Trouw-tekenaar Tom Janssen wint internationale prijs met cartoon over Black Lives Matter

De winnende cartoon van Tom Janssen. Beeld Tom Janssen
De winnende cartoon van Tom Janssen.Beeld Tom Janssen

Trouw-tekenaar Tom Janssen heeft een internationale prijs gewonnen op het Europese Culturele Festival Lector in Fabula, in Italië. Hij kreeg de Libex Award voor een cartoon over Black Lives Matter, die op 13 juni 2020 in Trouw is verschenen, op de opiniepagina.

Monic Slingerland

Voor deze prijs waren 160 cartoonisten uit 55 landen uitgenodigd om deel te nemen met spotprenten over het thema ‘Cancelcultuur en politieke correctheid’. De tien genomineerden finalisten komen uit Colombia, Italië, Servië, Polen, Cuba, Denemarken en Nederland.

Tom Janssen (70) tekent sinds 1975 voor Trouw en sinds 1983 ook voor regionale kranten. Kenmerkend voor zijn stijl is de milde spot waarmee hij situaties becommentarieert.

Humor is eerder zijn wapen dan venijnigheid en dat spreekt ook uit de bekroonde cartoon. In een interview met Trouw zei hij vorig jaar: “Ik heb geen behoefte om het vingertje te heffen. Dat gebeurt in de krant al genoeg, bijvoorbeeld in de brieven waarin lezers willen laten merken dat ze van een hoog moreel gehalte zijn. Dan denk ik: oké, maar hoe moet het dan praktisch? Daar begint het dilemma. Dat vind ik spannender dan een mening.”

Humor relativeert

Die relativerende humor is kenmerkend voor niet alleen de tekenaar, maar ook de persoon Tom Janssen. “Humor relativeert. In het dagelijks leven probeer ik conflicten ook altijd op te lossen met een grap.” En mocht een tekening eens wat minder geslaagd uitpakken, dan denkt hij: “Jammer dan. “De volgende dag maak je gewoon weer iets anders.”

Tom Janssen is ook een van de 16 genomineerden voor de European Cartoon Award, met een tekening over Wit-Rusland. Die stond op 20 augustus 2020 in Trouw. De bekendmaking daarvan is op 6 oktober in Maastricht. De tekeningen van Tom Janssen staan ook geregeld in de New York Times, Time en Le Monde. Hij won de Inktspotprijs in 2004 en 2008 en werd derde bij World Press Cartoon competitie in 2006, met een tekening waarin een jihadist een bord met vertrektijden van de metro bekijkt met bestemming Paradijs.

Zijn tekeningen heeft hij in 2019 overgedragen aan museum Beeld en Geluid in Hilversum. Janssen is een ‘ouderwetse’ tekenaar. Hij werkt niet direct op de computer, maar begint met penseel en zwarte inkt op papier. Hij werkt de tekeningen digitaal af door ze op de computer in te kleuren.

Zijn tekeningen staan twee keer per week op de opiniepagina van Trouw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden