Coronamedicijn

UMC Utrecht test nieuw medicijn tegen corona dat ziekenhuisopnames moet voorkomen

De verpleging op de cohortafdeling van het Elisabeth TweeSteden Ziekenhuis (ETZ). Op deze afdeling worden uitsluitend patiënten behandeld die besmet zijn met het coronavirus.   Beeld ANP
De verpleging op de cohortafdeling van het Elisabeth TweeSteden Ziekenhuis (ETZ). Op deze afdeling worden uitsluitend patiënten behandeld die besmet zijn met het coronavirus.Beeld ANP

Onderzoekers hopen aan te tonen dat een eiwit kan voorkomen dat mensen na een coronabesmetting ernstig ziek worden.

Het Universitair Medisch Centrum in Utrecht (UMCU) gaat vanaf volgende week testen of een nieuw medicijn kan voorkomen dat mensen ernstig ziek worden door het coronavirus. Het nieuwe middel, Ensovibep geheten, is al getest op veiligheid door het toe te dienen aan gezonde mensen. Dit internationale vervolgonderzoek moet uitwijzen of het middel, zoals de wetenschappers denken, kan voorkomen dat het virus zich na infectie verder door het lichaam verspreidt.

Het middel Ensovibep is een eiwit dat maximaal zeven dagen na de besmetting met het coronavirus met een infuus moet worden toegediend. Als de theorie van de onderzoekers klopt, voorkomt het dat de corona-infectie overspringt van cel naar cel. Zoals hoogleraar microbiologie en OMT-lid Marc Bonten vrijdagochtend op Radio 1 uitlegde: “Het zijn heel kleine moleculen die als het ware de plek gaan bezetten op de cel waar normaal het virus binnenkomt”. Daardoor verspreidt het virus zich niet door het lichaam, en worden mensen minder ziek.

‘Elk voordeel heb z’n nadeel’

Om uit te vinden of Ensovibep ook in de praktijk werkt, zijn nu proefpersonen nodig die corona hebben. In Nederland zijn die, door de teruglopende besmettingen, steeds lastiger te vinden. “Elk voordeel heb z’n nadeel”, zei Bonten daarover op de radio. “Het is natuurlijk fantastisch dat er zoveel minder besmettingen zijn, maar om aan te tonen dat het geneesmiddel een plek verdient in de behandeling, heb je helaas wel mensen nodig die geïnfecteerd zijn.”

Het scheelt wellicht dat het een wereldwijde studie betreft. Hoewel er enkele duizenden mensen nodig zijn om de werkzaamheid van Ensovibep te onderzoeken, zoekt het UMCU in Nederland ‘slechts’ 170 proefpersonen met corona. Een aantal van die proefpersonen zal het middel toegediend krijgen, de anderen krijgen een placebo. Als Ensovibep werkt zoals de onderzoekers hopen, zullen de patiënten die dat middel kregen minder ernstig ziek worden en mogelijk sneller opknappen.

Het is niet voor het eerst dat een mogelijk medicijn tegen corona wordt getest. Gedurende de pandemie zijn wereldwijd al verschillende onderzoeken gedaam. Sommige daarvan liepen uit op een teleurstelling. Voor ernstig zieke coronapatiënten zijn inmiddels wel behandelingen gevonden die in sommige gevallen verlichting kunnen bieden. Een voorbeeld is de onstekingsremmer dexamethason. Uit onderzoek bleek dat de sterfte in de ziekenhuizen lager was, wanneer patiënten aan de beademing dat middel kregen toegediend. Ensovibep zou, als het werkt, het eerste medicijn zijn dat niet in het ziekenhuis, maar in de fase ervoor al kan worden toegediend.

Is het medicijn nog wel nodig?

Toch zal het, ook als de werking bewezen wordt, nog wel even duren voordat Ensovibep beschikbaar is als medicijn. Is het, tegen de tijd dat het gereed is, nog wel nodig? Bonten denkt van wel. “Het aantal besmettingen loopt gelukkig sterk terug. We hebben vaccins, maar die beschermen niet 100 procent. Wij verwachten dat er de komende jaren toch nog behoorlijk wat ziekte blijft. Als het middel inderdaad werkt, kunnen wij hiermee verergering van ziekte en ziekenhuisopnames voorkomen.”

Lees ook:

Nuttig vaccin trok pragmatische Nederlander toch over de streep: ‘Een extra uitweg uit de crisis’

De vaccinatiebereidheid was laag in Nederland, totdat de voordelen van de vaccins zichtbaar werden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden