ReportageSinterklaas
Tweedehands speelgoed is goed genoeg voor eigen kind, het cadeau geven voelt toch anders
Gebruikt speelgoed een nieuw leven geven is populair, blijkt uit cijfers van Marktplaats. Rust er nog een taboe op het cadeau geven van zulk speelgoed?
Met een paar boeken en puzzels in zijn armen staat Axel Bogaerds in de kantine van de handbalvereniging HKC Aurora in Haarlem. Langs de muren staan tafels waarop een enorme hoeveelheid speelgoed is uitgestald. Een greep uit de selectie: boeken, puzzels en knuffels.
De cadeaus zijn voor Bogaerds’ zoon, op pakjesavond. Eerder vandaag heeft hij gebruikt speelgoed ingeleverd. In ruil hiervoor zoekt hij nu speelgoed uit dat door een andere ouder is afgegeven. De ruilbeurs is georganiseerd door Marsha Homburg. Zij organiseert ook een kledingruil in Haarlem voor gebruikte kleren. In 2018 bedacht ze, waarom zou dit niet ook met speelgoed kunnen?
Geen keuze maken voor een ander
Bogaerds geeft zijn tweejarige zoon graag gebruikte boeken of puzzels cadeau. Maar een neefje of nichtje op pakjesavond ook speelgoed met een eerdere eigenaar geven, voelt toch anders. “Voor mij is het een keuze om iets tweedehands te halen. Het voelt raar om die keuze voor een ander te maken”, zegt Bogaerds. Zijn partner Ingrid van der Mooren staat naast hem in de kantine. Zij vult aan: “Het voelt ongelijk als iemand voor ons kind dan wel iets nieuws koopt. Financieel gezien loopt het dan scheef.”
De veilingsite Marktplaats is 1 november een campagne gestart om dit ongemakkelijke gevoel tegen te gaan. Onderdeel hiervan is een reclamespotje. Hierin krijgen een aantal kinderen allerlei tweedehands speelgoed te zien. De vraag: zouden jullie dit als cadeau willen krijgen? Een volmondig ‘ja’ is het antwoord. De conclusie is duidelijk: kinderen vinden het prima om dit soort speelgoed cadeau te krijgen.
Ouders willen het beste voor hun kinderen
Rick Verkuyl is verantwoordelijk voor duurzaamheid bij Marktplaats. “Ouders willen het beste voor hun kinderen. Zij denken daarbij vaak dat ‘nieuw’ automatisch ‘beter’ is. Terwijl het tegenovergestelde waar is. Door tweedehands in plaats van nieuw speelgoed aan te schaffen, bespaar je emissies en grondstoffen. Hierdoor draag je juist bij aan een betere toekomst voor je kind.”
Bij de ruilbeurs loopt Jellie Sierksma langs de tafels vol speelgoed. Ook zij heeft een aantal boeken en knuffels uitgekozen voor haar twee kinderen. “Kinderen spelen soms maar kort met iets, hartstikke zonde om dat dan maar weg te gooien.” Ze gelooft niet dat het kinderen uitmaakt of het speelgoed nieuw of gebruikt is. “Kinderen spelen er toch wel mee.”
Een stijgende trend
Dat speelgoed een tweede kans geven populair is, ondersteunen cijfers van Marktplaats. De speelgoedcategorie is in de eerste twee weken van november 21,7 miljoen keer bekeken. In 2021 was dit voor dezelfde periode 18,5 miljoen keer. Een stijging van 17 procent.
Meer aandacht voor duurzaamheid is niet de enige verklaring voor deze stijging, denkt Verkuyl. Hij gelooft dat veel mensen het economisch zwaar hebben, waardoor er meer interesse is in betaalbare cadeaus.
Verder zoeken naar dat specifieke cadeau
Verkuyl herkent het ongemakkelijke gevoel dat mensen hebben bij het geven van tweedehands speelgoed. Volgens hem kan dit worden voorkomen als ouders van tevoren afspraken maken. “De verantwoordelijkheid ligt bij de ontvanger. Die kan zeggen: graag alleen gebruikt speelgoed.”
Bogaerds en Van der Mooren lopen met hun buit richting de uitgang. Van der Mooren hoopte toch ook om een specifiek cadeau te vinden. Terwijl ze een laatste keer om zich heen kijkt: “Ik ben nog op zoek naar een garage voor autootjes. Ik ga kijken of ik ergens anders een tweedehands exemplaar kan vinden.”
Lees ook:
Tips voor de Sint van de ‘enige onafhankelijke speelgoeddeskundige’ van Nederland
Met Sinterklaas en kerst voor de deur draaien de speelgoedwinkels overuren. De vraag blijft: waar hebben kinderen écht iets aan? Speelgoed moet de creativiteit stimuleren, maar ook cognitief, constructief, motorisch en sociaal uitdagend zijn, zegt adviseur Marianne de Valck. Ze licht haar ‘schijf van vijf’ voor haar pensioen nog één keer toe.