Ggz

Tweede Kamer wil geen databank met persoonsgegevens ggz-patiënten

null Beeld Fadi Nadrous
Beeld Fadi Nadrous

De De Nederlandse Zorgautoriteit mag van de Tweede Kamer geen persoonsgegevens verzamelen van ggz-patiënten. Dat is opnieuw een tegenslag voor een omstreden dataproject van de autoriteit.

Jeroen den Blijker

De NZa stelde eerder het project al uit tot 1 januari 2023, na protest van psychiaters en psychologen die privacygevoelige gegevens van 800.000 ggz-patiënten moeten aanleveren. Op initiatief van SP en GroenLinks heeft de voltallige Tweede Kamer zich via een motie uitgesproken tegen de opzet van het project waarmee de NZa onder andere zicht wil krijgen op de toekomstige zorgbehoefte.

De Kamer vreest een datalek of misbruik van alle gegevens en wijst dus de inzameling van persoonsgegevens (bijvoorbeeld naam, bsn-nummers maar ook type consult) af. SP-Kamerlid Maarten Hijink, mede-indiener van de motie, gaat ervan uit dat minister Helder de motie zal uitvoeren. “Zij heeft ons laten weten dat ze het oordeel aan de Kamer laat.”

Kritisch psychiater en juriste Cobie Groenendijk, die het verzet leidt tegen het NZa-project is blij dat de Kamer privacy zo belangrijk vindt. “Het is een stap in de goede richting maar het project is daarmee nog niet van de baan. We kijken met interesse naar wat de reactie van de NZa zal zijn.” De NZa kon gisteravond nog niet reageren

Lees ook:

Toezichthouder verzamelt ongevraagd info over 800.000 ggz-patiënten

Zonder dat ggz-patiënten het weten, is de NZa begonnen met het verzamelen van gegevens over de ernst van hun mentale klachten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden