ReportageGroningen

Turkse en Syrische leerlingen komen in actie voor Giro555: ‘Mijn familie slaapt op straat’

 Jomana Bayassah (20) (links) en Shahd Al Ali Al Mohammed (17) moedigen studenten in de sponsorloop aan. Beeld Kees van de Veen
Jomana Bayassah (20) (links) en Shahd Al Ali Al Mohammed (17) moedigen studenten in de sponsorloop aan.Beeld Kees van de Veen

Op het Alfa-college in Groningen zitten veel leerlingen met een Syrische of Turkse achtergrond. Woensdag kwamen ze in actie voor Giro555. ‘Ik kan niet hier zitten en niets doen.’

Robin Goudsmit

Tussen het aardbevingsgebied in Turkije en Syrië en een Gronings klaslokaal zitten duizenden kilometers. Maar zo voelde het de afgelopen dagen niet, want veel leerlingen van het Alfa-college in Groningen hebben een Syrische of Turkse achtergrond. Onder de slachtoffers van de aardbeving zijn hun ooms, tantes, oud-klasgenoten, vrienden en kennissen.

Zo’n tachtig paar sportschoenen denderen daarom woensdag over de stoep voor de school, klaar om te beginnen met een sponsorloop voor Giro555. Initiatiefnemers zijn de vriendinnen Jomana Bayassah (20) en Shahd Al Ali Al Mohammed (17). Het idee om een actie te organiseren ontstond krap een week geleden.

“Het ging heel snel”, vertelt Bayassah. “We zaten te praten over de aardbeving. Toen zijn we samen met een docent naar de directeur gegaan om te kijken of we iets konden doen.” Al Ali Al Mohammed: “Er is in Syrië geen elektriciteit, geen water. Ik heb familie daar. Ze hebben geen huis meer.”

Bayassah: “Wij zijn geboren in Syrië. We hebben de oorlog daar meegemaakt. We weten hoe je je in die situatie voelt. Je bent alleen. Je kunt doodgaan.”

 Jomana Bayassah (links) en Shahd Al Ali Al Mohammed organiseren de sponsorloop. Beeld Kees van de Veen
Jomana Bayassah (links) en Shahd Al Ali Al Mohammed organiseren de sponsorloop.Beeld Kees van de Veen

‘Een oud-klasgenoot zit nog steeds vast onder het puin’

In het Stadspark, dat vlak bij het Alfa-college ligt, rennen de leerlingen samen met docenten en medewerkers van de school 5,55 kilometer. Ook de Turkse Aziz Ellek (26) doet mee. “Ik kan niet hier zitten en niets doen”, zegt hij. Een oud-klasgenoot van hem in Turkije zit nog steeds vast onder het puin. “Twee dagen geleden maakte ze nog geluid, dus ze is nog in leven. Maar het is winter, en ze heeft niets te drinken of te eten. En reddingsteams kunnen niet overal komen.”

Het Alfa-college biedt naast een scala aan opleidingen ook onderwijs speciaal voor jongeren met een migratie- of vluchtelingenachtergrond. Leerlingen die uit Syrië en Turkije komen zijn met hun hoofd nu even vooral dáár, zeggen medewerkers van de onderwijsinstelling. Studenten hebben moeite om zich te concentreren in de les. Ze vinden het soms lastig om te praten over hoe ze zich voelen. De sponsorloop lijkt iets te helpen bij het verwerken de emoties. Gezichten die deze week vooral huilden, lachen vandaag weer, concludeert een docent.

Sheyar Bakko (midden) vluchtte drie jaar geleden uit Syrië. Beeld Kees van de Veen
Sheyar Bakko (midden) vluchtte drie jaar geleden uit Syrië.Beeld Kees van de Veen

Briefje van vijftig euro

De solidariteit onder de leerlingen is groot, ze vormen een hechte groep. Ook vrienden en vriendinnen van andere scholen lopen vandaag mee. Een groepje Eritrese studenten heeft contant geld ingezameld. Sheyar Bakko (24), die elektrotechniek studeert en drie jaar geleden uit Syrië vluchtte, is blij met de hulp van zijn klasgenoten, die hij liefdevol aanduidt als zijn ‘collega’s’. “Ik vind het heel fijn dat er vandaag verschillende mensen samenkomen.” Een kennis in Syrië is maar liefst negentien familieleden verloren bij de aardbeving. Zijn klasgenoot Harith (16) heeft ook familie in het aardbevingsgebied. “Ze slapen op straat. En het is moeilijk om het gebied te bereiken.”

Met de sponsorloop is woensdagochtend 1555 euro opgehaald; een voorbijganger stopt een docent ook nog een briefje van vijftig euro toe. Juichend komen de vriendinnen Bayassah en Al Ali Al Mohammed over de finish. Bayassah moet nog naar scheikundeles. Zaterdag doet ze een test voor de studie geneeskunde. “Toen ik een kind was in Syrië zag ik een keer dat het op tv over mijn stad ging. Ik was zo blij dat er aandacht was voor onze situatie. Ik kreeg daardoor hoop. Er waren ergens anders op de wereld mensen die aan ons dachten. Vandaag wil ik dat ook doen en tegen de mensen daar zeggen: jullie zijn niet alleen.”

Lees ook:

Na de reddingsacties: waar moeten alle slachtoffers nu wonen

Een week na de aardbeving in Turkije en Syrië trekken reddingsteams zich terug. De hulp is in een nieuwe fase beland, ziet hoogleraar Thea Hilhorst van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. ‘Nu gaat de aandacht vooral uit naar het vinden van huisvesting.’

De kleine Sebahat begraaft haar moeder, vader en broertje in Antakya

Op de begraafplaats in het Turkse Antakya is het een komen en gaan van rouwende families. Er is niet genoeg ruimte om alle doden te bergen. Daarom is er naast de snelweg provisorisch een nieuwe begraafplaats aangelegd.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden