Weersverwachting

Tropische temperaturen op komst, Nationaal Hitteplan maandag in werking

Parasollen in een weiland in Usquert zodat schapen beschutting hebben tegen de zon.  Beeld Hollandse Hoogte / Anjo de Haan
Parasollen in een weiland in Usquert zodat schapen beschutting hebben tegen de zon.Beeld Hollandse Hoogte / Anjo de Haan

Nederland gaat een paar uitzonderlijk warme dagen tegemoet met temperaturen tot boven de 35 graden. Het RIVM zet vanaf maandag het Nationaal Hitteplan in werking.

Redactie Trouw

Het Nationaal Hitteplan treedt maandag in werking, meldt het RIVM. Door de hitte in een groot deel van Europa kan er ook smog ontstaan. Mensen die gevoelig zijn voor smog kunnen hierdoor klachten krijgen, daarom geldt ook een smogwaarschuwing.

Het Nationaal Hitteplan houdt in dat organisaties, professionals en vrijwilligers tijdig worden geattendeerd dat er aanhoudend warm weer is voorspeld waarbij maatregelen moeten worden genomen ter bescherming van de kwetsbare groepen. Het RIVM zegt dat de hitte ervoor kan zorgen dat kwetsbare groepen, zoals ouderen, gezondheidsproblemen kunnen ervaren als gevolg van de hitte. Daarbij kan het gaan om ongemakken zoals vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieproblemen. Maar ook om ernstigere problemen zoals uitdroging en hitteberoerte.

Tropische temperaturen

Zondag zijn de temperaturen nog aangenaam. In de kustgebieden wordt het tussen de 21 en 23 graden. In het zuiden kan het plaatselijk 28 of mogelijk 29 graden worden.

Maandag worden de maximumtemperaturen pas laat op de dag bereikt, mogelijk aan het begin van de avond. Het kwik stijgt op de Wadden tot ongeveer 27 graden, in het midden van het land wordt het 33 graden en in het zuiden kan de temperatuur lokaal tot iets boven de 35 graden oplopen.

Dinsdag stijgen de temperaturen nog verder. Rond het middaguur kan het op veel plaatsen al tropisch zijn. Uiteindelijk lijkt het kwik overal, dus ook op de Wadden, tot boven de 30 graden te stijgen. Lokaal kan de temperatuur tot 40 graden oplopen, de kans daarop is het grootst in Zeeuws-Vlaanderen en het westen van Brabant.

Vanwege de verwachte hoge temperaturen heeft de organisatie van de Nijmeegse Wandelvierdaagse de eerste wandeldag dinsdag geschrapt. Het is volgens de marsleiding niet verantwoord mensen dan te laten starten.

Weerbureaus verwachten niet dat het hitterecord voor Nederland wordt verbroken. Dat record dateert van 25 juli 2019. In het Noord-Brabantse Gilze-Rijen steeg de temperatuur toen tot 40,7 graden Celsius. Het was voor het eerst dat de temperatuur in Nederland tot boven de 40 graden steeg, aldus het KNMI.

Hete lucht

De hitte komt van hete lucht die al veel langer boven het zuiden van Europa aanwezig is en daar tot langdurige hittegolven en natuurbranden heeft geleid, meldt Weer.nl. Woensdag wordt de warmte verdrongen en is er kans op een enkele onweersbui.

Lees ook:
Het wordt snikheet. Is dit een wake-up call voor het klimaat?

De komende week wordt verwacht dat het kwik zal stijgen tot 40 graden. Wat maakt dit extreme weer allemaal los?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden