Coronavaccin

Uitrol Janssen-vaccin in Europa uitgesteld vanwege mogelijke bijwerkingen

De uitrol van het Janssen vaccin is gepauzeerd uit voorzorg vanwege mogelijke bloedproppen die kunnen ontstaan bij mensen die het vaccin krijgen.  Beeld EPA
De uitrol van het Janssen vaccin is gepauzeerd uit voorzorg vanwege mogelijke bloedproppen die kunnen ontstaan bij mensen die het vaccin krijgen.Beeld EPA

Farmaceut Johnson & Johnson stelt de uitrol van het Janssen-coronavaccin in Europa uit voorzorg uit vanwege mogelijke bloedproppen die kunnen ontstaan bij mensen die het vaccin krijgen toegediend. Dat meldt de farmaceut, die tot het uitstel overgaat op advies van medische instanties CDC en FDA in de Verenigde Staten.

In de VS werd eerder vandaag besloten te stoppen met het gebruik van het vaccin. De VS was het enige land waar het vaccin tot nu toe werd toegediend, volgens de CDC en de FDA hebben meer dan 6,8 miljoen mensen in de Verenigde Staten het Janssen-vaccin gekregen. Zeker zes mensen hebben na vaccinatie last gekregen van een zeldzame en gevaarlijke combinatie van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie). Zij zijn allemaal 18 tot 48 jaar oud. Volgens The New York Times is één vrouw eraan overleden en bevindt een tweede vrouw zich in kritieke toestand. De tijdelijke stop op het gebruik van het vaccin heeft maar een beperkte impact op het vaccinatieprogramma in de Verenigde Staten, aldus Jeff Zients, de coördinator van het Amerikaanse coronabeleid.

Eerste levering in Nederland

In Nederland is maandag de eerste levering van ruim 79.000 Janssen vaccins binnengekomen, Nederland heeft 11,3 doses van het vaccin besteld. Later deze maand moet het voor het eerst in Nederland worden toegediend. De Europese toezichthouder voor vaccins, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), doet ook onderzoek naar de potentiële bijwerkingen. Volgens de toezichthouder gaat het tot nu toe om weinig gevallen.

Het grote voordeel van het Janssen-vaccin is dat er maar één prik nodig is. De Gezondheidsraad adviseert om het vaccin eerst aan 60-plussers en aan medische risicogroepen te geven. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen met het syndroom van Down, met morbide obesitas of met neurologische aandoeningen die tot ademhalingsproblemen kunnen leiden. Als die groepen zijn gevaccineerd, kan het vaccin ook aan andere groepen worden gegeven. Het vaccin biedt 66 procent bescherming tegen het coronavirus.

Acute zorgsector wil vaccinatie personeel met vaccin Janssen doorzetten

Ziekenhuizen willen de vaccinatie van hun personeelsleden met de reeds geleverde coronavaccins van Janssen het liefst doorzetten. Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) laat dat weten aan het ANP. “Voor de ziekenhuizen is het ontzettend duidelijk: gewoon gebruiken”, zegt hij.

Kuipers ziet onder personeelsleden een grote wens om snel te worden gevaccineerd. “Kom maar door”, vat de voorzitter van de acute zorgsector het sentiment samen.

Toezichthouder: te vroeg voor conclusies over vaccin Janssen

Toezichthouder CBG noemt het “te vroeg om conclusies te trekken” over het mogelijke risico op zeldzame bijwerkingen van het coronavaccin van het Nederlandse bedrijf Janssen. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) herhaalt het eerdere oordeel dat de voordelen van het vaccin opwegen tegen de mogelijke risico’s. “Het EMA en het CBG monitoren de situatie heel goed.” Ze kijken daarbij ook naar de meldingen die in Amerika zijn gedaan. “Mocht er aanleiding zijn om tot actie over te gaan, zoals het aanpassen van de productinformatie en bijsluiter, dan zullen wij de betrokken instanties, consumenten en zorgverleners informeren.” Het specifieke ziektebeeld waar in de VS onderzoek naar wordt gedaan, geldt als een zeer zeldzame bijwerking van het coronavaccin van AstraZeneca.

AstraZeneca niet meer naar zestigminners

Eerder werd al vastgesteld dat na toediening van het AstraZeneca-vaccin enkele tientallen mensen last kregen van deze zeldzame bijwerking, in Nederland zijn ook een aantal gevallen vastgesteld. Daarop besloot het kabinet, na een advies van de Gezondheidsraad, het vaccin voorlopig niet toe te dienen aan mensen onder de zestig.

Lees ook:

EMA: Voordelen AstraZeneca-vaccin wegen zwaarder dan zeer zeldzame bijwerkingen

Het vaccineren met het vaccin van farmaceut AstraZeneca kan wat betreft het Europees Medicijnagentschap gewoon doorgaan.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden