Dwangverpleging

Twaalf jaar cel en tbs voor turnleraar voor doden 14-jarige Esmee

null Beeld AH
Beeld AH

De 33-jarige Olivier van de G. is veroordeeld tot een celstraf van twaalf jaar en tbs met dwangverpleging voor het doden en misbruiken van de veertienjarige Esmee eind vorig jaar.

Marco Visser

Op donderdagavond 30 december 2021 wist de familie van de veertienjarige Esmee uit Hazerswoude-Rijndijk dat er iets helemaal mis was met hun dochter. Zij kregen geen contact meer met haar en sloegen alarm bij de politie.

Die avond was Esmee in Leiden bij de 33-jarige Olivier van de G., haar turnleraar met wie zij al een jaar een relatie had. Dat wilde Van de G. geheim houden. “Want u was zich er volkomen van bewust dat de relatie ongeoorloofd was”, zei de rechter maandag tijdens het uitspreken van het vonnis.

Stoornis

Als bekend zou worden dat Van de G. een relatie had met een veertienjarig meisje, verloor hij zijn baan en zijn vrienden, zo vreesde hij. Toch kon hij de verleiding niet weerstaan. Dat heeft te maken met een persoonlijkheidsstoornis en een seksuele voorkeur voor twaalf- tot en met zestienjarige meisjes, zei de rechter die hem daarom verminderd toerekeningsvatbaar acht.

Esmee en Van de G. kregen eind vorig jaar steeds vaker ruzie. Ook tijdens de laatste avond in het huis van de turnleraar ging het mis, de avond die eindigde met een dodelijke wurggreep.

Het Pieter Baan Centrum denkt dat opgebouwde woede en verlatingsangst reden kunnen zijn geweest voor de uitbarsting. Maar wat de Leidenaar echt heeft bezield, “die vraag blijft een prangende”, zei de rechter. Want een verklaring waarom hij Esmee doodde, had Van de G. niet.

Geen moord

Na de verwurging wilde Van de G. alle sporen van zijn relatie met Esmee uitwissen. Hij tilde haar op zijn schouders en liep naar buiten. Ver kwam Van de G. niet, Esmee was te zwaar. Hij legde haar neer, liep terug naar huis, pakte de fiets van Esmee en reed met haar achterop zo ver als hij kon. Een rit die eindigde in een parkje in de Melchiot Treublaan in Leiden. Daar legde hij Esmee tegen een boom en liep naar huis.

Daar trof hij rond 1.00 uur ’s nachts de politie. Of hij wist waar Esmee was. Nee, die had hij ’s middags voor het laatst gezien, zei hij. Toen de agenten verdwenen om verder te zoeken naar het meisje, pakte Van de G. zijn fiets en reed opnieuw naar het lichaam van het meisje in het park in Leiden. Hij pakte haar telefoon en gooide deze in het water. Een paar uur later vond een groepje sporters Esmee tegen de boom. Dezelfde dag nog pakte de politie Van de G. op.

Van de G. handelde paniekerig en ondoordacht nadat hij Esmee had gedood. Er was geen plan, en dus was er volgens de rechter geen sprake van voorbedachte rade, en dus moord. Wel acht de rechter doodslag bewezen. Dat geldt ook voor het wegvoeren van het lichaam, de ontucht die is gepleegd met het minderjarige meisje en de aanwezigheid van kinderporno op de telefoon en laptop van Van de G..

Grote kans op herhaling

Het Openbaar Ministerie eiste eerder veertien jaar cel en tbs met dwangverpleging. Daar gaat de rechter onder zitten omdat de Leidenaar verminderd toerekeningsvatbaar is. Hij heeft een stoornis en dat maakt de kans op herhaling groot, zo concludeert het Pieter Baan Centrum. Daarom veroordeelt de rechter Van de G. niet alleen tot twaalf jaar cel, maar ook tot tbs met dwangverpleging, conform de eis van het OM.

De behandeling gaat in na de celstraf, en kan langer dan vier jaar duren. De advocaten willen al tijdens de celstraf beginnen met behandeling, maar dat kan in de praktijk leiden tot een kortere straf. Dat wil de rechter niet. Want “een lange straf is belangrijk voor de vergelding en de normbevestiging”.

Lees ook:
OM verdenkt verdachte moord Esmee van eerdere ontucht met meisje

De verdachte uit Leiden en het slachtoffer kenden elkaar ongeveer een jaar. Het OM zegt uit te zoeken of er mogelijk sprake was van een relatie tussen de twee.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden