Vuurwerk

Tweede Kamer: verbod zwaar vuurwerk moet worden uitgebreid

Kinderen kijken in 2018 naar een vuurwerkshow tijdens het Nationale Kindervuurwerk voor de Erasmusbrug in Rotterdam. Sommige politieke partijen willen dat consumentenvuurwerk plaatsmaakt voor georganiseerde shows. Beeld ANP
Kinderen kijken in 2018 naar een vuurwerkshow tijdens het Nationale Kindervuurwerk voor de Erasmusbrug in Rotterdam. Sommige politieke partijen willen dat consumentenvuurwerk plaatsmaakt voor georganiseerde shows.Beeld ANP

Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat een verbod op zwaar vuurwerk moet worden uitgebreid. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (milieu) gaat nu onderzoeken of dat kan.

Robin Goudsmit

“We weten niet meer hoe we een goed feestje moeten bouwen”, verzucht Kees van der Staaij (SGP) woensdagmorgen als de Kamer debatteert over de jaarwisseling. Van der Staaij mag misschien niet de eerste zijn van wie zo’n uitspraak wordt verwacht, veel bijval vangt hij wel. Er zijn te veel incidenten met Oud en Nieuw, vinden politieke partijen. Een Kamermeerderheid wil daarom het verbod op zwaar vuurwerk uitbreiden.

De gedachte dat vuurwerk ‘nou eenmaal bij Oud en Nieuw hoort’ sterft langzaam uit in Den Haag. In juli van dit jaar werd de zwaarste categorie vuurwerk, de zogenaamde F3-categorie, al verboden. Ook zijn de tijden waarop je tijdens de jaarwisseling vuurwerk mag afsteken ingeperkt.

De druk van buiten is dan ook hoog. Dinsdag nog schreef politiekorpschef Eric Akerboom een brief aan de Tweede Kamer waarin hij zware kritiek uitte op het beleid dat voor een veiliger Oud en Nieuw moet zorgen. Eerder bepleitte de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) al een strenger vuurwerkverbod.

Op dinsdag had het VVD-Kamerlid Dilan Yeşilgöz aangekondigd dat haar partij een verbod op zwaardere vuurpijlen en zogenaamde single shots, lichtbollen die eindigen in een knal, zou steunen. Binnen een paar uur moest Yeşilgöz haar verklaring echter alweer intrekken, teruggefloten door haar eigen partij. ‘Het standpunt wordt niet door een meerderheid van de fractie gedeeld’, schreef Yeşilgöz op Twitter. Een misstap dus voor het VVD-Kamerlid, dat pas sinds september woordvoerder justitie en veiligheid is.

Woensdag krijgt Yeşilgöz dan ook herhaaldelijk een sneer van haar collega’s. Het moet verzachtend werken dat ook Lilian Helder (PVV) toegeeft zelf vóór een totaal vuurwerkverbod te zijn, terwijl haar fractie tegen blijft. Helder gaat tijdens het debat op zoek naar argumenten om haar partij alsnog te overtuigen, zegt ze. De PVV hecht net als de VVD aan vuurwerk als traditie tijdens Oud en Nieuw. Maar volgens Helder kan die traditie het letsel en de schade die worden veroorzaakt door vuurwerk niet rechtvaardigen.

Uiteindelijk is de VVD woensdag niet meer nodig voor een strenger verbod op zwaar vuurwerk. Regeringspartij CDA heeft de draai al gemaakt en daarmee gezorgd voor een meerderheid in de Tweede Kamer. “Wij hebben ons huiswerk gedaan”, zegt CDA-Kamerlid Chris van Dam. Op zijn vroegst zal het verbod tijdens de jaarwisseling van 2020-2021 ingaan.

Lees ook:
Het vuurwerkbeleid is zo versnipperd, dat de politie niet meer weet hoe op te treden
. Gemeenten kiezen hun eigen vuurwerkregels. Die lopen zo uiteen dat de politie niet meer weet hoe op te treden, klaagt korpschef Akerboom.

Voorzichtig kantelt het vuurwerkdebat. Het kabinetsbesluit om alleen het gevaarlijkste vuurwerk te verbieden is overduidelijk een coalitiecompromis. Maar alle partijen weten dat de vuurwerkregels alleen maar strenger zullen worden, niet soepeler.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden