Coronavaccinatie

Tot nu toe vijftien mensen overleden kort na vaccinatie

Vaccinatie in een zorginstelling in Bergen op Zoom. Beeld ANP
Vaccinatie in een zorginstelling in Bergen op Zoom.Beeld ANP

Tot nu toe zijn er vijftien meldingen binnengekomen van overlijden na vaccinatie met coronavaccins. Volgens Bijwerkingencentrum Lareb gaat het om kwetsbare ouderen met ernstige onderliggende gezondheidsproblemen.

“Deze gezondheidsproblemen zijn de meest voor de hand liggende verklaring voor het overlijden. Ongeveer de helft van hen kreeg in de dagen na vaccinatie klachten die bekend zijn als bijwerkingen, zoals koorts, misselijkheid en algemeen niet lekker voelen”, aldus Lareb. Deze klachten zijn volgens het centrum op zichzelf niet de oorzaak van overlijden, maar kunnen bij kwetsbare ouderen mogelijk wel bijgedragen hebben aan verslechtering van hun al fragiele gezondheidstoestand.

Volgens het RIVM wordt de veiligheid en gezondheid van deze mensen ‘vanzelfsprekend als eerste prioriteit gezien’. Dat er mensen overlijden die net gevaccineerd zijn, is volgens het RIVM logisch, omdat er in Nederland wekelijks gemiddeld zo’n tweeduizend 80-plussers overlijden. Ouderdom of een kwetsbare gezondheid is geen reden om een coronaprik niet te krijgen.

Afweer

In totaal kreeg Lareb tot nu toe 2812 meldingen van bijwerkingen binnen. Daarvan kwamen 2661 meldingen na inenting met het vaccin Pfizer/BioNTech. Daarnaast ontving het centrum 113 meldingen over bijwerkingen van het vaccin van Moderna. In 38 meldingen was het type vaccin niet ingevuld.

De meest gemelde bijwerkingen zijn spierpijn, hoofdpijn en reacties op de prikplek, zoals pijn, zwelling en warmte. Ook klachten zoals vermoeidheid, rillingen, misselijkheid en koorts zijn vaak gemeld. “Dit zijn bekende klachten bij alle vaccins. Deze klachten passen ook bij de werking van de coronavaccins. De vaccins stimuleren in het lichaam de afweer tegen het coronavirus. Bij de meeste mensen verlopen de klachten mild en gaan ze na een paar dagen over”, aldus Lareb. ANP/Trouw

Lees ook:

Huisartsen in gewetensnood door vaccineren alleroudsten

De roep om eerst jongere senioren in te enten wordt luider. Acht huisartsen pleiten daarvoor in Trouw. De alleroudsten voor laten gaan, strookt niet met hun eed, vinden ze.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden