Stichting

‘Tweede Kamer sleept bestuur van omstreden alFitrah-moskee voor de rechter’

De islamitische stichting AlFitrah in Utrecht. Beeld anp
De islamitische stichting AlFitrah in Utrecht.Beeld anp

De Tweede Kamer sleept het bestuur van de stichting AlFitrah in Utrecht voor de rechter, meldt het AD. De stichting achter de AlFitrah-moskee zou weigeren informatie te geven over haar financiële handel en wandel.

Een speciale commissie van de Tweede Kamer onderzoekt de financiering van moskeeën in Nederland. Ze wil er achter komen of er geldstromen uit het buitenland vloeien die leiden tot "ongewenste beïnvloeding". De AlFitrah-moskee zou niet bereid zijn inzage te geven in de financiën, hoewel er de plicht is mee te werken. Een rechter in Den Haag zou zich volgens het AD donderdag al over de kwestie buigen.

De commissie kwam er na onthullingen achter dat tientallen islamitische organisaties miljoenen euro's uit de Golfstaten ontvangen. Er bestaat de vrees dat geld uit deze zogenoemde onvrije, fundamentalistische landen kan leiden tot radicalisering van moslims.

De commissie heeft het recht om getuigen en deskundigen onder ede te horen.

Lees ook:
Lessen bij Utrechtse moskee hebben sektarische trekken

Deelnemen aan leuke activiteiten op hun reguliere school, zoals schoolreisjes en sinterklaas, wordt in de lessen actief ontmoedigd. Dat stond vorig jaar in een rapport van het Verwey-Jonker Instituut.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden