Onderzoek SZW

Turkse Nederlanders voelen wel degelijk een band met Nederland

Turkse Nederlanders vieren in het centrum van Rotterdam de uitslag van het Turkse referendum, over de macht van de Turkse president Tayyip Erdogan. Beeld ANP
Turkse Nederlanders vieren in het centrum van Rotterdam de uitslag van het Turkse referendum, over de macht van de Turkse president Tayyip Erdogan.Beeld ANP

Turkse Nederlanders voelen zich verbonden met Nederland. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Iffet Subaşı

De mislukte couppoging in Turkije in 2016 en het Turkse referendum in 2017 was aanleiding voor het onderzoek onder Turkse Nederlanders. Er ontstonden toen spanningen: de Turkse Nederlanders stemden tijdens de volksraadpleging van 2017 in meerderheid voor het voorstel van president Erdogan om de grondwet te wijzigen.

Toch voelen de Turkse Nederlanders zich thuis in Nederland. Ze voelen zich verbonden met de woonplaats, de buurt, en collega’s, zo blijkt uit het rapport. Ze waarderen Nederland als democratische rechtsstaat met goede voorzieningen. Ze wijzen op vrijheid, openheid, gelijkheid en directheid als waarden die ze belangrijk vinden.

Zeki Baran, voorzitter van het Inspraak Orgaan Turken is blij met de uitkomsten van het rapport: “We hebben ons best gedaan om dit soort onderwerpen bespreekbaar te maken binnen onze gemeenschap. Wij blijven zeggen tegen Turkse Nederlandse jongeren dat hun toekomst hier ligt. Daar zijn ze zich gelukkig bewust van.”

Overigens koesteren de ondervraagden ook hun Turkse identiteit. Ze hechten aan taal, cultuur en godsdienst. Voor de overgrote meerderheid is het vanzelfsprekend dat ze evenveel Nederlands als Turks zijn. “Ik voel me een Turkse Nederlander. Ik zal nooit zeggen ik voel me meer een Nederlander of ik voel me meer een Turk”, zegt één van de geïnterviewden.

Minister Koolmees schrijft in een brief aan de Kamer dat Turkse Nederlanders zich soms eenzijdig behandeld voelen. “Helaas is er in Nederland nog steeds sprake van discriminatie en van negatieve beeldvorming van groepen. Het bestrijden hiervan vergt een lange adem.”

Baran onderschrijft de uitspraken van Koolmees. Hij zegt dat er sprake is van een acceptatieprobleem. “Turkse Nederlanders worden gezien als Turk en meer niet. Ook dit taboe moet doorbroken worden, maar dat is niet aan ons”, aldus de voorzitter.

Lees ook:

Wat zegt de uitslag van het referendum over de integratie van Turkse Nederlanders?

Bijna de helft van de Turkse Nederlanders stemde tijdens het Turks referendum. Tweederde van hen koos ‘ja’. Wat zegt deze opkomst en de uitslag over Turken in Nederland?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden