ReportageDuurzaamheidscampagne

Twee tientjes goedkoper en duurzamer uit dankzij de coach

Jacqueline Bluekens krijgt uitleg hoe energie te besparen van energiecoach Djawid Tahery. Beeld Otto Snoek
Jacqueline Bluekens krijgt uitleg hoe energie te besparen van energiecoach Djawid Tahery.Beeld Otto Snoek

Rotterdammers met lage inkomens krijgen deze zomer bezoek aan huis van een coach die tips geeft over energiebesparing. ‘Geld besparen én duurzamer wonen: het mes snijdt aan twee kanten’, zegt de wethouder.

20 euro per maand. Zoveel bespaart Jacqueline Bluekens (45) sinds ze van haar energiecoach de tip kreeg om eens na te denken over een andere energieaanbieder. De tip loonde meteen: ze betaalt nu geen 300 euro per maand meer, maar 280. En twee tientjes minder betalen is mooi meegenomen als je op de kleintjes moet letten. Maar een energiebedrijf bellen? Zonder coach had ze die stap nooit genomen. Dat geeft ze onomwonden toe. “Energierekeningen? Daar schiet ik totaal van in de stress”, zegt Bluekens, die met haar man en kinderen in een krap huurhuis in de Rotterdamse wijk Hoogvliet woont.

Makkelijk heeft ze het er niet. Zelf heeft ze borderline, haar dochter van 12 heeft autisme. Een bewindvoerder regelt de financiën van het gezin. Duurzaam wonen en energie besparen staan hier niet boven aan het lijstje met aan te pakken zaken. “Je moet ook het geld hebben om dingen te doen, hè?” De coach bracht gelukkig niet alleen tips, maar ook zes gratis producten mee. “Folie voor achter de radiatoren en tochtstrips.”

Triomfantelijk houdt ze een plastic zakje in de lucht. “Kijk, deurveren. Die ga ik gebruiken.” Voor haar twee honden liet ze de de gangdeur altijd wagenwijd openstaan. Zo ontsnapte alle warmte in haar toch al niet goed geïsoleerde huis, zei de coach. “In de winter bleven we maar stoken. Ik wist natuurlijk ook wel dat dat niet goed was, maar ja.” Opeens is er een oplossing, zonder dat ze daar zelf veel voor hoefde te doen. “Fijn. Ik heb nu minder stress.”

‘Sommige mensen weten zelfs niet waar de meterkast zit’

Tweehonderd Rotterdamse huishoudens wil de gemeente de komende tijd thuis laten opzoeken, door honderd grotendeels nog te werven coaches. Deze coaches worden sinds maart opgeleid in cursussen die twee avonden duren. Het gaat om vrijwilligerswerk: de coaches wordt gevraagd om vijf huisbezoeken te doen, in een half jaar tijd.

Ze hoeven geen kandidaten te werven: de te bezoeken huishoudens met lage inkomens worden actief benaderd. “Bijvoorbeeld door schuldhulpverleners”, zegt wethouder Arno Bonte (duurzaamheid, GroenLinks). “Dit is geen doelgroep die je zomaar met een flyer overhaalt. Deze mensen hebben vaak al zorgen genoeg. Het is daarom fijn als er iemand langskomt met tips die je direct in praktijk kunt brengen.” Vaak ontbreekt het aan kennis, is het de gemeente opgevallen. “Sommige mensen weten zelfs niet waar de meterkast zit.”

De energiecoach is onderdeel van een omvangrijke Rotterdamse duurzaamheidscampagne. “Twee straten achter dit huis zie je de fabriekspijpen van Pernis staan”, vertelt Bonte. “Met de bedrijven in de haven voeren we op dit moment volop ingewikkelde gesprekken over energiebesparing, want de CO2-uitstoot moet fors omlaag. Duurzaamheid en energietransitie zijn speerpunten van het collegebeleid. Dat is armoedebestrijding ook. In het project met de energiecoaches komt dit allemaal mooi samen.”

En opeens staat daar de wethouder

Het is alleen wel een beetje ongemakkelijk, vindt Bluekens, zo’n coach in huis. Zeker als daar opeens een wethouder naast staat. “Ik word hier een beetje zenuwachtig van. Het is wel erg druk.” De leren schoenen van de wethouder krijgen al snel een stevige poetsbeurt van de twee hondjes.

Coach Djawid Tahery, een vlotte dertiger in keurige kleding die in de vastgoedsector werkt, trekt zich er niks van aan. De enorme bank in de kleine woonkamer staat pal tegen de verwarming aan, heeft hij al meteen gezien. Niet handig, zo verlies je warmte, zegt hij. “Ik doe dit vrijwilligerswerk omdat ik iets wil betekenen voor anderen”, vertelt Tahery. “Door corona ben ik nog niet veel bij mensen thuis geweest. Dat moet allemaal de komende tijd gaan gebeuren. Ik kijk ernaar uit.”

De meeste tips van haar coach had ze overigens zelf ook wel kunnen bedenken, zegt Bluekens. En dat niet alleen: sommige tips kosten haar geld. En waar haalt ze dat vandaan? “Een gordijn in de gang ophangen, dat moet ik wel ergens van betalen. Maar dat wil ik wel doen, hoor.” Ze zou nog veel meer geld kunnen besparen, vermoedt ze, als ook de huisbaas mee zou helpen. “Met een nieuwe cv-ketel zouden we heel erg geholpen zijn. Onze ketel is oud en al een paar keer opgelapt, maar de woningcorporatie vervangt ’m niet. Volgens mij is dat hier in huis nog de grootste boosdoener.”

Lees ook:

Ruiten beter isoleren, juist in oude huizen, betekent winst voor het klimaat én voor de bankrekening

Duurzamer wonen begint met goede isolatie. In het dak en de muren, maar ook raamisolatie scheelt een slok op een borrel. En dat kan op tal van manieren, ook in oude huizen met dunne kozijnen.

Gasketel wint het nog altijd van duurzaam alternatief

Ondanks het streven om alle gebouwen in 2050 van het aardgas te krijgen, is de hoogrendementsketel onverminderd populair. De verkoop van deze ketels steeg vorig jaar zelfs met vijf procent.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden