Gökmen T.

Tramschutter Gökmen T. krijgt voorlopig nog geen juridische hulp

Rechtbanktekening van Gökmen T. tijdens de eerste inleidende zitting voor de rechtbank in Utrecht. Beeld ANP Graphics

Gökmen T. krijgt voorlopig geen juridische hulp. De rechtbank vond het nog te vroeg om een onafhankelijke jurist aan te stellen die de belangen van de tramschutter in de gaten moet houden. De rechter kan de verdachte ook niet dwingen om een advocaat te nemen.

Zonder de verdachte verliep de tweede pro-formazitting maandagochtend rustig, in tegenstelling tot de eerste zitting. De emoties liepen toen hoog op nadat T. toegaf dat hij op 18 maart vier mensen doodschoot in een Utrechtse tram. Hij zei onder meer dat hij de rechtbank niet erkent. Toen de verdachte plotseling tegen de rechter begon te schreeuwen, onderbrak een van de nabestaanden hem en noemde hem een lafaard en een varken.

Ditmaal kwamen alleen de rechter, de officieren van justitie en advocaat Arlette Schijns aan het woord. Schijns had samen met advocaat Marianne Kubatsch de rechter verzocht om een zogeheten procesbewaker aan te stellen. Als onpartijdige jurist zou de procesbewaker in de gaten moeten houden of het proces eerlijk verloopt, nu T. een advocaat blijft weigeren. Kubatsch en Schijns staan enkele nabestaanden en een van de niet-fatale slachtoffers bij.

“We willen met ons verzoek complicaties voorkomen”, zegt Kubatsch. “Er mag na deze zaak geen moment van twijfel zijn.” Op die manier willen de advocaten hun cliënten leed besparen bij mogelijke volgende stappen. “We willen niet dat de verdachte na een veroordeling bij het Europese Hof uitkomt en dat daar besloten wordt dat de zaak in Nederland over moet.”

Vrienden van de rechtbank

Een procesbewaker zou uniek zijn in Nederland. Alleen bij het Joegoslaviëtribunaal zijn zulke amici curiae (vrienden van de rechtbank) ingezet. Het Openbaar Ministerie gaf tijdens de zitting aan dat het geen voorstander van een procesbewaker is. Bovendien wil het eerst het rapport van het Pieter Baan Centrum afwachten.

T. wordt op het moment onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Als uit dat onderzoek blijkt dat hij volledig ontoerekingsvatbaar is, kan de rechtbank hem verplichten een advocaat te nemen. De verwachting is dat het onderzoek naar de geestelijke gesteldheid van T. in november klaar is. De rechter besloot maandagochtend te wachten op het rapport en voorlopig dus nog geen procesbewaker aan te stellen.

Het OM meldde verder dat het politieonderzoek in de afrondende fase zit. Onder meer de route die de verdachte aflegde voor en na de aanslag is gereconstrueerd op basis van camerabeelden. De zaak gaat verder op 16 december met een derde pro-formazitting. De inhoudelijke behandeling begint in de eerste week van maart.

Lees ook:

Spanning komt tot uitbarsting in rechtszaal tijdens eerste zittingsdag Gökmen T.

In juli werd tijdens de eerste zittingsdag van het proces al iets meer duidelijk geworden over de denkbeelden van Gökmen T.. Maar het is de vraag of de slachtoffers er wijzer van worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden