Aanmeldcentrum

Uitgedeelde tenten dinsdagavond weggehaald bij Ter Apel

Asielzoekers bij hun provisorische onderkomen buiten de poort van het Coa in Ter Apel. Beeld ANP
Asielzoekers bij hun provisorische onderkomen buiten de poort van het Coa in Ter Apel.Beeld ANP

De tweehonderd tentjes die een groep ondernemers maandagavond heeft uitgedeeld aan vluchtelingen in Ter Apel, moeten daar dinsdagavond weer weg.

ANP

De politie is samen met handhaving en de gemeente Westerwolde aanwezig “om de tentjes te verwijderen van het terrein, omdat we de veiligheid voor iedereen zo niet kunnen garanderen”, aldus een gemeentewoordvoerster.

In overleg met de veiligheidsregio heeft de burgemeester van Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, hiertoe besloten. De woordvoerster zegt dat de tenten onder andere problemen veroorzaken voor de (brand)veiligheid en hygiëne. “We weten niet wat er zich in de tentjes afspeelt”, zegt zij. “We waarderen verschrikkelijk wat deze ondernemers hebben gedaan, maar het biedt niet de oplossing en maakt het werk hier niet makkelijker.”

Na een crowdfundingsactie hadden lokale ondernemers 12.500 euro ingezameld. Daarvan werden opgooitentjes gekocht die maandagavond werden uitgedeeld aan de asielzoekers voor wie in het centrum geen plek was. Initiatiefnemer Willem Straat legde uit daarmee een signaal te willen afgeven: “Mensen moeten niet buiten slapen. Wij bemoeien ons niet met de politiek, maar vinden dat je dit niet kan maken.”

‘Te veel mensen voor de poort’

Dinsdag was het een tijd onrustig bij het aanmeldcentrum, bevestigt de woordvoerster berichtgeving van RTV Noord en online videobeelden. “Dat is al lange tijd zo en komt omdat hier te veel mensen voor de poort zitten.” In de avond keerde de rust weer terug volgens haar, en wordt mensen gevraagd de tentjes in te leveren. Die gaan via de gemeente terug naar de Groningse ondernemers.

Een woordvoerster van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) liet eerder op de dinsdagavond weten dat er zo’n driehonderd mensen op het grasveld bij het centrum verblijven. De gemeentewoordvoerster laat weten dat voor zestig kwetsbare mensen nog een noodopvangplek binnen is gevonden waar zij kunnen overnachten. De rest zal de nacht in de buitenlucht moeten slapen.

In de voorgaande nachten sliepen ook telkens asielzoekers buiten. Het is al maanden te vol in het Groningse aanmeldcentrum, waardoor mensen soms buiten moeten overnachten. Dat is het gevolg van de gestokte doorstroom van asielzoekers. Asielzoekerscentra hebben geen plek meer en statushouders kunnen door onder meer de oververhitte huizenmarkt niet doorstromen naar een huis.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden