Elburg probeert nieuwe test

Is het een lolly? Is het antigeentest? Nee, het is een PCR-lolly In Elburg gaat een proef van start met een coronatest voor basisschoolkinderen.

Met de ‘late vroege schoolsluiting’ stelt het kabinet niemand tevreden

De scholen blijven open, hintte het kabinet lange tijd. Nu ze toch dicht moeten, is vrijwel niemand tevreden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden