StikstofGeen vergunning

Uitstoot grote bedrijven toegenomen, vergunningen niet op orde, blijkt uit onderzoek

Grondstoffenopslag bij Tata Steel Nederland.  Beeld ANP
Grondstoffenopslag bij Tata Steel Nederland.Beeld ANP

Bekende vervuilers hebben tussen 2018 en 2019 meer stikstofoxide uitgestoten, meldt onderzoeksprogramma Pointer. Soms zonder vergunning.

Joost van Velzen

Grote bedrijven als Tata Steel zijn de laatste jaren niet minder maar meer stikstofoxide uit gaan stoten. Bij de drie bedrijven die het snelst groeien in de stikstofuitstoot is bovendien de status van de vergunningen discutabel. Dat stelt Pointer, het platform voor onderzoeksjournalistiek van KRO-NCRV.

Het programma analyseerde aan de hand van de meest recente RIVM-cijfers wat bedrijven hebben uitgestoten en ontdekte dat bij enkele grote vervuilers sprake is van ‘een discutabele situatie’ rondom de vergunningen, zoals Pointer het noemt.

Zo zou Tata Steel IJmuiden BV met de huidige vergunning nog met een derde mogen groeien, als het om de uitstoot van stikstofoxide gaat. De nummer twee op de lijst van bedrijven die in de gemeten periode ( 2018-2019) het meeste stikstofoxide extra hebben uitgestoten, heeft nog twee miljoen kilo ‘uitstoot-speling’. Die komt volgens Pointer dan bovenop de zes miljoen kilo die het bedrijf in 2019 al uitstootte.

Rijnmond Energie in Rotterdam, de nummer één op de ‘extra uitstootlijst’, heeft volgens Pointer geen vergunning in het kader van de Wet Natuurbescherming, wat wel verplicht is. Dit betekent dat nooit in kaart is gebracht wat de impact is van de centrale op de natuur. De manager van de centrale erkent tegenover Pointer dat Rijnmond Energie een natuurvergunning zou moeten hebben, maar dat het bedrijf daarover niet is ingelicht door de overheid. De Natuur- en Milieufederatie Zuid-Holland stelt dat de energiecentrale zonder vergunning niet mag produceren.

Met de vergunningstatus van de Magnumcentrale in Groningen is volgens het onderzoeksprogramma ook iets geks aan de hand. De centrale staat in een zogeheten vergunningsvrije zone voor stikstof omdat er binnen een straal van 25 kilometer geen beschermd natuurgebied ligt. En dan zijn er geen limieten meer aan de uitstoot van stikstof, ondanks de geldende vergunning waarin staat dat de Magnumcentrale maximaal 804 ton stikstofoxiden mag uitstoten. Een woordvoerder van de provincie Groningen bevestigt de ongelimiteerde uitstoot-status van de centrale aan Pointer.

Lees ook:

D66 trekt streep in het zand: over stikstof valt niet opnieuw te onderhandelen

D66 waarschuwt dat het kabinet moet ‘doorpakken’ met de stikstofplannen uit het regeerakkoord.

Stootte Tata moedwillig te veel schadelijke stoffen uit?

Het Openbaar Ministerie gaat onderzoeken of Tata Steel bewust milieuvoorschriften heeft overtreden, met gezondheidsschade voor omwonenden als gevolg. Een bijzondere zaak.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden